CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Gigi Becali, la primele infractiuni in calitate de ”liberal”

0 comentarii / 2367 vizualizări / 14 octombrie 2012

Conducerea PNL se va afla mîine în fața unei decizii aproape istorice, aceea de a permite oierului-miliardar Gigi Becali să intre sub culorile partidului Brătienilor și să candideze într-un colegiu bucureștean pentru Parlament. O mișcare riscantă în planul imaginii, care a stîrnit stupefacție deja, în stadiul de propunere și chiar valuri interne, pentru că mulți liberali critică deschis ideea. Și au și de ce: nici nu a devenit bine liberal, că Becali a comis, s-ar putea specula, primele infracțiuni.

Mai întîi a părut un zvon tîmpit, o glumă proastă a presei. Apoi treaba a devenit serioasă și, finalmente, a venit confirmarea oficială: Gigi Becali, țuțărul prezidențial al anilor trecuți, ar putea candida din partea PNL. Decizia finală se va lua mîine, în cadrul Biroului Permanent, dar președintele Crin Antonescu s-a antepronunțat favorabil.
Ce ar cîștiga PNL de pe urma trocului aiuritor o spune în clar Becali: un sediu de un milion de euro, plus alte zece milioane de euro care ar urma să fie puse la bătaie pentru campania electorală a lui Crin Antonescu, din 2014.
Povestea, însă, nu e atît de simplu de rezolvat, din cauza unor legi care se cam pun contra fericirii conjugale liberalo-becaliene.

Primul impas: conducerea PNL nu e de acord cu o fuziune rapidă cu PNG, aceasta putînd avea loc, cel mult, după alegeri. Pentru Becali, însă, acest lucru ar însemna imposibilitatea candidaturii pe listele liberale, pentru că legea nu acceptă independenți pe liste de partid.
O soluție ar fi ca Becali să își abandoneze partidul și să se înscrie în PNL, ceea ce ar genera o situație unică în politica post-decembristă: un lider care își abandonează formațiunea exact în prag de alegeri. Asta da zestre morală pe care Jiji ar aduce-o în partidul Brătienilor.

Pe de altă parte, chestiunea avantajelor materiale promise de Becali pătează și mai tare imaginea PNL, mai ales că nimeni din partid nu a părut să sesizeze penalul situației.

Concret, celebrul sediu de un milion de euro nu poate trece în proprietatea PNL, așa cum a anunțat Becali, decît dacă PNG fuzionează cu PNL, lucru aproape exclus, după cum am arătat.
Dacă sediul în cauză, să zicem, nu aparține PNG și e al cetățeanului Gigi Becali, poate fi donat PNL de către acesta, dar numai teoretic, pentru că legea nu permite donații dinspre persoane fizice către partide politice mai mari decît 200 de salarii minime brute anual(Legea 43/2003, Art. 4), adică în jur de 32.000 de euro.
Pînă la un milion de euro mai e cale lungă. Reamintim, cu acest prilej, scandalul declanșat acum cîțiva ani de către liderul PSD București, Marian Vanghelie, care susținea că donase partidului peste două milioane de euro, sumă care ar fi reprezentat vreo sută de ani de contribuții legale.
Dacă s-a ajuns azi la trimiterea în judecată a unor români care au votat de mai multe ori, e probabil că și manipularea de bani negri ar fi o mană cerească, după alegeri, pentru procurorii lui Băsescu.
Cît despre cele 10 milioane de euro ”în monedă neprecizată” promise campaniei lui Crin, acolo deja asistăm la un soi de dare de mită pe față, pentru că Becali, ca lider de partid, știe foarte bine cît și cum i-ar putea dona lui Antonescu, legal, respectiv o sumă infinit mai mică.
Un scandal similar a avut loc în ianuarie 2006, atunci cînd, reamintim, Vadim Tudor a declarat public că Becali i-a oferit un milion de dolari pentru a accepta o alianță PRM-PNG care să bage partidul latifundiarului în parlament, ofertă refuzată de Tribun.

PNL nu trebuie să uite că a existat un scandal ”Valiza”, în care DNA a confiscat 1,7 milioane de euro ai latifundiarului din Pipera, destinați recompensării la negru a jucătorilor unei echipe de fotbal, ori scandalul de acum patru ani, cînd Becali a cerut înapoi Patriarhiei două milioane de euro donați pentru construcția Catedralei Neamului. Un gest de toată jena, între noi fie vorba.

Nu e clar, deocamdată, cum spuneam, ce și cît e dispus bossul Stelei să ofere lui Antonescu & comp. pentru a-l accepta pe liste. Dar e aproape sigur că, mai devreme sau mai tîrziu, liberalilor le va ieși pe nas…”Istoricul” lui Gigi Becali e cea mai bună garanție în acest sens. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998