CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Guvern smerit: romanii se mai pot casatori doar religios

1 comentariu / 1664 vizualizări / 6 mai 2020

Cine a acuzat guvernul Orban că e dușmanul bisericii pe durata stării de urgență nu a fost atent la un amănunt interesant: același guvern a blocat căsătoriile civile, lăsîndu-le la liber doar pe cele religioase.
Avocatul Poporului a înaintat azi o adresă către ministrul de Interne, Marcel Vela, în care îi sesizează acest un paradox legislativ.

”Lipsa referințelor privind încheierea căsătoriilor la starea civilă, în perioada stării de urgență, reprezintă o lacună a măsurilor dispuse prin ordonanțele militare. Astfel, având în vedere că, în Ordonanța militară nr. 2121.03.2020, s-au făcut precizări cu privire la permisiunea oficierii de căsătorii religioase cu participarea a maximum 8 persoane și că, potrivit art. 48 alin (2) din Constituția României, „Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civil㔑 măsurile privind căsătoria civilă și căsătoria religioasă ar fi trebuit tratate împreună și tot astfel aduse la cunoștinta publicului, pentru uniformitatea măsurilor la nivel național și pentru a se evita crearea unei stări de confuzie în rândul populației. Or, în cazul căsătoriei civile, restrângerea privind exercitarea unui drept fundamental a avut loc printr-o radiogramă a MAI (nr. 3220473/27.03.2020), în conformitate cu dispozițiile căreia, pe perioada stării de urgență, toate direcțiile județene de Evidență Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date au suspendat depunerea declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor civile.
Prin măsura privind suspendarea încheierii căsătoriilor civile, dreptul persoanelor de a se căsători și de a întemeia o familie a suferit o îngrădire care afectează insuși dreptul la încheierea căsătoriei și nu înțelegem de ce nu au fost avute în vedere măsuri precum :
a) efectuarea oficierii online a căsătoriei civile sau
b) efectuarea oficierii căsătoriei civile în condiții similare celor impuse pentru căsătoria religioasă, în cazul căreia restricția viza numai limitarea numărului persoanelor prezente, în condiții care să respecte regulile privind distanțarea socială.” punctează Renate Weber, Avocatul Poporului. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Pentru satanistii neoprogresisti care conduc lumea, institutia casstoriei nu mai are nici o valoare si trebuuie sa dispara. Pot eventual sa mai fie permise unele casatorii, dar numai intre persoane de aceladi sex.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998