CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Geoana, criticat de fosti adversari de la congres

0 comentarii / 1762 vizualizări / 8 decembrie 2010

Fostul contracandidat al lui Mircea Geoană la șefia PSD, la congresul din februarie, Andrei Alexandru, i-a adresat acestuia o scrisoare deschisă, astăzi, pe care o reproducem integral, în care îl critică pentru ultimele sale poziții anti-PSD.

Domnule președinte al Senatului,
Am redactat această scrisoare deschisă cu bună-credință și cu speranța ca veți înțelege în mod corect sensul ei. Fac acest gest în primul rînd în calitate de membru PSD, dar și de fost candidat la președinția partidului în februarie 2009.

Permiteți-mi, dle. președinte, să apreciez ca pozitivă și în limitele constituționale și ale regulamentelor parlamentare activitatea dvs. ca președinte al Senatului, chiar dacă, privind în urmă, ar mai fi cîte ceva de preluat din experiența de excepție a predecesorului dvs., Nicolae Văcăroiu.

Pe de altă parte, ca politician de primă linie, cunoașteți bine agenda populației în această perioadă de criză profundă pe multiple planuri și agendele partidelor parlamentare. Ați pierdut alegerile prezidențiale în condițiile în care ați beneficiat de o amplă susținere. Azi nimic nu se mai poate schimba în această privință. Pornind de la această premisă, se naște în mod natural întrebarea: Cui folosește, la un an de zile, redeschiderea subiectului întîlnirii Geoană-Vîntu din ajunul alegerilor prezidențiale, subiect care nu se află pe agenda nimănui. Cetățenilor români nu le folosește. Sărăcia rămîne principala lor problemă. Ei s-au exprimat la vot, iar următoarele alegeri prezidențiale sunt peste 4 ani. Nici partidului nu-i folosește. Dimpotrivă. Nici măcar dvs., personal, nu vă folosește, recunoașterea faptului că ați încercat să aflați întrebările înainte de examen. Dimpotrivă. Ați admis, probabil involuntar, lipsa de încredere în forțele proprii și în propria capacitate intelectuală. Totuși, acest subiect ar putea fi folosit de regimul Băsescu, ca diversiune pentru deturnarea atenției de la problemele României, pe care nu e capabil să le rezolve, și pentru atacuri la adresa PSD din partea segmentelor de presă aservite regimului Băsescu. Practic, ați inițiat un atac inoportun și neavenit împotriva propriului partid, într-un moment cînd sondajele arată cam 40% intenție de vot pentru PSD. Pentru ce ? Omenește vorbind, frustrarea dvs. pentru pierderea alegerilor prezidențiale, ar putea fi înțeleasă, dar, din nefericire, această pierdere este irevocabilă. Nici pierderea funcției de președinte al PSD nu e ușor de digerat, dar, ca membru PSD, aveți obligația să respectați votul congresului din februarie 2010, așa cum s-a respectat votul congresului din aprilie 2005. Nu putem organiza cîte un congres de alegere a președintelui partidului în fiecare an, după nemulțumirile unora sau altora. Am crea o spirală a instabilității politice în partid, adică am face jocul adversarilor politici. Există un statut al PSD, avem un președinte ales și, chiar dacă unele dintre deciziile sale pot fi discutate, există structuri colective de conducere în partid, al căror rol este tocmai acela de găsi soluțiile cele mai potrivite.

M-am adresat dvs., domnule Geoană, cu bună-credință în calitate de coleg de partid. Cred, în continuare, că ați putea fi de folos cetățenilor acestei țări și partidului, concentrîndu-vă pe îndeplinirea obligațiilor de președinte al Senatului și descurajînd false conflicte pe teme false în partid. Aș risca chiar să previzionez că, ținînd cont de încălcarea aproape zilnică a Constituției de către președintele Băsescu, e posibil să aveți prilejul să îi luați locul în calitate de președinte interimar al României. Dar, tot atît de bine, s-ar putea ca unii colegi din PSD, mai intransigenți, să vă retragă încrederea pentru funcția pe care o dețineți. Ar fi păcat să se ajungă pînă acolo, pentru că, repet, apreciez modul constituțional și regulamentar în care conduceți Senatul și mulți, inclusiv dvs., ar avea mai mult de pierdut decît de cîștigat.

Cu stimă,

Andrei Alexandru

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998