CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Globes: Furtuna perfectă amenință economia Israelului. Șekelul în prag de prăbușire

14 comentarii / 2475 vizualizări / 8 octombrie 2023

Atacul surpriză al Hamas, combinat cu ruptura socio-politică a Israelului, ar putea alimenta și mai mult deprecierea șekelului și ar putea duce la creșterea primelor de risc ale Israelului, scrie azi publicația economică israeliană Globes.

Directorul general al Ministerului Finanțelor, Shlomi Heisler, a vorbit ieri cu șefii departamentelor sale pentru a coordona pregătirile preliminare pentru consecințele economice ale războiului lansat de Hamas împotriva Israelului. Ministerul de Finanțe spune că este pregătit în termeni bugetari pentru toate situațiile potențiale.

În acest moment, în timp ce teroriștii înarmați încă se deplasează în orașele și satele israeliene din sud, iar dimensiunile dezastrului nu sunt încă pe deplin cunoscute, costul economic al războiului Israelul este încă o preocupare secundară. Cu toate acestea, un război costă multe miliarde de șekeli, iar dincolo de efectele directe asupra bugetului apărării, aceste operațiuni ar putea crea bătăi de cap și pentru Ministerul de Finanțe prin provocările cauzate de slăbirea șekelului și de viitorul rating de credit al Israelului. Situația necesită pregătire în arena economică.

În operațiunile militare anterioare, ratingul de credit al Israelului a rămas nevătămat, iar șekelul (0,24 euro) a fost stabil. De-a lungul anilor, investitorii străini au învățat să nu fie prea entuziasmați de situația securității din Israel, care nu a constituit un obstacol în calea prosperității economiei. Dar se pare că de data aceasta poate fi o operațiune mai lungă și mai dificilă, cu economia israeliană într-o perioadă sensibilă. Investitorii oricum se feresc de piețele din Israel, din cauza reformei judiciare a guvernului. Temerea actuală a piețelor este o „furtună perfectă”, în care combinația dintre situația geopolitică de securitate și ruptura socio-politică a Israelului, va alimenta deprecierea în continuare a șekelului și va determina creșterea primelor de risc ale Israelului.

Săptămâna viitoare, agenția de rating Moody’s va publica cel mai recent rating de credit al Israelului. În ultimele luni, agenția a avertizat de mai multe ori cu privire la posibilitatea reducerii perspectivei de rating la „negativ”, în principal din cauza consecințelor revizuirii judiciare, deși în ratingurile Israelului, agențiile se referă în mod regulat și la potențialul unui conflict militar.

O reducere a ratingului de credit ar crește costul îndatorării pentru Israel. Acest lucru ar fi deosebit de complicat în scenariul unui război prelungit, la scară largă, care ar putea impune Ministerului de Finanțe să își angajeze împrumuturi pentru a finanța războiul. De obicei, la finalul unei operațiuni militare, instituția de securitate depune nota privind costurile la Ministerul de Finanțe. Apoi sunt negocieri despre cât de mult din cost va fi acoperit de bugetul apărării și cît din fonduri suplimentare de la Ministerul de Finanțe. La nevoie, sursa bugetară ar putea proveni și din rezerve păstrate de Ministerul Finanțelor în diferite secțiuni bugetare, inclusiv în bugetele tuturor ministerelor guvernamentale.

Costul direct este împărțit în cheltuieli militare, plata salariilor rezerviștilor și despăgubiri pentru daunele aduse proprietății (după ce guvernul a dedus deja aproximativ 2 miliarde șekeli din fondul de compensare pentru nevoile coaliției). Aceasta, pe lîngă daunele aduse economiei din cauza pierderii de zile lucrătoare sau a încetinirii activității economice. În operațiunea Breaking Dawn din august 2022, o zi de luptă a fost estimată la un cost de aproximativ 200 de milioane șekeli. Totuși, la acea vreme era o operațiune relativ scurtă, cu o sferă de rezervă mult mai mică decât a fost aprobată pentru campania actuală” mai scrie Globes. (Traducere B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Să vadă acum evreii cum se descurcă atunci când se confruntă cu un război. Pe vremea guvernului Goga Cuza, evreii români și-au retras banii din bănci și au creat criză economică în România. Acum să sară coetnicii lor din SUA și să-i sprijine financiar. Vorba românului: Are balta pește!

