CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Goebbels n-a murit: PDL a clocit legea de lichidare a presei

0 comentarii / 1357 vizualizări / 9 septembrie 2010

Cotidianul ”Puterea” difuzează o informație halucinantă: un grup de parlamentari de la PDL a propus zilele trecute Parlamentului o modificare a legislaţiei care, dacă ar fi aprobată, va duce la subordonarea presei scrise şi online unei autorităţi publice care se ocupă în prezent cu reglementări pentru tv şi radio – Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Astfel, PDL propune ca presa scrisă şi presa electronică să intre sub controlul CNA, o propunere fără precedent în presa mondială, cu excepția, desigur, a statelor naziste și comuniste. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă îi aparţine deputatului PDL Silviu Prigoană şi ea este susţinută de mai mulţi colegi: Alin Popoviciu, Marius Spânu – cunoscuţi ca purtători de mesaj ai PDL la televiziunile de ştiri -, Florin Anghel, Dorul Leşe, Brânduşa Novac, Iustin Arghir Cionca, Adrian Niţu şi Corneliu Olar, Mate Andras (UDMR) şi Tudor Ciuhodaru (UNPR).
Cotidianul ”Puterea” mai relatează că, în expunerea de motive care însoțește proiectul, presa este denumită ”otravă informațională”, după cum urmează: “Ne preocupă mult în zilele noastre otrava din alimente, otrava din aer şi apă, însă nu facem mai nimic pentru a reduce otrava informaţională. În România, presa este liberă şi este bine că este aşa. Însă în acelaşi mod în care nu reuşim să beneficiem doar de partea pozitivă a libertăţii în viaţa de zi cu zi, nu reuşim să avem doar o presă de informare sau opinie şi suportăm, nu de puţine ori, elemente de presă denigratoare, insultătoare sau calomnioasă…”. Conform proiectului de lege, publicaţiile din presa scrisă şi presa electronică trebuie să obţină licenţă de funcţionare din partea CNA, valabilitatea acesteia urmând să fie de 7 ani. De asemenea, licenţa unei publicaţii din presa scrisă sau online poate fi suspendată pe o periodadă de 1, 3 sau 6 luni, deși Constituția României spune clar că nicio publicație nu poate fi suprimată.
Iată, între altele, ce prevede art.53 al noii legi:
1) Licenţa este obligatorie pentru tipărirea oricărei publicaţii de presă scrisă pe teritoriul României.
2) Licenţa este obligatorie pentru găzduirea de publicaţii online pe servere, obligaţia verificării licenţei revenind proprietarului serverului.
3) Numărul de licenţă apare pe fiecare exemplar tipărit sau pagină electronică.
4) Valabilitatea unei licenţe pentru presă scrisă sau presă online este de 7 ani.
5) Licenţa pentru presa scrisă sau presa online poate fi concesionată doar cu aprobarea consiliului.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998