CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ghici cine a tras in caine?

0 comentarii / 1399 vizualizări / 13 septembrie 2010

Modul in care s-a produs descinderea la Sorin Ovidiu Vantu, in vederea unei ample perchezitii, ne obliga sa reflectam la procedurile aplicate in general de autoritati in asemenea situatii. Incepem prin a raspunde la intrebarea daca este sau nu normal felul in care s-au comportat reprezentantii legii. Nu! Nu este normal.

Si chiar daca nu este normal, este legal? Raspunsul este din nou, in mod categoric, negativ. Mai grav decat ceea ce s-a intamplat in centrul Capitalei, la domiciliul de pe strada Paris al lui Vantu, la doi pasi de Guvern, infinit mai grav este ceea ce se intampla, in general, in asemenea situatii.
Toti telespectatorii televiziunilor de stiri au putut observa cum, sub protectia noptii, un grup masiv de persoane in haine de strada, intre care a putut fi observata si o cetateanca cu aspect de “florareasa”, a navalit la domiciliul lui Sorin Ovidiu Vantu. Impuscand, rapid si temeinic, un caine care, dupa ce a adulmecat poarta, s-a indepartat rapid cu coada intre picioare. In timp ce patrupedul era indopat cu alice, a fost spart, din exces de zel, si un geam. Aceasta intrare violenta a avut loc desi nimeni nu a opus nicio rezistenta. Desi ar fi putut sa o faca.
La domiciliul din inima Capitalei al lui Sorin Ovidiu Vantu, ca o consecinta directa a starii sale precare de sanatate si a infirmitatii de care sufera din copilarie in urma unei poliomielite, exista un personal. E adevarat, redus. O femeie de serviciu, un paznic, probabil un sofer. In momentul in care un grup de civili a navalit in incinta imobilului, dincolo de ragete, urlete si trosnetul pistoalelor, este clar ca nu a avut loc o legitimare si o prezentare, ca la carte, a unui mandat de perchezitie. O dovada evidenta ca anchetatorii au fortat nota este ca au adus cu ei martori. Desi era de notorietate – lasand la o parte datele culese in urma unei supravegheri de aproape 2 ani – ca existau in permanenta persoane la domiciliul lui Vantu, care puteau fi martori la perchezitie. Aceasta procedura de aducere pe sus si de impunere de martori de catre anchetatori nu este nici morala, nici legala. In al doilea rand, atunci cand o casa este luata cu asalt in puterea noptii, locatarii buimaciti ar putea foarte bine sa-si imagineze ca sunt victima unui atac violent in scop de jaf. In film, nu apare nicio persoana in uniforma, reprezentand, macar in mod formal, o autoritate a statului. De unde sa stie victimele descinderii politienesti ca nu sunt victimele unei “descinderi” in scop de jaf? Ei ar fi putut face uz de dreptul la legitima aparare. La gloante, ar fi avut tot dreptul sa raspunda cu gloante. Autentice sau de cauciuc. La alice, ar fi avut tot dreptul sa raspunda cu alice. De cauciuc sau de plumb. Nu s-a intamplat nicio nenorocire pentru ca nimeni nu a ripostat. Nici macar bietul caine nu a facut uz de dreptul la autoaparare.
Desi sunt prieten cu Sorin Ovidiu Vantu, nu situatia in care el s-a aflat ma preocupa in acest moment. In definitiv, Vantu are posibilitatea de a angaja cei mai buni avocati pentru a dovedi, in cele din urma, abuzurile si ilegalitatile produse cu ocazia acestei descinderi. Ceea ce este cu adevarat grav este ca tot ce am vazut acasa la Vantu se repeta, la indigo, in mii si mii de alte situatii. Chiar si atunci cand, cum s-a mai intamplat de atatea ori, este ales din eroare un alt domiciliu decat cel vizat. Trebuie sa moara oameni pentru a ne trezi? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998