Guvernul Orban si agentii 000
4 comentarii / 5412 vizualizări / 4 noiembrie 2019
Votul de azi, din parlament, pentru învestirea guvernului PNL conturează. în opinia nostră, o ipoteză dureroasă, anume că în România nu mai există un control democratic al scenei politice, pentru că partidele însele nu dețin controlul propriilor oameni. Nici chiar atunci cînd se recurge la amenințări drastice. Ceea ce nu înseamnă decît că, indiferent cît de mare ar fi teama de sancțiunea partidului, există lucruri de care politicieni se tem și mai mult. Cum s-ar spune în popor, de băieții din păduri.
Nu e nici prima, nici ultima dată cînd în spatele unor dezertări stupefiante la vot, atunci cînd sunt mize uriașe, se întrezărește șantajul exercitat cel mai probabil de serviciile secrete, păstrătoarele secretelor rușinoase ale politicienilor. Se vehiculează deseori teza cumpărării de voturi cu bani și avantaje, numai că ea e contrazisă de o realitate: mulți dintre dezertori își riscă în asemenea momente-cheie întreaga carieră politică și, implicit, avantaje (mai)mari pe care deja le au.
Ceea ce înseamnă că există mult mai mult în spatele unei defectări bruște decît simpla fluturare a unui teanc de euroi pe la nas.
Jocurile politice de la moțiunea de cenzură și, mai ales, de la votarea de azi a guvernului, au scos la lumină gesturi stupefiante ale unor inși care și-au trădat, fără să li se clintească un mușchi pe față, partidele care i-au promovat în parlament și în alte funcții. Fără a fi clar, aparent, ce i-a mînat să facă asta.
Interesul național?
Cum ar fi zis poetul: o vorbă, de dînșii inventată.
O poveste de care am mai avut ocazia să relatăm: în urmă cu aproape două decenii, un senator țărănist, Petru Caraman, a avut o inițiativă despre care nici el însuși nu ar fi bănuit ce efect va avea.
Mai exact, Caraman a avut ideea să realizeze o listă pe care toți senatorii să dea în scris că nu au avut de a face cu fosta Securitate. În ciuda eforturilor sale, Caraman nu a putut obține semnături din partea a 22 din totalul de 143 de senatori ai vremii. Nu insistăm aici asupra numelor lor, deși sunt cunoscute.
Caraman mai anunța, la vremea respectivă, că va cere CNSAS să analizeze posibila calitate de colaborator al celor care refuzaseră să semneze lista.
Nu s-a ajuns la o asemenea verificare, finalmente, așa că lista lui Caraman a părut un experiment eșuat.
Ceva petrecut în următorii 10-15 ani a schimbat, însă, această percepție.
Mai precis, majoritatea celor care refuzaseră să semneze lista senatorului au fost, unul cîte unul, deconspirați ca foști ofițeri sau colaboratori ai Securității. Despre ceilalți, au apărut indicii temeinice că s-au aflat în aceeași situație, chiar dacă nu au ieșit și documentele susținătoare. Nu e timpul pierdut.
Practic, Caraman scosese la lumină, fără să-și dea seama, foștii oameni ai poliției politice.
E greu să nu te gîndești că un fenomen asemănător s-a petrecut la votarea moțiunii anti-Dăncilă și a învestirii cabinetului Orban.
Presiunea exercitată, așa cum se vehiculează neoficial, de Germania pentru promovarea unui om de casă, Siegfried Mureșan, drept comisar european, ceea ce era imposibil cu un guvern pesedist la butoane, a determinat serviciile secrete controlate autoritar de mari servicii externe să recurgă la manevre disperate.
Soldate cu scoaterea la lumină a conservelor din partide, unele mult mai bine acoperite decît fostul premier Mihai Tudose, spre exemplu. Agenții 000 ai politicii, jamesbonzii din băncile parlamentului.
Un sacrificiu mare, am spune, pentru că de acum, aceștia au ștampila pe frunte. Și vor fi mult mai greu de folosit în viitor.
Soldați dispensabili, iarăși am putea spune.
Și totul, doar pentru că o mare cancelarie europeană avea nevoie de un om devotat într-o funcție unde se învîrt multe miliarde, bani care trebuie să ajungă unde trebuie. Un interes pentru care s-a bulversat în plină campanie electorală întreaga politică românească. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Asta sa fie singurul motiv? Nu i se putea atribui coloniei un portofoliu lipsit de importanta, si aceasta functie de comisar sa fi fost luat de marile puteri?
alegerile,indiferent de personaje,generale,locale…sunt oglinda societatii,la ce calitate au politicienii musai sunt santajabili,sigur nu se gandesc la cei care au pus stampila pe ei,asadar la asa comentatori/sociologi/jurnalisti de tot felul,o societate care pune acent pe dat,in special pentru generatiile de dupa 48….asta este,ce le mai plac la toti stat paralel,servicii…niste minciuni de adormit prostii nu hotii
Guvernul Orban este o grupare de mare criminalitate socio economica creata si formata din asasini in lege sovietici. Turcan Raluca este scolita de URSS, CONSERVATA SI PROTEJATA DE SPIONUL SOVIETIC bASESCU tRAIAN IN PDL, acum ascuns in PNL/Iohannis,Orban Ludovic este un criminal al securitatii macelarului securitatii URSS/PCR CEL CARE DOAR ALCOOLIC POATE FI GALAGIOS. Din aceste motive certe criminal stalinsit/naziste viata fiecarui roman este intr=un imens ericol, asa precum existenta copiilor romani este intr-un mare pericol deoarece gucernul de crima organizata Orban /Iohannis vor definitiva instutionalizarea traficulu
Cabinetul premierului Orban va avea 16 mini?tri ?i un vicepremier, prim-vicepre?edinte al PNL. Mini?trii urmeaza sa depuna juramantul la Palatul Cotroceni.