Guvernul isi trage un glont in picior
0 comentarii / 1619 vizualizări / 15 februarie 2012
Numarul victimelor cunoscute ale incapacitatii Guvernului de a gestiona iarna se apropie de 100. In realitate. Se va descoperi ca sunt mult mai multe. Ascunse sub zapada. Numarul celor care au suferit si sufera ca urmare a aceleiasi incapacitati este de ordinul sutelor de mii. Circa un milion de copii nu merg la scoala. Ceea ce reprezinta o uriasa pierdere. Si, dincolo de tragediile directe in plan uman, exista o drama, inca nemasurata, indirecta. Ma gandesc la uriasele pierderi economice. Este doar ninsoarea de vina?
Portul Constanta a stat inchis zile in sir pentru ca autoritatile statului roman nu au avut prevederea de a utiliza un spargator de gheata. Vama Constanta are o pondere de peste 30 la suta din incasarile totale la bugetul statului. Vama, in aceste zile, a stat. La fel cum mii de tiruri incarcate cu marfa au stat si ele. O marfa care s-a degradat. O marfa care nu a mai ajuns la termen acolo unde trebuia sa ajunga. Care nu a intrat in circuitul comercial. Care nu a produs profit. In nenumaratele comune ingropate sub zapada si nedezgropate de autoritati zile in sir s-au produs nu numai tragedii umane. Acolo au murit sute de mii de animale. S-au prapadit vite, oi, capre, pasari. Sunt pierderi foarte mari care nu mai pot fi recuperate. In intreg spatiul afectat de incapacitatea Guvernului si autoritatilor locale de a face fata unei ierni nu mult diferite de o iarna normala, sunt zeci de mii de societati comerciale care urmeaza sa dea faliment. Pentru ca au stat degeaba. Pentru ca nu au putut functiona. Si, atentie, urmeaza cu certitudine inundatiile. Ale caror consecinte vor fi gestionate de aceleasi autoritati.
Atunci cand Guvernul Boc 1 a preluat administratia publica centrala si a inceput sa gestioneze Romania asa cum a gestionat-o, Banca Mondiala ne-a alocat, pentru a face fata situatiilor de urgenta, o caruta de bani. Peste un miliard de euro. Acesti bani, urmeaza sa se stabileasca, fie s-au dus pe apa sambetei, fie nu au fost utilizati tot dintr-o impotenta guvernamentala. Cert este ca daca, incepand din 2009, noi am fi implementat programul de gestionare a situatiilor de urgenta, numarul mortilor din Romania si valoarea pagubelor inregistrate in ultimele zile ar fi fost semnificativ mai mici. Numai in aceasta iarna, probabil, investitia ar fi putut fi recuperata. Fara a lua in calcul inundatiile care urmeaza.
Regii asfaltului din Romania, care in general sunt si regii zapezii, au papat contracte in valoare de 4 miliarde euro. Imaginati-va, 4 miliarde! In ce scop? Pentru ca atunci cand ninge, zapada sa poata fi imediat indepartata. Pentru ca atunci cand viscoleste, oamenii sa nu se confrunte cu consecintele acestui fenomen natural. Care, a spus-o de nunumarate ori Institutul de Meteorologie, nu iese din tiparele obisnuite. Unde sunt acesti bani pe care, in mod iresponsabil, Guvernul i-a dat pe mana grupurilor de interese PD-L si, mai nou, UNPR? De ce va trebui sa suporte cetateanul uriasele pagube create in aceste zile si nu regii zapezii? Impreuna cu cei care i-au protejat si au beneficiat de o parte din banii sifonati astfel?
Si, repet, vin inundatiile. Avem si regii apelor. Sunt tot grupuri ilegitime de interese ale PD-L. Si acesti asa-zisi oameni de afaceri au incasat sume colosale. Pentru ce? Pentru a feri Romania de inundatii. (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza