CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Graba strica treaba. Treaba asumarii

0 comentarii / 1828 vizualizări / 17 martie 2011

Consiliul Europei, care este de fapt guvernul continentului, studiaza, in acest moment, noul Cod al Muncii. Cel asumat de Guvern. Si soldat cu cea de-a opta motiune de cenzura. Care tocmai a cazut. De ce este studiat Codul Muncii? Pentru ca exista pericolul ca el sa nu fie conform cu normele UE. Si atunci avem o problema. O problema mare de tot.
Parlamentarii europeni au semnalat ca exista riscul declansarii, impotriva Romaniei, a procedurii de infringement. Ce inseamna aceasta procedura? Inseamna ca Romania poate fi sanctionata pentru ca a incalcat un act normativ edictat de Parlamentul European. Cu ce ocazie? Cu ocazia recentei asumari de raspundere pentru Codul Muncii. Este o regula la nivelul UE ca legile promovate intr-un stat membru sa fie luate la puricat? Raspunsul este nu. Asta se intampla doar atunci cand exista serioase suspiciuni.
In principiu, o suspiciune legata de un act normativ ca articole din el contravin normelor Uniunii Europene apare atunci cand o lege este facuta pe picior. In mare graba. Si cand nu este supusa, in mod serios, dezbaterii publice. Si care, prin procedura, in cazul nostru prin asumarea raspunderii, se sustrage dezbaterii parlamentare. In cazul unui act normativ care este analizat de cele doua Camere ale Parlamentului articol cu articol si apoi votat articol cu articol in plen, dupa ce, in prealabil, a avut loc si o analiza la nivelul comisiilor de specialitate, este greu de presupus ca se pot strecura erori atat de mari incat legea sa intre in coliziune cu normele europene. Pana la urma, cineva, de la un partid sau altul, ar sesiza neconcordantele. Deci prima suspiciune este legata chiar de procedura in sine.
O alta suspiciune poate proveni din complexitatea ca atare a actului normativ. Cred ca, sub regimul comunist, ultimul Cod al Muncii a aparut in 1972. Si Romania nu a avut un alt Cod al Muncii timp de treizeci si ceva de ani. Ce rezulta din afirmatia de mai sus? Faptul ca un cod al muncii este aproape la fel de complex ca o constitutie. Dar, in Romania, si celelalte Coduri, penal, civil, de procedura penala si de procedura civila, au fost adoptate tot in pas alergator. Si tot prin proceduri de asumare a raspunderii. Si tot sub Guvernul Boc. De ce taman acum s-a autosesizat Uniunea Europeana? (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews – http://news.corect.com/politics/graba-strica-treaba-treaba-asumarii

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998