CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Guvernul Boc te jupoaie si nu iti da nimic in schimb. Asa ca ma angajez la stat

0 comentarii / 1403 vizualizări / 12 septembrie 2010

Sa spunem ca am un SRL cu 10 angajati. Pe mine nu ma pun la socoteala. Sunt patron. Ma gandesc la o afacere, care ar putea aduce profit. In ciuda crizei, legilor proaste, lipsei de predictabilitate, instabilitatii politice, abuzurilor de tot felul din partea functionarilor publici si coruptiei, care ma afecteaza direct, imi propun sa fac profit. Vreau sa vad insa ce se va intampla cu banii mei.
Iau de la banca un credit de 100 mii de lei, ca sa pot sa cumpar materia prima si sa pornesc. Dobanda, cu toate costurile aferente, e 12 la suta. Sunt dator bancii cu 112 mii lei. Angajatii mei primesc o leafa buna de cate 2.000 lei net. Pentru fiecare din cei 10, statul primeste lunar 1.664 de lei. Intr-un an statul imi ia 19.944. Nu-i nimic, daca afacerea merge, ma descurc. Cumpar materia prima, platind TVA 24 la suta, adica inca un sfert din pretul ei, pe care ar trebui sa-l recuperez dupa ce imi export produsele. Produsele mele sunt jucarii. Statul, prin Guvernul Boc 5, imi da teapa. Nu-mi restituie banii. Pe parcursul anului, pe masura ce rulez marfa, iau de doua ori materie prima in valoare de cate 50 mii lei. Asadar statul imi mai ia 24 mii lei.
La capatul celor 12 luni, realizez totusi un castig. Contabil. Am fost Speedy Gonzales. Am fost cel mai tare. La o suma de 100 mii investita, am scos, contabil, 200 mii lei. Profit 200 la suta. Cand, in general, dintr-o afacere nu castigi mai mult de 15, 20, hai sa spunem 30 la suta. Acum trebuie sa platesc statului impozitul de 16 la suta. Deci, inca 32 mii. Pe hartie, au ramas totusi 168 mii. Dar nu am dat spaga si nu am primit TVA-ul inapoi. Am, deci, doar 144 mii. La banca trebie sa platesc 112 mii.
Aoleu, am ramas, dupa un an de munca, doar cu 32 mii. Daca vreau sa continui afacerea, nu s-o extind, trebuie sa dau fuga, din nou, la banca. Si s-o iau de la inceput. Dar eu, personal, desi sunt patron si am muncit pe branci si m-am zvarcolit noaptea in pat de frica ca am ipotecat casa la banca, nu m-am ales cu nimic. Eu nu mi-am dat leafa. Am trait din ceva bani pusi deoparte, in celalalt buzunar decat cel al firmei. Acum nu-i mai am. Am ramas cu mai putini bani decat aveam inainte. In timp ce un muncitor a primit de la mine, in mana, 2.000 lei pe luna, mie nu-mi raman decat 2.666 lei. Aoleu, cifra cu ghinion! Numarul diavolului. Nu mai pot s-o iau de la inceput. Nu mai am cu ce. Asa ca imi scot banii si ma duc. Hait! Nici astia nu sunt ai mei. 10 la suta pleaca la stat, impozit pe dividende. Daca e sa traiesc din ei, nu mai raman decat 2.400 lei pe luna. Macar am scapat de numarul bestiei.
Dau cu caciula de pamant. Inchid firma si ma duc. Statul pierde mai mult de 40.000 lei pe an. Si 9 locuri de munca. Eu unul ma angajez la altul. La stat. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998