CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

George Maior, in campanie pre-electorala: ”Vin republicanii si ne aduc banii!”

3 comentarii / 3063 vizualizări / 30 martie 2018

Ambasadorul român la Washington, George Maior, e o figură extrem de prezentă în scandalurile din ultima perioadă, poate și pentru că se vorbește tot mai insistent de revenirea sa în politică, în anul electoral viitor. De altfel, un interviu recent acordat Agerpres și rămas cam neobservat pare să marcheze intrarea sa în campania prezidențială pre-electorală.

Principalele mesaje ale lui Maior: osanale ridicate noii administrații republicane, menite, probabil, să șteargă amintirea strînselor relații ale personajului cu democrații; promisiunea pentru români că urmează să-i potopească banii americani și, în fine, preamărirea propriei persoane.

Zice Maior, în esență: dacă am avut relații bune, ca stat, cu administrația democrată, cu cea republicană se face un mare progres.

”Am găsit, în noua administraţie, interlocutori extrem de aplecaţi spre relaţia cu România, şi acest lucru s-a văzut în mod pregnant în felul în care au fost acceptate demersurile ambasadei de realizare a unei serii de vizite la nivel înalt, despre care am mai menţionat. La care aş adăuga şi vizitele ministrului român al apărării, pe linia Pentagonului, şi vizitele pe linia Departamentului Comerţului la cel mai înalt nivel, şi pe linia Departamentului Energiei. Deci, există continuitate, dar şi progres substanţial în relaţia strategică cu SUA”.

Și dacă a venit Trump, să te ții avantaje economice

”Am estimat că, odată cu venirea noii administraţii americane, componenta relaţiilor economice cu SUA va căpăta o dimensiune mai pragmatică, având în vedere abordările tradiţionale ale republicanilor pe care le cunoaştem din istoria relaţiilor româno-americane din perioadele unor asemenea administraţii. Şi aş vrea să reiterez importanţa acordată cooperării economice în discuţiile de la cel mai înalt nivel, acele acţiuni pe care le-am menţionat, ale Departamentului Comerţului în România, când peste o sută de firme americane au participat la discuţii cu firme româneşti în contextul organizării misiunii economice „Trade Winds”. Estimez că acest trend se va menţine şi că proiecte semnificative se vor materializa în viitorul apropiat în ceea ce priveşte investiţiile americane în România şi relaţiile economice”.

Vin banii: Exxon, Ford, turism, agricultură, IT și altele

”Mă refer la decizia pe care o va lua în viitorul apropiat Exxon cu privire la exploatarea gazului în zona Mării Negre, de extinderile deja realizate de marele investitor Ford, de interesul crescut pe zona cibernetică şi de IT al firmelor americane. Aş merge şi mai departe, spunând că există un interes pentru turism, sectorul energetic, chiar şi pentru sectorul agricol, interes extrem de crescut în Statele Unite în raport de dinamica economică pozitivă a României. Conform informaţiilor oficiale publicate de Departamentul Comerţului al SUA, schimburile comerciale dintre România şi SUA au crescut (un trend în istoria relaţiei bilaterale) în anul 2017 cu 18,5% faţă de 2016, ajungând în prezent la 3.149,4 milioane USD. Balanţa comercială arată că România a exportat în SUA bunuri în valoare de 2.201,3 milioane USD şi a importat bunuri în valoare de 948,1 milioane de USD. Deci, excedentul comercial în favoarea României a fost de 1.253,21 milioane USD. Creşterea record a nivelului schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii arată clar, fără echivoc, consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări” mai spune Maior.

Vine și Hollywoodul

”Există un interes al industriei cinematografice din SUA pentru a dezvolta producţii în România. Eu aş spune că lucrurile sunt încă deschise, dacă Ministerul Culturii va analiza regimul fiscal aplicat acestor posibilităţi. Într-adevăr, diplomaţia culturală are un rol major în promovarea puterii de soft power a României şi de reglare a imaginii României în exterior”.

Americanii ne-au ajutat și cu Marea Unire

Maior nu uită să puncteze rolul jucat de SUA în Marea Unire din 1918 și dă o veste bună unor intelectuali români: îi așteaptă o perioadă de vizite fructuoase și gratuite peste Ocean, la inițiativa sa. (De urmărit selecția lor cînd va fi să fie, zicem noi!)

”Centenarul este un moment fundamental în istoria noastră, în asertarea identităţii noastre, şi mă bucur că aţi ridicat acest subiect, întrucât este legat organic şi istoric şi de relaţia cu Statele Unite, având în vedere contribuţia majoră, strategică şi politică a preşedintelui american Woodrow Wilson la definirea unui cadru legal şi moral de autodeterminare al naţiunilor, care a facilitat unirea Transilvaniei cu România, în contextul Conferinţei de Pace de la Paris. Iată de ce am pregătit o secvenţă de manifestări, bineînţeles cu implicarea diasporei, pentru a celebra acest moment. Vom avea conferinţe ale unor mari istorici români în universităţi americane de prestigiu, prezentări de documentare, spectacole, expoziţii dedicate acestui moment semnificativ. De asemenea, o serie de proclamaţii la nivelul Congresului, dar şi la nivelul statelor americane, vor marca acest eveniment cardinal al istoriei noastre. E o oportunitate pentru ambasadă marcarea acestui moment fundamental în evoluţia noastră”.

Lauda de sine nu strică întotdeauna

”Eu sunt extrem de optimist. Să nu uităm că noul secretar de stat nominalizat, domnul Mike Pompeo, a avut întâlniri cu preşedintele României, în contextul vizitei sale aici, pe când era director CIA şi este cel care m-a onorat cu o distincţie importantă americană, pentru aportul adus întăririi Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite.
Tocmai de aceea, ambasadorul nu se teme de evaluarea activității sale de către MAE:
”Mă aştept ca această evaluare să fie foarte bună. Este firesc să fie aşa având în vedere, de exemplu, faptul că, după aproape o jumătate de secol, preşedintele României a avut o conferinţă de presă în Rose Garden cu preşedintele SUA, cea mai importantă putere mondială. Şi felicit diplomaţii ambasadei pentru felul în care s-au implicat în această remarcabilă vizită, cu caracter istoric”.
În frunte, desigur, cu întîiul diplomat al ambasadei.

Fără vize, deocamdată

Singurul punct delicat despre care a trebuit să vorbească ambasadorul român e și cel mai concret dintre toate: cu vizele pentru români, mai subțirel.
”Includerea României în programul Visa Waiver este permanent pe agenda noastră, o ridic cu tărie în contactele pe care le am la nivelul Congresului american şi la nivelul Departamentului de Securitate Internă, Homeland Security. Din păcate, nu este un context politic foarte propice pentru abordarea acestei chestiuni, având în vedere dezbaterile extrem de intense din SUA pe problema migraţiei”. (B.T.I.)

foto: cancan.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Doamne, ce prostii debiteaza politrucul!Corect era „Vin republicanii si ne iau banii ”, fiindca , deocamdata, noi am dat miliarde de dolari pe rachete si avioane, iar ei au luat primit ajutoare de stat pentru „investitori”!

  2. hahaha… elucubreaza probabil, fumand marijuana in propriul birou, uitandu-se in oglinda…

  3. Te puedes creer que estamos pensando en ir en Mayo y me llega esto al email?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998