CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gest salutar: PSD cere Comisiei Europene sprijin pentru presa din Romania

0 comentarii / 1886 vizualizări / 24 martie 2010

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a adresat, azi, o întrebare scrisă Comisiei Europene privind deteriorarea situaţiei mass-media în contextul actualei crize economico-financiare, şi repercusiunile asupra dreptului cetăţeanului la libera exprimare şi informare.

Executivul comunitar este interpelat legat de intenţiile sale privind măsurile de susţinere financiară pentru mass-media respectiv privind elaborarea unei propuneri de directivă vizând pluralismul şi concentrarea în mass-media.

Potrivit deputatului european, „la ora actuală, în România au fost închise circa 50 de ziare şi 1500 de jurnalişti au fost concediaţi. Sunt anunţate încă 50 de falimente în domeniu şi peste 4000 de concedieri. In acest context, Guvernul României continuă să menţină TVA la 19% şi obligă jurnaliştii să-şi plătească singuri contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, scutind patronii din mass-media de această obligaţie”. Enciu a întrebat în acest context CE dacă consideră că această situaţie pune în pericol respectarea dreptului cetăţeanului la liberă exprimare şi informare, precum şi dreptul la pluralismul mass-media, drepturi garantate de art.11 a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi art.10 din Convenţia Europeană pentru Respectarea Drepturilor Omului.Eurodeputatul social-democrat a întrebat totodată executivul comunitar dacă intenţionează: să ia măsuri de susţinere financiară pentru mass-media afectate de criza economică în vederea eliminării riscurilor de încălcare a acestor libertăţi fundamentale ; respectiv să elaboreze o propunere de directivă privind pluralismul şi concentrarea în mass-media. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998