CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernul ”bezna mintii”: Turcan, pensionarea la 70 de ani si concedierile de bugetari

10 comentarii / 12573 vizualizări / 9 ianuarie 2020

Vicepremierul Raluca Turcan a produs valuri imense după ce a anunţat deunăzi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ia în calcul creșterea vîrstei de pensionare la 70 de ani, fără diferențiere pe sexe. Ulterior, încercînd să o dreagă, ea a aruncat pe piață noi declarații-șoc, de unde tragem concluzia ori că avem categoric o guvernare de tip bezna minții, ori că se pun la cale în culise grozăvii greu de imaginat în prezent.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a anunțat Turcan.
În principiu, nu ar fi motive de panică atît timp cît se discută doar despre o chestiune opțională, adică cine vrea, treaba lui.
Numai că panicarzii ar avea și ei justificările lor.
Faptul că o asemenea idee vine dinspre PNL e motiv de îngrijorare profundă și trimite cu gîndul că ceea ce se anunță acum drept opțional va sfîrși prin a deveni obligatoriu.
Nu de alta, dar unii își mai amintesc că în vremea guvernării Boc, cînd se discuta legea pensiilor, PNL a fost permanent pavăza cea mai solidă și îndîrjită împotriva creșterii vîrstei de pensionare și a egalizării vîrstelor pe sexe.
Fostul ministru liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, era profund indignată spre exemplu:
„Bărbaţii, acasă, gătesc, spală, spală copiii la fund? Nu, dumnealor se ocupă de carieră! Nu putem constata egalitatea de şanse în viaţa de zi cu zi! Şi nu putem cere să fie stagiu de cotizare egal şi vârstă de pensionare egală între femei şi bărbaţi!”, spunea ea la o dezbatere publică.
Egalizarea vîrstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbaţi, aşa cum prevedea legea lui Boc, nu ţine cont de speranţa de viaţă scăzută din România în comparaţie cu alte ţări UE, avertiza și deputata PNL Cristina Pocora. Motiv pentru care tot ea anunța că PNL nu va vota proiectul de lege al PDL.
Cu altă ocazie, aceeași Pocora arăta că noua lege a pensiilor care prevedea creșterea vîrstei de pensionare la femei ”condamnă 52% din populaţie să ducă o viaţă mizeră.”
„Aş vrea să văd cum puneţi o croitoreasă să bage aţa în ac la 63 de ani”, exemplifica ea.
Cînd parlamentarii PNL și ai PSD au reușit, prin amendamente, să mențină vîrste diferite de pensionare (60, respectiv 64) și mai reduse decît proiectul pedeliștilor, liberalii au trîmbițat-o public ca pe o mare victorie.
În permanență, reamintim argumentul lor forte fusese diferența între speranța medie de viață din România în raport cu alte state europene, noi avînd-o pe cea mai redusă.
Tocmai liderii acestui partid extrem de grijuliu cu vîrsta de pensionare sunt, acum, cei care flutură cifra terifiantă, 70 de ani. Cum bagă o coritoreasă ață în ac la 70 de ani, ar trebui să ne explice, poate, Raluca Turcan.

Ca să fie bîlciul complet, Turcan, încercînd să mai îndulcească pastila, aruncă azi, la Digi 24, altă declarație stranie, conform căreia vîrsta de 70 de ani ar fi doar o opţiune pentru cei din sectorul public, explicînd și de ce. ”Lucrul acesta s-ar face doar în sectorul public, unde este deficit de forţă de muncă(s.n.) şi oamenii sunt dispuşi să muncească”.

Prim-vicepreședintele PNL, și vicepremier al guvernului, ne anunță, deci, că sectorul public are deficit de forță de muncă.
Președintele și premierul, din contră, trîmbițează nevoia de concedieri în respectivul sector. Încă din vară, Orban decreta public: „Nu putem guverna, ca liberali, cu 28 de miniştri, cu 100 şi aproape 60 de agenţii, oficii, autorităţi, cu vreo 40 şi ceva de servicii deconcentrate în teritoriu, cu peste un milion de angajaţi în sectorul public. Nu se poate!”.

În decembrie venea un anunț similar: ”Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate şi lucrul acesta poate să ducă şi la plecarea unor angajaţi din sistem, dar este normal”.

Au fost nenumărate asemenea declarații în ultimele săptămîni din partea unor lideri și miniștri liberali de calibru, toate inducînd ideea că sectorul public este mult supradimensionat și trebuie luate măsuri urgente.

Azi, iată, aflăm de la același guvern liberal că sectorul public are deficit de forță de muncă.

