CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Grijuliu: Cum făcea Iohannis economie de curent la primăria Sibiu

2 comentarii / 3264 vizualizări / 1 august 2022

Actualul președinte ne îndeamnă la cumpătare în vremurile grele pe care le trăim: război, lipsă de gaze, petrol, curent electric șamd. Iohannis e îndreptățit să vorbească: din cele mai vechi timpuri el făcea economie la curent. Cum? Simplu: aranjînd cumpărarea din bani publici a unui număr uriaș de computere la prețuri mult mai mari decît cele ale pieței, cu argumentul că ele vor scădea consumul de electricitate. Afaceristul de la care a cumpărat, unic licitant, a fost săltat cîțiva ani mai tîrziu la închisoare pentru spălare de bani, dare de mită și tot așa. Desigur, nu în cazul achizițiilor lui Iohannis.

Ce relata presa în luna mai a anului 2010, pe vremea cînd actualul președinte nu era ce e azi?

”Klaus Johannis, primarul municipiului Sibiu, a cheltuit 2,5 milioane de lei pentru cumpărarea a o sută de calculatoare, destinate funcţionarilor, ceea ce înseamnă 25.000 de lei pentru un PC. Primăria municipiului Sibiu a decis să înlocuiască calculatoarele funcţionarilor cu unele mai moderne şi a organizat în acest sens o licitaţie. Condiţiile contractuale, foarte stricte, au făcut ca la licitaţie să participe doar o singură firmă care a şi câştigat, respectiv Industrial Software Sibiu” scria Agerpres.
Cele 100 de calculatoare pe care Iohannis le-a cumpărat pentru funcţionarii primăriei au, însă, un preţ incredibil, 25.000 de lei bucata, mai scria Agerpres, in conditiile in care pe piata cel mai performant desktop pentru jocuri costa 22.500 lei.
În plus, achiziția en-gros ar fi dus obligatoriu la un preț sensibil sub și nu peste cel al pieței.

Contractul încheiat era insa unul foarte avantajos, conform lui Iohannis, deoarece furnizorul a livrat imediat aparatura, iar plata sumei totale a contractului se va efectua trimestrial în rate egale pe parcursul a trei ani.
„Noile terminale vor scădea consumul de electricitate, vor împiedica orice atac informatic şi vor permite angajaţilor să lucreze doar ce este scris în fişa postului şi nu vor putea să mai stea pe reţelele de socializare sau să lucreze altceva”, declara primarul din Sibiu.

Beton argumente, trebuie să recunoaștem: aveau antivirus și blocaj pentru Facebook.

Industrial Software era o firmă sibiană patronată de un afacerist penal, Cristian Ioan Domșa, care, în 2019, a fost condamnat definitiv de Curtea de apel București la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, după ce încheiase un acord cu DNA de recunoaștere a vinovăției.

Cîțiva mai tîrziu, primăria Sibiu, condusă de urmașa lui Iohannis, încheia un nou business cu IS de cumpărare a două servere, fără licitație. Presa vremii consemna că prețurile erau de multe ori mai mari decît cele ale pieței.
Procurorii DNA îl anchetau pe patronul Domșa pentru complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte), spălare de bani. Firma IS era acuzată că dăduse mită un milion de dolari unui secretar de stat, iar faptele datau din 2010.

Procesul a început în februarie anul acesta, la ÎCCJ.

Povestea nu e nouă, s-a mai relatat despre ea. Ne gîndeam doar să îi reamintim președintelui povestea cu economia de curent, că nu ar strica puțină chibzuință și la administrația prezidențială, la cît au ajuns facturile de energie. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Razboi este si in Siria – bombardati de USA, si in Yemen, Palestina – bombardati de Israel, etc. etc., etc. Nu ne-a indemnat nimeni la cumpatare sau la induiosare pentru Siria sau Yemen, de ex. Pentru paiața Zelenski trebuie ca RO sa faca sacrificii? Pe bune?

  2. Integration with Third-Party Services:
    Laravel simplifies the integration of third-party services and APIs into web applications. It provides clean and intuitive interfaces for integrating services such as cloud storage, email services, payment gateways, and social media platforms. The ability to seamlessly connect with external services expands the functionality and possibilities of web applications, offering businesses greater flexibility in providing enhanced user experiences. Read more – https://a-team.global/expertise/laravel/ here.

    Cost-Effectiveness:
    One of the significant advantages of Laravel development services is their cost-effectiveness. As an open-source framework, Laravel eliminates the need for expensive licensing fees, making it an affordable choice for businesses of all sizes. Additionally, the streamlined development process, modular architecture, and extensive feature set of Laravel contribute to reduced development time and effort, resulting in cost savings without compromising on the quality and performance of the web application.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998