CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9745 RON UP | 1 USD = 4.7430 RON UP | 1 GBP = 5.7323 RON DOWN

Gigant german sesizează CCR pentru plafonarea prețului energiei și cere despăgubiri guvernului

3 comentarii / 1761 vizualizări / 12 iulie 2023

Furnizorul de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România, controlat de grupul german de utilități omonim, a atacat la Curtea Constituțională plafonarea prețurilor la curent și gaze, precum și modalitatea de stabilire a sumelor cuvenite drept compensații furnizorilor pentru diferențele dintre costurile de achiziție de pe piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali, măsuri luate de Guvern prin ordonanțele de urgență nr. 118/2021 și 27/2022, relatează publicația Profit.ro.

Cei de la E.ON Energie au obținut sesizarea CCR într-un proces de contencios administrativ intentat în noiembrie anul trecut Executivului, în care contestă mai multe prevederi din cele două ordonanțe și solicită ca Guvernul să fie obligat să le plătească despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a aplicării actelor normative menționate.
E.ON solicită ”repararea prejudiciului efectiv suferit ca urmare a aplicării dispozițiilor pe care le apreciază drept neconstituționale, derivat din activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv de furnizare a gazelor naturale desfășurate de reclamantă, precum și a prejudiciului reprezentând costurile de finanțare suplimentare aferente implementării schemei de sprijin (…). Reclamanta a solicitat instanței și obligarea pârâtului Guvernul României la plata dobânzii legale aplicabile sumelor reprezentând prejudiciile și cheltuieli de judecată. (…) În esență, în susținerea pretențiilor, reclamanta apreciază că metoda de stabilire și de calcul a sumelor ce urmează a fi compensate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este neconstituțională viciată și incompletă, (…), atât în privința clienților casnici, cât și a celor noncasnici″, mai scrie Profit.ro.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. „plafonarea prețurilor la curent și gaze, precum și modalitatea de stabilire a sumelor cuvenite drept compensații furnizorilor”

  -adica Guvernul si furnizorii S-AU INTELES
  si acum cica sint in discordie,
  schema clasica.

 2. Nesimtirea acestor companii e mare! Ca si spolierea pe care o practică! Preturile speculative practicate de ei, care nu au avut la baza nici o justificare economică, pe noi nu ne-au deranjat? Toți profitorii ăștia s-au obisnuit sa dea România in judecată când li se umblă la buzunar, numai România nu îi dă pe ei pentru profiturile enorme pentru care nu achită impozite.

 3. Pizda E.ON.

  Cu un presedinte germanez, sunt sigur ca Romania va achita orice factura si chitanta impusa de OMV, Austria, Germania, Olanda, ca asa stie sa fie Romania germanului Johannis. Noi stim doar sa dam, sa platim si sa fim jefuiti de Occident.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998