CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Glorie inaintasilor: Cum a facut SRI Marea Unire

19 comentarii / 21573 vizualizări / 3 decembrie 2018

Punem pariu că habar nu aveați de rolul major avut de serviciile secrete în unirea provinciilor istorice sub numele de România, mai ales Marea Unire de la 1918. Nici noi nu știm mare lucru despre asta, dar un raționament simplu și de bun simț nu lasă loc de echivoc: mai mult decît Armata României și la paritate cu clasa politică, unirea de la 1 decembrie 1918 e opera SRI ori a glorioșilor săi precursori.

De unde știm asta?
Foarte simplu: după numărul majoritar de generali SRI care l-au încadrat pe președinte la festivitățile de la Alba Iulia.
Un număr care îl bate de la distanță pe cel al generalilor forțelor terestre, marine și aeriene, la un loc ori pe cel al reprezentanților MAI.
Se știe că în perioada Războiului Rece, americanii decriptau mișcările din interiorul partidului comunist sovietic, al armatei ori al KGB după distanța la care erau plasate, în pozele oficiale, diverse personaje de secretarul general, la paradele militare. Cine era aproape de Stalin ori Brejnev era om de încredere, cine era mai aproape decît anul trecut era în ascensiune, cine era mai departe, în dizgrație etc. parada

La Alba Iulia, președintele Klaus Iohannis are în stînga politicieni (foarte aproape și foarte interesant, Corina Crețu!), în stînga-spate (aproape ostracizați) oamenii de la Interne, în dreapta oamenii armatei, dar spatele și flancuriler îi sunt asigurate puternic de către SRI, prezent printr-o duzină, cel puțin, de generali, plus directorul civil Eduard Hellvig, ba chiar și prin purtătorul de cuvînt Ovidiu Marincea, cu toții cît mai vizibili posibil.

Între generali, Cătălin Bizadea, George Voinescu, Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, Adrian Ciocîrlan ori  Florin Mărgărit.
Au venit să se alinieze lîngă președinte nu doar toți șefii de la centru, ci și locțiitorii lor, cîte doi în unele cazuri.
Ușor de depistat în imagini după uniformele albastre și caschetele aurii.

fff

Cum a ajuns un serviciu secret, fie el și cel mai mare, să ”bată” Armata la evenimente de acest tip și să încalce caracteristica de low-profile pe care ar trebui să o aibă nu se poate explica decît în două moduri, în opinia noastră.
Fie e recunoașterea rolului istoric al SRI în Marea Unire, la paritate ori peste cel al regalității, al diplomației, al partidelor istorice, al Brătienilor și al lui Maniu șamd.
Fie Klaus Iohannis și SRI țin să transmită un semnal direct în pragul anului electoral, pentru ca adversarii politici să știe cu cine au de a face. Și să se gîndească, eventual, de două ori.

Să amintim, în treacăt, în final, o altă bizarerie: în săptămîna dinaintea Zilei Naționale, președintele a avut o intensă activitate de decorare și ridicare în grad a unor personalități că, deh, o dată e Centenarul.
Bilanțul ar fi cam așa: vreo 7-8 civili decorați (vreo doi scriitori, o realizatoare TV, un director basarabean de teatru, cîțiva medici, cîteva instituții universitare) și foarte multe zeci de generali (6 generali noi făcuți dintr-un foc la SRI), colonei, ba chiar și agenți de la Circulație.

Klaus Iohannis la Centenar: un dascăl care s-a militarizat mai repede decît ne-am fi dorit. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Să fim corecți: nu doar SRI a avut un rol major în realizarea Marii Uniri, ci și Klaus Iohannis, care se afla atunci într-un moment fast al vieții sale anterioare (de care ne-a vorbit când se afla în Israel, printre niște evrei, iar noi n-am uitat)

 2. din fericire, ofiterii aurii, au dat clasa,ghinion ……

 3. Nu e nimic nou în asta ! Înainte aceste „perversiuni politice” se practicau după „perdea”. Acum respectivii se dau în stambă fără rușine. Restul e tot ca pe vremea lui Basescu. Președintele a schimbat doar dormitorul dar s-a îmbrăcat în hainele celui plecat. În acest mod construiește „România lucrului bine facut”. Probabil Ceausescu se răsucește în mormânt de ciudă. El nu a reușit niciodată să pozeze în marele democrat și să disprețuiască democrația pe față. Actualul președinte o face cu lejeritate.

