CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON DOWN | 1 USD = 4.5984 RON DOWN | 1 GBP = 5.8083 RON DOWN

Gravele probleme ale PNL si semnalele de alarma ale lui Valeriu Stoica

13 comentarii / 4834 vizualizări / 28 ianuarie 2019

Presa a difuzat ieri rezultate ale mega-sondajului pe zeci de mii de persoane făcut la comanda PNL în perspectiva alegerilor europarlamentare. Un sondaj care, aparent, scoate PNL la un scor bun, dar care, mai degrabă, maschează problemele serioase ale partidului și implicit, ale lui Klaus Iohannis. Nici nu e de mirare că unul dintre cei mai grei liberali post-decembristi, Valeriu Stoica, iese în ultimele zile în două interviuri cu semnale de veritabil cod roșu politic la adresa PNL și a candidatului său prezidențial.

Mega-sondajul PNL al cărui autor e ținut, nefiresc, la secret, ne prezintă un partid cu 27% opțiuni de vot, plasat în urma unui PSD cu 30,2%.
Nu e un scor rău pentru PNL, ar spune mulți observatori ai scenei politice.
Noi zicem dimpotrivă.
Nu e un scor bun deloc, iar cineva ar trebui să dea niște explicații serioase pentru asta.
Să o luăm metodic.
Scorul dinaintea europenelor din sondajul PNL, presupunînd că surprinde realitatea și nu e umflat cu procente bune, cum se aude prin tîrg, reprezintă exact scorul luat la precedentele europarlamentare de către cele două partide care formează azi partidul lui Orban: PNL a luat 15%, iar PDL-12,23%, față de PSD care a luat atunci 37%. Însumat, 27,23%.

Ori, principala observație în acest caz ar fi că fuziunea dintre cele două mari partide ale dreptei nu a reușit să aducă nimic peste zestrea fiecăreia dintre ele, deși exact asta e rațiunea fuziunilor și a alianțelor. Spre exemplu, alianța DA care l-a propulsat pe Băsescu la Cotroceni în 2004 a însemnat dublul procentelor însumate ale PNL și PD.
Cînd au candidat în 2014, PNL și PDL erau separate, liberalii abia trecuseră la popularii europeni de la micul ALDE și se plasau, ambele, complet în afara puterii.
În plus, la guvernare se afla un partid, PSD, care guverna de doar doi ani și nu tocmai rău.
Acum, cadrul general se prezintă mult mai bine: cele două partide au fuzionat într-o singură structură înglobînd valorile a două mari partide, au de partea lor președintele în exercițiu, care deține și jumătate din puterea executivă, și-au consolidat locul în PPE, iar guvernarea Tudose-Grindeanu-Dăncilă, supervizată de Dragnea, e puternic contestată.
Ba chiar ar fi un dezastru, conform numeroaselor voci de pe partea dreaptă a spectrului politic.
Privit din această perspectivă, scorul PNL, care băltește față de cel de acum cinci ani, nu mai e deloc o performanță.

Ci un mare semnal de alarmă.

Și dacă presa, analiștii politici ori alte voci nu ar fi, să zicem, de luat în seamă în această chestiune, există una de maximă greutate care nu poate fi ignorată.
Retras în umbră de multă vreme, fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, unul dintre artizanii ieșirii PNL din CDR, în 2000 – ceea ce a salvat, poate, partidul de la ratarea parlamentului – și ai formării alianței victorioase DA, a ieșit în ultimele zile de două ori, în două interviuri distincte cu același mesaj alarmist: PNL are probleme serioase de reformă internă și, dacă nu se produce o mare alianță a întregii drepte, Klaus Iohannis ar putea avea mari surprize la prezidențiale.

