CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Gașca interlopilor – a doua mare diversiune a lui Liviu Dragnea

2 comentarii / 12983 vizualizări / 4 octombrie 2017

Pentru a doua oară în ultima lună, liderul PSD, Liviu Dragnea, reușește, printr-o diversiune de maestru, să evite declanșarea unei mega-dezbateri în presă și la nivelul societății civile. Una care ar fi fost nu doar necesară, ci de-a dreptul obligatorie, pentru că ține de un fapt care ar putea crea mari dureri de cap luptei anticorupție. Din păcate, mai toți observatorii s-au dus după fentă.

Pe 5 septembrie a căzut o bombă de-a dreptul nucleară: Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că procesele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu se reiau de la zero pe motiv că un judecător din complet se pensionase. La Dragnea, precizăm, ar fi trebuit să fie, practic, ultimul termen al procesului demarat în ianuarie, unul din care pesedistul nu avea decît șanse pur teoretice să scape necondamnat.

Momentul 5 septembrie a fost unul istoric, fără exagerare, pentru că el deschidea un nou drum de evitare a justiției: pensionarea judecătorilor.

Un drum care completa glorios panoplia șmecheriilor prin care potentații au fentat justiția după revoluție.
Am avut, ne amintim, metoda tărăgănării proceselor pînă la prescriere (ne amintim de iubita deputatului Gabriel Bivolaru care a pretins vreo doi ani la rînd că e gravidă pentru a nu compărea în fața instanței șamd), am avut recursurile scandaloase în anulare promovate de procurorii generali după ce condamnările deveneau definitive, am avut grațieri dubioase, am avut eliberări din pușcării pentru motive de-a dreptul aberante. Un interlop a pretins că i se atrofiaseră organele genitale în închisoare, un altul a fost scos din penitenciar de avocatul lui cu un certificat de deces. Un asasin în serie, Serghei Gorbunov, a fost eliberat ca să se opereze de glaucom și dus a fost, teroristul Hayssam a fost eliberat din arest pe motiv de cancer, un patron de club a fost eliberat pentru că suferea de claustrofobie, un tîlhar a fost eliberat pentru a-și plăti ratele la bănci. Interlopul Petrișor Duduianu a fost eliberat în 1996 pe motiv că era prea gras. Exemplele ar putea continua cu nemiluita.

În ultimii ani, din fericire, metodele se împuținaseră: se mai practicau doar ”uitarea” unor dosare prin fișetele procurorilor, ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate și tărăgănarea pînă la prescriere a proceselor. Plus recursul extraordinar în anulare, dar numai pentru președintele țării.

Acum, a apărut o nouă metodă, extrem de eficientă și de spectaculoasă: anularea și reluarea proceselor de la zero pe motiv de pensionare a judecătorilor.

Nu contează că decizia CEDO invocată spune, de fapt, cu totul altceva; mașinăria s-a pornit și va funcționa de către ori trebuie.

Nu doar că reluarea proceselor de la zero va amîna soluția finală chiar cu ani de zile, dar ea poate deschide oportunități pentru ”convingerea” unor martori sau inculpați să-și revizuiască poziția. Ori pentru găsirea altor soluții de tărăgănare.
Așa se face că ieri, la primul termen al noului proces al lui Dragnea ne-am trezit că o figură cheie de pe banca acuzaților își schimbă poziția și nu mai vrea procedura simplificată bazată pe recunoașterea faptelor, iar ex-soția lui Dragnea a ridicat o nouă excepție de neconstituționalitate.

Toate aceste elemente ar fi trebuit discutate serios pe 5 septembrie, dar a venit încă neexplicata demisie a ministrului apărării, Adrian Țuțuianu, și totul a fost îngropat.

Ieri, era ocazia pentru a o relansare a discuției omorîte-n fașă pe 5 septembrie, încă nu era tîrziu.
Mai ales că în ultimele săptămîni s-au pensionat magistrați cu nemiluita; ce se va întîmpla cu procesele în care erau implicați?

Numai că, ieri a venit a doua mare diversiune: Dragnea a venit încadrat la ÎCCJ de interlopi din clanul Duduianu și nimeni nu a mai vorbit de altceva tot restul zilei.
Seara, Codrin Ștefănescu a fost ”livrat” către două televiziuni de știri cu misiunea de a crea mici diversiuni adiacente celei mari, respectiv amenințarea cu bătaia la adresa lui Turcescu (România TV) și Sabin Orcan (B1TV) și circul a fost total.

La fel cum totală a fost și victoria lui Dragnea: pentru a doua oară într-o lună, poate cea mai serioasă problemă a justiției a fost aruncată la canal, cu largul concurs al presei și al societății civile.
Lumea comentează scandalurile cu interlopi, cătușe și Mălin Bot, iar mustăciosul Dragnea își rîde, satisfăcut, în barbă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. romania e precum columbia, frate, asta e tara de locuit?

  2. Eu cred ca si pentru fapte mai putin placute/frumoase, trebuie sa fii inteligent. Presa descoase si face scenarii fel de fel; ca ala a dat o lovitura, ca ala a spus nu stiu ce ca sa auda nu stiu cine; uneori ca johanus, nu stiu ce discurs inteligent a scos pe gura. Toate acestea sunt aiureli. Credeti ca Dragnea a stat si a mustacit si deodata i-a venit ideea salvatoare cu circul de la ICCJ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998