 4. “If we wanted applause, we would have joined the circus”!
  -replica din filmul Argo…

 5. Parpanghele, bah! De la voi, de la Jandarmerie, n-a decorat neamtu’ niciun tablagiu? Citeste corect „tablagiu”, sa nu faci vreo confuzie, ca la jandarmerie, deh

  • Păi doar neamțu’ n-a fost la Mărășești. Decât probabil, pe partea ailaltă, mâncănd pământul cu fuga.

  • Securiste, Iohannis a decorat în principal securiști ceea ce ne plictisește. Știm că Klaus Werner Iohannis este marioneta proastă a SRI.

 6. Noii securiști din servicii, niste fripturishti aduși prin slugărnicia lui Helvig față de Iohannis. Faptul că PSD lasă SRI să facă ce vrea se va întoarce împotriva PSD, dar încă nu-i tîrziu să le mai verifice gheruțele ilegale. Helvig se simte tare fiincă e protejat de Iohannis împotriva legii. SRI trebe să fie neutru față de toți, dar SRIul lui Helvig face jocurile murdare ale sasului penal

 7. De fapt, ca sa fim exacti, erau Armata, SRI si SPP. Si, desi nu se vede, e cel putin la fel de implicat si in Politie. Cat despre SIE, presedintele conduce politica externa, deci institutional tot el e seful, chiar daca au si altii labutele pe acolo, si in fond ce conteaza un politician? Oricum, sefii lui conduc totul si oricum toti vin de peste tot, au mers la aceleasi scoli si lucreaza impreuna. Iar Melescanu e mult mai mult Iohannis decat Tariceanu.

 8. Bravo Dle. Iacob,
  ai facut ceva valuri cu poza asta.Cred ca Ciolos s-a bucurat mult.

 9. Este simplu : nu avem o dictatura militara. Avem ceva mai tare
  : avem dictatura Securitatii. Toti sint urmasii directi ai vechii Securitati . Traiasca NEPOTISMUL SECURIST !

  • Franklin, nepotul lui Pleșiță, zice că e de bine.

 10. Infractorul Klaus Iohannsi, fraudulos cupant al Presedentiie tarii este inconjurat ,la Alba Iulia de fosti lucratori ai ciumei rosii comuniste, asadar fara nici un dubiu Klaus Iohannis este ciumat rosu.

 11. Poate va furnizeaza ziartistii Sidonia Bogdan si Alex Costache mai multe informatii.Doamna Sidonia Bogdan este un epitom al jurnalisticii din Romania

 12. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 13. Doar nu credeati ca Unirea a facut-o regina maria???!!!! regina a facut unirea la Cotofenesti.A facut unirea cu stirbey,cu joseph boyle si multi ofiteri dornici de buci regale. pentru cata moarte a adus Romaniei ,regina maria e simbolul mortii in Romania. Romania a fost macelarita de catre regina maria care a trimis la moarte peste 350.000 de barbati neechipati si neinstruiti care in cazul vietuirii in cadrul unor viitoare familii cum era atunci la 1916 cu 7-11 copii intr-o familie se putea ajunge la dublul populatiei de la anul 1989. Si era cat pe ce ca Romania sa ramana si cu atatia morti si cu cateva judete ca teritoriu dar nu stim cu ce rusine sau cu ce bogatii a platit regina maria pt hotarele din tratatul din Franta.

 14. la festivitati a participat si taica Lazar, dar s-a ferit de publicitate !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998