CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernarea porcilor

0 comentarii / 1662 vizualizări / 19 august 2011

Reputatul economist Radu Golban semnaleaza azi, in CorectNews, o realitate trista. Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania sunt initialele cuvantului “PIGS”. In traducere porci. Si astfel sunt denumite cu mult dispret, de catre mai marii Europei, statele mai slabe din zona euro. Pe care, acum, Germania si Franta intentioneaza sa le transforme in protectorate. Este asa numitul proiect al “guvernului economic”, lansat de tandemul Merkel – Sarkozy. Si aplaudat, la scena deschisa, din Sulina, de Presedintele Romaniei, Traian Basescu. O utopie periculoasa pe termen mediu si lung. Si care, chiar in timp ce scriu aceste propozitii, a condus la o noua prabusire a burselor din intreaga lume.
S-a speculat exagerat de mult, in ultima vreme, de existenta unei legaturi secrete Basescu – Patriciu. In baza acestor speculatii, staff-ul PNL si-a pierdut timpul, analizand consecintele acestui presupus mariaj otravit si modul in care ele pot fi contracarate. Dar ce legatura poate exista intre un domn care, in calitatea sa de Presedinte al Romaniei, aplauda, neintrebat de nimeni si neavand acordul nimanui, “guvernul economic” si chiar il supraliciteaza si un alt domn, clasat primul in mediul de afaceri romanesc, care dimpotriva face zob proiectul Merkel – Sarkozy. Chiar si in numarul de azi al ziarului Adevarul. Este clar ca cei doi capi ai statului si ai afacerilor se situeaza la poli opusi.
Merkel si Sarkozy pot fi de inteles. Cele doua state pe care le reprezinta, dar in special Germania, ar urma sa suporte povara datoriilor suverane ale statelor europene, in care criza a avut efecte mai grave. Si atunci si-au propus sa dicteze mai mult decat pana acum regulile jocului. Pana in prezent au facut-o intr-un mod ceva mai putin brutal, prin intermediul Comisiei Europene, unde Germania si Franta detin o pozitie dominanta in luarea deciziilor. Acum, ar dori un “guvern economic”, condus tot de ele si care sa dicteze, in mod brutal, regulile pe piata europeana. Si in folos, in primul rand, propriu. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998