Ce se ascunde în spatele acestor declarații aiuritoare, contradictorii, care vin pe bandă rulantă de la cel mai înalt nivel?
Adevărul crunt că avem de a face cu o guvernare de tip bezna minții?
Ori guvernanții încearcă să ne pregătească psihologic – fără a reuși prea bine – în legătură cu anumite măsuri teribile care se clocesc în laboratoarele puterii și care vor afecta dramatic, curînd, toți cetățenii? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Chiar daca vorbeste mai corect dpdv gramatical decat Dancila, Ralucutza are inteligenta politica a unui urs koala care se refugiaza din calea unui incendiu de vegetatie. ,,Somitatile” PNL-ului sunt mult sub ,,somitatile” PSD-ului, cu diferenta ca nu sunt tocate de aparatul de propaganda indreptat impotriva PSD.

 2. noaptea mintii,bezna mintii….la comunicare …pe scurt,in lume ex.japonia,cine vrea sa lucreze si pana la 100 de ani,daca poate bineinteles este liber sa munceasca,,open mind, contriburtie suplimentara la fondul de pensii ,pensia este calculata corect ,nu speciale!!! asa ca,mult noroc tuturor

 3. Pentru ce ne-am dori sa muncim pana spre adanci batraneti?
  Pe o traiectorie normala, un om munceste mai intai ca sa-si faca un camin, familie etc. Apoi sa-si creasca si sa-si educe copiii, sa-i ajute ca sa se integreze in societate, sa-si mai ajute parintii, prietenii…
  Apoi?
  Apoi, pe o traiectorie normala, daca nu este atat de erodat, sa-si traiasca cu adevarat varsta si sa se bucure de viata! E oare, aceasta, „un lux”?
  Fireste, nu-i exclus ca in anumite cazuri, bucuria viata sa fie regasita tocmai prin munca (suna cunoscut?).
  Dar cate profesii, si apoi, cati din cei ce le practica se pot incadra cu adevarat pe aceasta optiune, fara rabat de la „competitivitate” sau, de ce nu, de la unele norme de protectia muncii?
  Fireste, se pot enumera cazuri, dar acestea sunt exceptii, si trebuie tratate numai ca exceptii.
  Nu vreau sa par rautacios dar, pe cat cunosc si eu viata, cam cei ce nu prea au stiut ce inseamna „a munci” cu adevarat (fizic sau intelectual) pot spune ca peste un 60 de ani mai au resurse fizice si psihice ca-si doreasca asa ceva.
  Sau – de ce sa nu o spunem? – cei ce se pot „invarti” de un post de tip „Mircea, fa-te ca faci…”
  Nu cumva, prin acest demers, sub un narativ de tip „open mind” (valabil ca principiu) se incearca tocmai construirea suportului legal pentru ca „anumite” persoane sa poata sta pe salariu toata viata?
  Chiar daca nu asta se doreste, in mod sigur, cam asta se va intampla.
  Cu totul altceva ar fi daca s-ar incerca un program de recuperare a experientei unor „varfuri” pe profesiile lor si transferul pe generatiile tinere, asta ar duce la o atenuare a „rupturii intre generatii” fenomen despre care se vorbeste prea putin, as spune cahiar deloc. Si care sta la originea multor rele din zilele noastre.
  Dar asta e o cu totul alta poveste.

 4. Se-kur-ista stolojana loveste din nou ?

 5. BAI EXCROCILOR…SUNTETI DROGATI….?….SAU RETARDATI…?
  CUM PUTETI MINTI IN ACEST MOD ?
  MANIPULATI PROSTIMEA…CARE VA SI SUSTINE…IN NEMASURATA EI IMBECILITATE
  DE 30 ANI MINTITI SI MANIPULATI…PLATITI DE NOMENCLATURA COMUNISTA SI SLUGILE EI
  DATI-VA FOC SAU PLECATI IN SIRIA…ACOLO VA ESTE LOCU…BORFASILOR

  • Bai escrocule! fii calm sa nu faci infarct.

  • Ce iatba ai fumat frate? Ca vreau si eu;-)

  • Încă un rezultat al casatoriilor consangvine! Fratele meu daca iti iubești verișoara asta nu inseamna ca tb sa o si regulezi! Aici vb de părinții tăi! Tu e bine ca ai degetele opozabile si poti folosi telefonul, dar nu te reproduce! Ajunge un unicăCAT ca tine!

 6. Doar votantii ciumei galbene nu si-au dat seama ca toti sunt niste retardati in frunte cu klaun sase case. Dar mai au timp/ La cate tampenii au spus si facut, , daca era vorba despre PSD, retardatii # erau de mult in strada. Asa, mucles. Sau s-o fi terminat tainul…..

 7. Bugetarii din ministere,agentii guvernamentale si alte sinecuri pe bani publici, unde la 7 oameni unul e sef si unde unii lipsesc zilnic ore sau zile de la serviciu, care au tot felul de sporuri nejustificate (doctorate,sporuri pentru fonduri europene etc)vor fi desigur incantati sa iasa la pensie si la 90 de ani, ca doar nu lucreaza in productie!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998