CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Guvern fara buget si buget fara guvern

2 comentarii / 2639 vizualizări / 5 octombrie 2014

Am trait sa o vedem si pe asta. Tot in Romania. Trece anul si nu vedem niciun buget pentru 2015. Vom avea un guvern fara buget. Indiferent ce guvern va fi acela. Sau un guvern cu un buget incropit. Facut pe picior. Neasumat de fortele politice. Deci, nu vom avea buget. Si atunci la fel de valabila este si afirmatia ca Romania va merge in vrie, in baza legii existente. Fara sa stim cine o va aplica. De aceea e valabila si afirmatia ca ne paste un buget fara guvern.

Victor Ponta este las. Si, din acest motiv, a intrat intr-o mare incurcatura. Nu poate castiga barbateste alegerile prezidentiale. De aceea a recurs la pomeni. Electorale. La fel de fel de masuri populiste. Care arunca literlamente in aer situatia econmica a Romaniei. Care si asa este extrem de critica, de vreme ce ne aflam in recesiune tehnica. Explicatia faptului ca, in ciuda promisiunilor pe care le-a facut in vara, noi nu avem un buget asumat de Parlament pentru 2015 inainte de alegerile prezidentiale consta in fundatura economica in care ne-a adus administratia centrala. O lege a bugetului inainte de declansarea campaniei electorale ar fi insemnat, pentru Victor Ponta, un scandal urias. Pentru ca, din momentul in care s-ar fi apucat sa puna cifrele pe hartie, toata lumea ar fi vazut in ce situatie ne aflam. Si atunci a preferat sa ascunda mizeria sub pres. De aceea nu avem buget.

In aceasta situatie, Victor Ponta, ca de obicei, baga coada intre picioare si recurge la un subterfugiu. Face, sambata, afirmatia ca bugetul va fi prezentat dupa alegeri. Vezi Doamne, ca asa se cuvine. Ca viitorul prim-ministru sa fie cel care sa aiba dreptul sa vina cu o filosofie proprie, in baza careia sa elaboreze actul normativ. Dar de unde stie Victor Ponta ca, dupa alegeri, prim-ministru nu va fi el insusi? Cine ii garanteaza ca nu se va intampla asa? Daca Ponta pierde alegerile, ceea ce este cat se poate de previzibil, atunci vom avea un nou presedinte, dar acelasi prim-ministru. Cel putin pentru un timp. Pana cand se va forma, daca se va forma, o noua majoritate parlamentara. In aceste conditii, Guvernul Ponta va fi in aer. Si isi va semna cu manuta lui motinuea de cenzura, la capatul careia va putea fi destituit. Dar asta se va intampla abia prin luna februarie. Cum va supravietui Romania pana atunci, in absenta unui buget? Raspunsul specialistilor in legislatie este simplu. Anul 2015 va incepe pe bugetul din 2014. Iata o formula perfecta de haos, programat de regimul Ponta si proiectat in capul romanilor. Nu ajunge ca ne aflam in recesiune tehnica. Nu ajunge ca, pana la sfarsitul anului, recesiunea tehnica se transforma in criza. Dar nici macar nu vom avea un buget adecvat situatiei dramatice in care ne vom afla. Acest Guvern Ponta, care va mai supravietui putin dupa alegeri si care nu va avea nici macar un buget dupa care sa lucreze, va fi un nonguvern. Romania inceputului anului 2015, chiar cu victoria lui Klaus Iohannis, chiar cu infrangerea la scor a socialistilor, va fi o tara in bataia vanturilor.

Dar haideti sa ne plasam si in cealalta ipoteza. In ipoteza improbabila in care Victor Ponta nu pierde, ci castiga. Dupa alegeri, el se va duce la Cotroceni. Pentru a-si prelua mandatul. E greu de presupus ca, in scurtul interval de timp de la castigarea mandatului pana la depunerea juramantului, exista posibilitatea negocierii, intre partidele aliate socialistilor, a unui nou guvern cu un nou algoritm, cu un nou program si cu un nou premier. Daca ar incerca cineva asta, s-ar face doar autorul unei mascarade. Al unui simulacru. Obiectiv vorbind, o asemenea ipoteza este sinucigasa. Prin urmare, buget va exista doar dupa instalarea noului presedinte. In acest scenariu, la limita, noul presedinte va fi Victor Ponta. El va putea incepe negocierile abia in ultima parte a lunii decembrie. Ele s-ar putea incheia spre Craciun, spre Anul Nou si daca nu, abia la sfarsitul lunii ianuarie. Pentru ca oamenii pleaca in vacanta. Si nu ma indoiesc ca vacanta isi va lua si Parlamentul. Asa ca vom incepe anul 2015 fara un buget.

Observam, asadar, ca in orice varianta, si in situatia in care pierde si in situatia in care castiga, Victor Ponta condamna Romania sa plece in 2015 in stare de criza economica si fara un buget. Iar in eventualitatea, greu de acceptat, in care cineva scrie totusi, pe sub masa, un buget al anului 2015, acesta va fi cu certitudine un buget rau. Pana una-alta, vai de noi. Nu avem nici buget si nici guvern. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Elucubratii.Bugetul,in proiect,desigur ca e pregatit in viziunea actualei majoritati.SRS,cu mintea aburita de partizanat,cum isi poate inchipui ca echipa profesionista de la Finante a stat degeaba ? Deci baza de discutii ar fi doar in cazul victoriei lui VP.Ce se va face alt castigator,cu alta viziune e marea problema,pt.ca n-are nici proiect de buget,nici majoritate parlamentara.Ciripoi,mai lasa-ne !

  2. De aia nu mai poate turnatorul RSR, ca nu a facut Guvernul bugetul. De parca asta ar fi primul Guvern fara buget la aceasta data. Problema lui este ca trebuie sa improaste cu noroi, cum ii sta bine unui „jurnalist”

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998