  • Babalâcule dement cu creierii praf.
   Marea criză economică a fost perioada crizei lumii capitaliste datorată supraproducției, între anii 1929-1937. Nu a aparut in Romania din cauza evreilor, ci criza s-a extins din America in restul lumii, inclusiv in Romania.
   Mananci cacat ca un descreierat ce esti.

   • Regele Carol al II lea instala la 29 decmebrie 1937 guvernul Goga Cuza. S-au luat o serie de măsuri economice care afectau evreii. Au fost anunţate câteva decrete prin care se interzicea apariţia aproape a tuturor ziarelor evreieşti (Lupta, Adevărul, Dimineaţa –n.n.), se anulau călătoriile gratuite pe calea ferată ale ziariştilor evrei, se retrăgea ajutorul acordat de stat instituţiilor evreieşti, erau concediaţi evreii care ocupau funcţii în instituţiile publice, li se interzicea evreilor să angajeze ca servitoare femei sub 40 de ani care nu erau evreice şi se anunţa că în scurt timp aveau să fie retrase licenţele de comercializare a băuturilor evreieşti. Potrivit istoricului Paul D.Quinlan, evreimea a replicat cu o impresionantă rezistenţă pasivă. Și-au închis prăvăliile şi fabricile, şi-au retras depozitele bancare (în primele zile ale lui 1938 s-a retras din bănci o sumă colosală de 2 miliarde lei vechi), şi-au vândut acţiunile şi au organizat boicotarea taxelor şi tarifelor. Liderul lor, Wilhelm Filderman, a cerut guvernelor francez şi britanic, precum şi Ligii Naţiunilor să intervină. Ambasadorii francez, britanic şi american de la Bucureşti au înaintat proteste. În câteva zile fragila economie românească a încetat practic să mai funcţioneze. Ca răspuns la nota de protest a lui Franklin Mott Ginther, ambasadorul american la Bucureşti, Goga a pufnit încruntat: ”Evreii ăştia americani sunt nişte neruşinaţi!”. În data de 7 mai 1938, Goga avea să moară cu ultimele cuvinte:
    ”Israele, ai învins!”.

    • După ce că eşti terminat la cap, mai eşti şi cu argumente copy-paste pentru asta? De aia e ce e între palestinieni şi israelieni acum? Că zice un cretin că e blestem românesc?

     • Israelul a construit un zid de beton înalt de 5-6 metri – pe alocuri şi de 10 metri înălţime! – şi lung de cîteva sute de kilometri, pentru a se apăra, în general, de arabii care intră în Israel şi în Teritoriile Ocupate, veniţi din ţările „vecine şi prietene“ ca Egipt, Siria, Liban etc. şi, în special, pentru a se apăra de copiii palestinieni care dau cu pietre în tancurile israeliene! Dar Israelul a făcut şi mai mult decît ziduri pentru a nu mai intra alţii: de la înfiinţarea sa, în 1948, face epurare etnică. În cadrul războiului de exterminare a poporului palestinian, a distrus toate genurile de arhive ale Autorităţii Naţionale Palestiniene: foile matricole ale elevilor, evidenţa populaţiei, evidenţele cadastrale, fişele autovehiculelor, documentele Poliţiei (inclusiv cele de urmărire a infractorilor) etc. (cf. F. S., „Armata israeliană distruge arhivele Administraţiei Palestiniene“, în El Pais, nr. 9096, 22 aprilie 2002, pag. 7; vezi şi Mariano Aguirre, “Buscan terminar con la Autoridad Palestina“, BBC Mundo, 2 aprilie 2002). Aceasta, ca să demonstreze, cum pretindea Golda Meir (evreică venită din Polonia), că „palestinienii nici nu există!“ – după cum relevă Roger Garaudy într-una din cărţile sale. Iar această politică de epurare – practic, de exterminare – etnică, începută de primul prim-ministru al Israelului, David Ben Gurion (criminal evreu venit din Polonia), supranumit „marele epurator“, şi preluată de Golda Meir, se aplică şi acum (vedeţi şi articolul „Israelul evacuează cu forţa o tabără palestiniană instalată pe locul unde ar urma să fie construită o colonie evreiască“, 13 ianuarie 2013, pe http://blackopssecurity.blogspot.ro/2013/01/israelul-evacueaza-cu-forta-o-tabara.html). Exterminarea palestinienilor comisă de Israel este o formă a conflictului arabo-israelian, a cărui origine se află în Declaraţia Balfour, făcută la presiunile sioniştilor Lionel Walter Rothschild, Nahum Sokolow şi Chaim Weizmann (care va deveni primul preşedinte al statului Israel). Dedesubturile escrocheriei numite „Declaraţia Balfour“ au fost denunţate de evreul onest Benjamin Freedman.

