CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Gluma se ingroasa. Si e de rau!

0 comentarii / 2492 vizualizări / 14 mai 2014

Administratia Prezidentiala, presedintele insusi si Partidul Miscarea Populara dau din colt in colt. In timp ce PDL cu un ochi rade si cu un ochi plange. Este vorba de faimoasa consultanta a strategului electoral american. Greenberg. Ca sa nu ne obosim transcriind intreaga titulatura. Pana la urma, cine a angajat acest consultant care costa milioane de dolari? Cine l-a angajat acum, in 2014? Si cine a angajat consultantul in 2009? Si in ce mod a fost facuta intelegerea financiara, pentru a se pierde urma banilor? Cum Dumnezeu arata acest contract?

Autoritatile americane, reprezentate in Romania in deosebi prin personalul de la Ambasada, dar si prin inaltii oaspeti pe care i-am avut sau oficialii de la Departamentul de Stat si Casa Alba care au binevoit sa ne faca recomandari, au insistat, in mod repetat si pe buna dreptate, pentru efortul mare al Romaniei in lupta impotriva coruptiei. Una dintre cele mai periculoase forme de coruptie este cea politica. Si unul dintre cele mai nocive acte de coruptie politica il reprezinta manipularea alegerilor prin manipularea optiunilor cetatenilor si utilizarea, in campania electorala, a banilor murdari. Asa ca ma astept ca partenerii nostri din Statele Unite sa citeasca, sa analizeze si sa cantareasca cu mare atentie ceea ce urmeaza. In afacerea consultantei.

Avem cateva certitudini. Si mai multe necunoscute. O prima certitudine este ca presedintele Romaniei si nimeni altcineva a tinut sa prezinte, intr-o emisiune transmisa in direct pe un canal de televiziune, rezultatele amplei cercetari de piata facuta de consultantul american. Nu s-a sfiit sa-i spuna si numele. Vorbim tot de Greenberg. Este cea mai importanta companie de strategie si consultanta electorala din Statele Unite si una dintre primele patru din lume. Nu incheie contracte sub cateva milioane de dolari. Cu nimeni. Traian Basescu a spus, cu subiect si predicat, ca, de curand, aceasta companie a initiat o ampla cercetare de piata in beneficiul Partidului Miscarea Populara, luand temperatura electoratului Romaniei si elaborand un prim studiu de consistenta a doua volume groase de carte. A doua certitudine pe care o avem nu se refera la aceasta campanie electorala, ci la ultima campanie prezidentiala. Pe site-ul companiei din Statele Unite, la rubrica clienti internationali, scrie negru pe alb „president Traian Basescu”. Mai operam cu o informatie pe care cred ca putem sa o luam drept certa. Purtatorul de cuvant al institutiei prezidentiale a afirmat ieri ca nici acum, nici altadata, deci niciodata, nu s-a intamplat ca institutia prezidentiala sau Traian Basescu personal sa incheie un contract de consultanta electorala cu compania americana.

Si acum urmeaza necunoscutele. Care sunt destul de alarmante. De durerose chiar. Daca domnul Oprea de la Cotroceni nu minte, daca nu minte nici presedintele Traian Basescu si nu minte nici site-ul companiei, atunci urmeaza sa deducem, pe cale de consecinta, ca acelasi consultant din Statele Unite, Greenberg, a fost angajat o data in campania electorala prezidentiala, dar nu de catre Basescu ori institutia prezidentiala, ci de catre altcineva, si inca o data, in prezent, pentru europarlamentarele si prezidentiale din acest an, dar, din nou, nu de catre Traian Basescu si nu de catre institutia prezidentiala. Atunci de catre cine?