”Prezentul e tulbure” spune Stoica la adresa PNL, în ”Adevărul”. ”Mă regăsesc în PNL, dar nu mă regăsesc în oamenii din PNL!” adaugă el.
”Nu contează cine conduce PNL, contează să existe o echipă. Câtă vreme în interiorul partidului nu va exista o coeziune, oricine va conduce acest partid, nu va avea mari şanse. Va fi bun conducător cel care va reuşi să transforme PNL într-o echipă. Şi, mai ales, va fi bun conducător cel care va reuşi să creeze în PNL politica de resurse umane care să scoată din toate ungherele partidului oamenii de valoare care stau acolo ascunşi şi sufocaţi sau acoperiţi de nu-ştiu-cine”.

Întrebat frontal dacă asta înseamnă că toate partidele de dreapta ar trebui să-l susţină pe Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale de anul acesta, Stoica răspunde la fel de frontal:
”Este soluţia obligatorie dacă nu vrem să avem surprize”.

”Dreapta nu poate câştiga decât unită. Iar astăzi are nevoie cu atât mai mult de unitate din trei motive. Primul: după alegerile europene din mai, orgoliile vor fi mult mai mari în raport cu cota pe care o va dobândi fiecare partid în aceste alegeri. Doi: Pentru alegerile prezidenţiale, e nevoie de această unitate şi pentru că riscul este să ne trezim, în turul II, că n-avem candidat pe care să-l susţinem. Nu cred că e totuşi plauzibilă această variantă, dar riscul există. Dacă şi acum o să vină, pe lângă Iohannis, încă trei patru candidaţi, nu ştiu cum se vor împărţi voturile dreptei” mai spune el.

Într-un alt interviu, pentru PSNews.ro, Stoica dezvoltă aceleași idei:

”Ideal era ca forţele de dreapta să facă o alianţă chiar înaintea acestor alegeri europene, ceea ce pare puţin probabil. Dar, oricum, după alegerile europarlamentare, se va putea vedea care este realitatea, adică se va vedea exact care este forţa electorală a fiecărei formaţiuni politice şi pe această bază este obligatorie o alianţă înainte de alegerile prezidenţiale. Dacă dreapta va face greşeala să aibă mai mulţi candidaţi, cum s-a întâmplat în anul 2000, riscul va fi foarte mare! Să nu uităm că în 2000 au intrat în turul doi Ion Iliescu, reprezentantul stângii, şi celălalt al PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi consecinţa a fost că votanţii de dreapta ori au stat acasă ori au fost obligaţi de situaţie să voteze cu Ion Iliescu. Trebuie să învăţăm din această lecţie a trecutului şi să n-o mai repetăm. Ideal era ca forţele de dreapta să facă o alianţă chiar înaintea acestor alegeri europene, ceea ce pare puţin probabil. Dar, oricum, după alegerile europarlamentare, se va putea vedea care este realitatea, adică se va vedea exact care este forţa electorală a fiecărei formaţiuni politice şi pe această bază este obligatorie o alianţă înainte de alegerile prezidenţiale. Dacă dreapta va face greşeala să aibă mai mulţi candidaţi, cum s-a întâmplat în anul 2000, riscul va fi foarte mare! Să nu uităm că în 2000 au intrat în turul doi Ion Iliescu, reprezentantul stângii, şi celălalt al PRM, Corneliu Vadim Tudor, şi consecinţa a fost că votanţii de dreapta ori au stat acasă ori au fost obligaţi de situaţie să voteze cu Ion Iliescu. Trebuie să învăţăm din această lecţie a trecutului şi să n-o mai repetăm. Aşadar, dacă nu s-a făcut alianţa forţelor de dreapta înainte de alegerile europene, ea este obligatorie înainte de alegerile prezidenţiale.”

Și mai atrage atenția Stoica: ”După cum am văzut, în turul II, la alegeri, România se coalizează împotriva stângii. Dar trebuie să ai un candidat!”.

Atac voalat la candidatul Iohannis?

