CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Germania in prag de seism: Merkel ar putea cadea in urmatoarele zile

1 comentariu / 8342 vizualizări / 15 iunie 2018

”Asistăm la o gravă criză guvernamentală. Dar pot fi și ultimele zile ale Angelei Merkel la cancelaria federală”. Afirmația de mai sus e făcută într-o analiză a postului german Deutsche Welle, care avansează ideea că Merkel nu mai are șanse să iasă din ultimul clinci guvernamental.

”În cursul nopții de miercuri spre joi, cancelara Angela Merkel și ministrul ei de interne, Horst Seehofer, au încercat să găsească un consens în chestiunea refugiaților. Degeaba. Cei doi nu au fost în măsură să se pună de acord asupra unei politici comune privind refugiații, respectiv acordarea de azil. În cursul zilei, ședința Bundestag-ului a fost suspendată și au avut loc întâlniri separate ale grupurilor CDU și CSU, un fapt neobișnuit, pentru că cele două partide surori formează un singur grup parlamentar. Horst Seehofer, șeful CSU, a anunțat că, dacă va fi necesar, de luni va închide granițele cu țările vecine pentru solicitanții de azil. Inițiativa ministrului de interne s-a bucurat de aprobarea unanimă din partea CSU. Seehofer dorește ca celor care au intrat pe teritoriul unui alt stat al UE pentru prima dată, și acesta este cazul, mai mult sau mai puțin, al tuturor refugiaților, să nu li se mai permită intrarea în Germania” scrie DW.

Merkel, pe de altă parte, nu e de acord cu varianta Seehofer.

”Care sunt acum opțiunile? Cancelara are competența de autoritate în guvern. Un termen german frumos, complicat, dar ceea ce va face Merkel cu el rămâne deschis. Ea îl poate demite pe Horst Seehofer, care nu îi împărtășește punctul de vedere într-o chestiune centrală. Aceasta ar însemna sfârșitul guvernului. De asemenea, ea poate cere un vot de încredere în parlament. Dar indiferent ce va face, cancelara nu poate tolera ca Seehofer să acționeze fără ea, pentru că atunci nu ar mai fi guvernul ei, guvernul Merkel.(…)

Disputa depășește însă cu mult politica privind refugiații: Zeitgeist-ul este național-conservator. Tot mai mulți simt așa. Cu suflul populiștilor de dreapta din AfD în ceafă, membrii CSU, dar și anumite părți ale CDU îi cer socoteală cancelarei: nu numai datorită politicii de azil, ci pentru întregul sistem Merkel. La toamnă, în Bavaria au loc alegeri pentru parlamentul de land. Țelul suprem al CSU este să nu permită AfD să crească. Dacă va fi nevoie, chiar poziționându-se împotriva lui Merkel, împotriva propriului guvern.
Oare va reuși cancelara să mai redreseze o dată situația? Greu de imaginat, după această zi” conchid analiștii germani.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. babeta e pe faras, doar ca nu vrea sa creada… cand va deveni Germania exact ca Italia, atunci sa te tii Florica! Ce vis frumos (plin de cosmaruri) mUE-ul asta!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998