Sincer sa fiu, mi-e greu sa fac presupunerea ca vreun post de televiziune, vreun ziar, vreo agentie de stiri sau vreun site merg atat de departe cu curiozitatea si cu darea de mana, incat sa-si permita sa comande o consultanta care presupune multe cercetari de piata si al carei cost se ridica la milioane de euro. Si, de fapt, nu una, ci doua. Mi-e greu de asemenea sa-mi imaginez ca acest serviciu urias le-ar fi fost facut, mai intai lui Traian Basescu in campania prezidentiala si apoi PMP-ului la europarlamentare si Elenei Udrea la viitoarele prezidentiale, de catre un alt partid adversar cu dare de mana si dispus, din tainice motive, la acest lucru. Cu atat mai mult cu cat avem totusi o afirmatie de acum doua zile a lui Traian Basescu, prin care acesta sustine ca beneficiarul ultimei consultante ar fi PMP.

Cel mai la indemana ne este – cel putin spre asta ne obliga orice rationament de logica formala – sa ne imaginam ca consultanta la prezidentialele trecute a facut-o Greenberg la comanda Partidului Democrat Liberal – PMP neexistand in 2009 -, iar cum consultanta este efectuata la comanda PMP. Exact asa cum a spus Traian Basescu. Si cum a confirmat un om care stie el ce stie, si anume Theodor Stolojan. Care astazi nu mai este atat de camarad cum era cu Basescu.

Dar daca asa stau lucrurile, ar trebui sa apara contractul. Un contract in care sa scrie negru pe alb cine este clientul, cine este consultantul, in ce consta prestatia, cate milioane de euro sau de dolari trebuie platiti de catre PMP si in ce transe. Ori liderii acestui partid se feresc ca dracul de tamaie si sa semneze un asemenea contract, dar si sa scoata la iveala daca el exista. Nu-l pot semna pentru ca ar fi fraudulos, intrucat un partid aparut recent, cum este PMP, nu primeste bani de la buget si nici cotizatii de la membri, cu exceptia activistilor, si deci, pur si simplu, nu are in cont asemenea sume de bani. Si nici nu poate avea, in mod legal, in lunile urmatoare.

Asa se face ca, dand din colt in colt, reprezentantii PMP au sugerat ca avem de-a face cu un fel de contract mascat. Un contract in spatele altui contrat. Vezi Doamne, PMP ar fi incheiat mai intai un contract de consultanta cu o companie oarecare, sa spunem cea detinuta de Dan Andronic impreuna cu Tal Silberstein, reprezentantul companiei Greenberg in Romania, sau numai cu o companie a lui Dan Andronic, ca partea americana sa evite conflictul de interese, si apoi aceasta companie, la radul ei, ar fi semnat un contract cu Greenberg. Dar, din nou, vorbim de sume colosale de bani. Pe care, in final, nici PMP, nici Elena Udrea ca prezidentiabil nu sunt capabile sa le achite. Sa fie vorba de o fabuloasa sponsorizare? De un urias plocon? De vreo mita care se achita cu intarziere de pe urma ministeriatelor doamnei Udrea sau a prestatie prezidentiale a lui Traian Basescu? Sa fie vorba de o „para-ndarat”? Sau despre o mita data cu anticipatie pentru servicii ulterioare? Ulterioare cand? La calendele grecesti?

Slava Domnului, in Statele Unite exista legi anticoruptie. Si se aplica. Daca nu perfect, destul de bine. Exista si o lege a consultantei si lobby-ului. Care este foarte aspra. Atat de aspra, incat orice conversatie pe acesat tema trebuie inregistrata de protagonisti si depusa la Departamentul de Jusitie. Este urmarita cu multa atentie circulatia banilor din asemenea operatiuni de consultanta. Asa ca nu ma indoiesc ca adevarul va iesi repede la iveala.

Bine ar fi insa ca, intre timp, pentru a nu ne trezi cumva in fata faptului implinit cum s-a mai intamplat si alta data, Guvernul Romaniei sa nu doarma. Pentru ca are obligatia de a organiza si supraveghea alegeri corecte. Si bine ar fi ca, pana atunci, sa nu doarma nici acei procurori care, pana in prezent, s-au batut cu caramida in piept cum ca ei contribuie major la starpirea coruptiei si fraudei electorale. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998