Posibil, mai ales că tot Stoica spune că ”Preşedintele Iohannis, în ultimul timp, a început să aibă o prestaţie mult mai activă şi mai constructivă, nu mai are doar reacţii, încearcă să preia iniţiativa, are o bună şansă acum, când România deţine preşedinţia Consiliului European, pentru că el are credibilitate în această perioadă, este practic omul politic care poate dobândi cel mai mult capital. În orice caz, nu văd altă soluţie pentru România în perioada următoare”.
Ar putea trece drept o laudă dacă nu am fi atenți la nuanțele mesajului: Iohannis a început să ”miște” abia în ultimul timp și e abia în stadiul în care ”încearcă” să preia inițiativa.
Destul de tîrziu pentru cineva s-a anunțat încă din vară pentru un al doilea mandat.
Dincolo de orice critici i s-ar putea aduce, Valeriu Stoica e un politician care a dovedit mereu fler și pragmatism, alegînd, inspirat, variantele cîștigătoare. L-a ajutat mult, probabil, faptul că, după cum susținea Rodica Stănoiu cu mulți ani în urmă, liberalul a fost unul dintre acei mari lideri transpartinici care au condus mereu România din față sau din umbră. Un stîlp al statului-paralel, cum s-ar spune.

O postură care dă și mai multă greutate avertismentelor sale.

Dacă Valeriu Stoica vorbește deschis de eșecul reformei liberale, de ”acoperiții” din partide, de lipsa resursei umane de valoare și chiar de slăbiciunile prezidenșiabilului, dacă a ajuns să tragă asemenea semnale de alarmă – și încă în formă repetată – înseamnă cu nu doar el, ci și alții, la fel de grei, în al căror nume vorbește, sunt îngrijorați de rezultatele pe care le-ar putea avea cele două rînduri de alegeri din acest an.
Semne că ar putea apărea schimbări neașteptate în strategiile liberale în perioada care vine?
Nu știm, dar, deocamdată, la cît de fărămițată e dreapta și analizînd declarațiile liderilor ei, ”surpriza” la prezidențiale de care vorbește Stoica e nu doar posibilă, ci chiar inevitabilă. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Răposatul Ceaușescu spune: partidul nu poate fi mai bun decât membrii lui. Valeriu Stoica, vrednic student comunist( după spusele sale) probabil l-a citit , de unde si declarația recenta.
  Cui poate inspira încredere tripleta Orbán, Câțu si Turcan? Cati liberali( sau pedisti) cu greutate si prestigiu au rămas in conducerea partidului?
  Era deja in deriva după plecarea lui Tariceanu si a lui Antonescu( Stoica prudent a plecat primul), iar Iohannis cu ideile lui inspirate l-a scufundat de tot.
  Si asta in condițiile in care PSD este o umbra palida a partidului lui Iliescu, Nastase si Hrebenciuc.

  • Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.
   Sa fii contemporan cu marile realizari ale guvernarii actuale, validate si de indicatorii macroeconomici si sa umblii cu lanterna prin vecini, cautand paiul din ochii altora, asta da dovada de idiotenie

   • :)))))))))Tehnicule, ai dat șah-mat la combinezon. Ce ți-a mai spus propaganda securistă pentru prostovani ca tine?

 2. PNL-ul, un partid confuz, fara mesaj, fara valori, dar cu cei mai multi baroni locali (Falca, Boc, Hava, Flutur), a carui singura speranta pentru a parveni la putere este fostul baron local Iohannis, candidatul PSD-ului la functia de prim-ministru, in anul 2008.

 3. PNL nu este decat un fel de marioneta PDL-ista manevrata de servicii.Sunt chiar mai slabi decat USR si asta se va vedea la europarlamentare!Sincer, ma indoiesc ca , inafara de fostii PD-sti, va vota cineva o lista cu Blaga, Anca Boagiu si Falca avndu-l in frunte pe Siegfried (Vasile) Muresan!

 4. PNL-ul este in deriva de cand a fost „retras” Antonescu. Tactica adoptata de a injura adversarii, dar fara sa prezinti nici in program coerent, se pare ca este paguboasa. Dar menestrelului, se vede ca nu ii pasa. Se imbata cu sondaje contrafacute.