     • Ce blestem (intervenţie divină, providenţială) cretinule handicapat, când aici e vorba de război între oameni, de luptă şi de răzbunare omenească. Te-a prostit teologia sau erai cretin dinainte? Dacă palestinienii se ocupau de blesteme şi nu de război, erau nişte labagii ca tine şi nu se întâmpla nimic. Te bagi in seama cu blestemele ca te ocupi tu cu laba asta.
      Tu eşti „blestemat” la labă compulsivă, la copy-paste din greu şi la cretinism tot la greu.

     • Răsplata lui Dumnezeu înseamnă că Dumnezeu plătește după ceea ce faci. Faci bine, vei primi bine. Faci rău, vei primi rău. Acesta este principiul hristic pe care evreii nu-l cunosc. Acum vezi pe canalele de știri răgetele fiarei sataniste: Vom distruge palestinienii. Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Rage Netanyahu.

     • Idiotilor, vorbitii exact, dar EXACT, ca iudaicii irationali pe care chipurile ii combateti, desi le-ati luat NEBUNIA.
      Asa vorbesc de vreo 2 ani si unii rabini din SUA, cand tara lor adoptiva e la necaz, ca America e batuta de Dumnezeu pentru „pacatele” ei.
      Sunteti niste sarlatani in desfasurare, cu „blestemele”, „razbunarea lui Dumnezeu” si tampeniile cu care vreti sa smintiti omenirea.

    • Nişte „preoţi” rataţi care sunt setaţi pe şarlatanie păguboasă. Il bagati mincinos pe Dumnezeu in ceea ce fac oamenii.

  • Popa pulii belite ce eşti!

  • Si blestemul ti-a halit capuloiul.

  • Nu e pedeapsă divină, dobitoculeeeee bolnav.
   Blestem = Invocare a urgiei divinității împotriva cuiva; nenorocire a cuiva pusă pe seama furiei divine.
   Cum esti tu, cretin si tampit, e mai degraba rezultatul unui blestem cazut pe neamul sau pe parintii tai. Tu esti rezultatul blestemului, blestematule.

   • E un sociopat care se da mare blestemator pe langa babe pe la manastiri prin Moldova. Isi gaseste pretexte in orice ca sa blesteme in stanga si in dreapta.
    E ala care aduce mereu vorba pe aici de „Preafericitul”, denigrandu-i tot timpul pe Patriarh si Biserica, carora le-a pus el si „blestem” (gandurile lui schimonosite de ura).
    S-a popit la Biserica Raspopitilor de la Iasi, care isi zice „Moldo-Vlaha” si e afiliata la secta ucraineana, dar nu s-a inteles nici cu aia si vrea – se screme de cativa ani – sa-si faca biserica lui personala.
    Acum se da specialist in Vechiul Testament si in Satana, vorbind in dodii numai prostii.

 2. Deci valoarea sekelului e importanta sau tu tragi pe nas?
  Tu scrii prostii și vezi ce dobitoci te urmează. Destui.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998