 5. dimpotriva, eu vad altfel. vad ca pnl si-ar fi revenit dupa socul din 2016 in care usr i-a luat din sustinatori (radicalii macoveisti care au votat la locale cu pnl) si pareaza contrele date de usr. mai bine psd ar vedea ca nici acum nu are buget tara, ca se devalorizeaza leul datorita odonantei lacomiei , cheltuielile sunt uriase, veniturile ioc. ordnanta lacomiei, data de disperarea ca nu sunt bani de pensii si salarii, va provoca scadere economica, asta o vede oricine. deci tot nu o sa aiba psd bani de pensii si salarii. vedeti vestile din germania unde economia continua sa incetineasca. vine criza si ticalosii din psd vor ca bnr sa consuma rezerva. si nu mai sunt alegeri ca in 2008 cand tariceanu a pasat problemele pentru boc. criza vine in 2019, inainte de alegeri. psd va fi nevoit sa dea afara oameni pe timp de criza economica. credeti ca va supravietui psd in aceste conditii? eu nu cred.

  • Prostii. Cu leul tare am ținut în spate Ungaria și Polonia care exportă la greu în România.
   Vezi RON/ZLT pe ultimii 10 ani, a evoluat între 0,9 și 1,15. Acum e 1,11 pentru că sfârșitul lumii. Să tot fie, să producem intern ouă, cabine de duș, mobilă.
   Sau mai bine să fim deștepți, cum zici tu, să luăm credite și să le cumpărăm din Polonia. :)))))))
   Criza din 2008 a lovit planeta, nu cred că ai auzit de așa ceva.
   În 2009, pușlamalele pupinbăsiste sărbătoreau cu oi pe dealuri, iar în decembrie 2009, bețivul securist avea să ne dea vestea cea mare, în plină campanie electorală, aveam să ieșim din criză, cu 5 luni înainte de măsurile de austeritate din 2010.
   Și încă ceva, gunoiul de Băsescu promulga legea de majorare cu 50% a salariilor profesorilor în campania electorală din 2008, cu toată opoziția prim-ministrului Tăriceanu.
   Hop, și ți-a ieșit realitatea pe dos. :)))))))))

   • PLN/RON

 6. Sa ne explice un om cu carte cum vine asta cu ” liberalii ” din PNL care fac parte din popularii europeni !!!!! Din cate stiu liberalii din Europa fac parte din Alianta Liberala din Europa, iar liberali la noi sunt ALDE !!! Deci, Stoica este liberal, desi face parte din miscarea populara, din care face parte si prietenul lui Stolojan !!! se regaseste in PNL !!!! dar nu in oamenii din PNL !!!! Cred ca suntem luati drept altii….

  • Trebuie menționat că PNL a obținut ~20% pentru ALDE, iar la o zi după alegeri s-a transferat la PPE, o țeapă securistă specifică PDL-ului care a implementat în 2010 măsuri de austeritate exclusiv pentru populație, în baza rezultatelor obținute la alegerile din 2008, câștigate cu legea majorării cu 50% a salariilor profesorilor.
   Să mai aud astăzi că Dragnea, Vâlcov și Tăriceanu au făcut prostii la grădiniță, când am în față dovada mizeriei securiste PDL, mai degrabă mă apuc de numărat stele.

 7. Cine crede in corectitudinea sondajului comandat de liberali, dati-mi voie sa afirm ca este naiv. Toate sondajele realizate, trebuie sa fie in primul rand pe placul celui care plateste.

 8. Nu mai exista PNL …cea ce se vedebacum este doar o adunatura de indivizi vesnic in cautare de parvenire personala si care nu au nimic in comun cu doctrina liberala a bratienilor sau cu deviza prin noi insine lansata de economistul Stefan Zeletin in 1916…cititi ” In tara magarilor” si-i veti regasi pe actualii „politicieni ” din ” pnl” …in fapt sunt toti slugi cu kwi in frunte a interesului axei berlin/paris de inabusire a oricarui sentiment national…Niste cozi de topor, nimic mai mult a celor din UE…am fost si suntem o colonie a celor care ne joaca cum vor interesele lor …pe timpuri erau turcii, rusii, austriecii, sovieticii iar mai nou axa berlin/paris la concurenta cu Washington-ul…o tara sfasiata intre 3 stapani…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998