CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Guvernul Romaniei, complice cu Clotilde la ruinarea sanatatii cetatenilor

9 comentarii / 4320 vizualizări / 14 decembrie 2020

Scandalul munților de gunoaie din București ia amploare, după ce primarul sectorului 1 Clotilde Armand a anunțat o soluție năucitoare, adică strîngerea deșeurilor din sector cu ajutorul angajaților unei direcții din primărie. Grav nu e doar că noul primar periclitează sănătatea bucureștenilor în plină pandemie, cînd acesta e, oricum, fragilizată. Grav e faptul că pînă acum nu a intervenit în forță în scandal guvernul României, așa cum prevăd legile în vigoare, iar noul ministru al Mediului nu schițează nici măcar un scîncet pe subiect.

Ce prevede legea 211/2011 privind regimul deșeurilor?

În primul rînd ceva de-a dreptul ironic în actualul context: adoptată acum aproape un deceniu, legea 211 prevedea ca pînă în 2020 să se ajungă la cote de peste 50% în ce privește reciclarea selectivă și reutilizarea gunoiului menajer.

În loc de asta, în 2020 am ajuns să avem nu gunoi revalorificat, ci de-a dreptul necolectat.
Legea mai prevede că gunoiul trebuie colectat și eliminat de către operatori economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului. Și că angajații acestora pentru colectare și transport trebuie să fi absolvit cursuri speciale de pregătire în domeniu.

Și mai prevede:
Art. 20. –
Gestionarea deșeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului, în special:
a) fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră;
b) fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;
c) fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.

O mare parte a Capitalei este de cîteva săptămîni sufocată de munți de gunoaie menajere care cresc vertiginos și numai venirea frigului ne salvează de la un dezastru sanitar infinit mai mare.

Cine crede că doar primăria sectorului 1 e de vină se înșeală.

Iată lista autorităților care prin legea 211 au atribuții de decizie și control în domeniul gestionării deșeurilor:
Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Apărării Naționale, instituțiile de ordine publică și siguranță națională.

Conform legii, deci, guvernul României, poliția, armata și chiar serviciile secrete au datoria să intervină atunci cînd viața și sănătatea românilor e pusă în pericol de proasta gestionare a gunoaielor.

Ministerul Mediului, spre exemplu, are obligația să monitorizeze impactul activităților de producere și gestionare a deșeurilor asupra factorilor de mediu; să controleze și să reglementeze, prin unitățile subordonate, activitățile de gestionare a deșeurilor.

Ministerul Sănătății e obligat să evalueze, prin structurile competente, posibilul impact asupra sănătății populației determinat de funcționarea obiectivelor generatoare de deșeuri de orice fel și/sau a obiectivelor care procesează deșeuri.

Ministerul Muncii controlează, prin intermediul instituțiilor abilitate din subordine, și reglementează activitățile de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu atribuțiile și competențele stabilite prin lege.

Controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea și transportul deșeurilor se efectuează de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu.

În ianuarie, fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, anunța pompos că va demara o amplă campanie de informare şi conştientizare privind colectarea selectivă a deşeurilor, adăugând că nu dorește ca „Bucureştiul să fie invadat de gunoaie”.

În august, ministrul Mediului se arăta revoltat de gunoaie aruncate pe brațul Sulina; se pare că acum nu le mai vede nici măcar pe cele din jurul sediului său.

Clotilde Armand, primarul care a declanșat imediat după validare un conflict cu firma de salubrizare a sectorului 1, ne anunță acum că va rezolva problema gunoaielor cu angajații Administrației Domeniului Public.

O direcție în ale cărei obiecte de activitate nu intră nimic legat de deșeuri și nici nu are autorizarea necesară, juridic ori la nivel de angajați, individual.

Mai pe românește, primarul sectorului 1 va aplica o soluție ilegală legată de o chestiune de maximă importanță pentru cetățeni, ținînd de sănătatea publică.

Nici prim-ministrul, nici guvernul în ansamblu, nici ministerele Mediului ori al Sănătății, nicio altă mare autoritate în domeniu nu se sinchisește de scandalul gunoaielor.

Pe agendă sunt probleme mult mai fierbinți: împărțirea funcțiilor din guvern și parlament, boicotarea Crăciunului și a Revelionului, noi și noi restricții pentru români.
Un Crăciun care se anunță celebrat, în premieră, nu prin tîrguri și luminițe, ci de munții de gunoaie, șobolani, gîndaci, bacterii șamd. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Bravo….Circ total…
  Ați vrut o clotilde french la primărie!?
  Acum aveți FRENCH CAN CAN

 2. Nebuna asta propune un Bumbești Livezeni. USR nu e neomarxist ci de-a dreptul comunist.

 3. Poate iese ambasadorul zaharisit sa laude ciuma galbena pentru modul in care a condus si inca mai conduce tara. Sau chiar ambasadoarea Frantei. Nu ascund buicuria ca li se intampla asta mucurestenilor care au votat-o.

 4. Doamne ce logica or avea oamenii astia. Oamenilor li se fac dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor,(pt. probleme nesemnificative) iar cand un sector din Bucuresti este lasat in gunoaie, nu apare nici-un dosar. Pai gunoaiele alea 100% sunt surse de infectii. Ia sa vedem : undeva in niste gramezi de gunoi sunt resturile de la anumite adrese, unde sunt oameni infectati, prin gramezi se plimba sobolanii (caini, pisici etc)care se infecteaza si ei si apoi cara virusii prin tot sectorul, sau prin tot Bucurestiul. Ia uite , unde era cresterea numarului de imbolnaviri

 5. Acum cativa ani, la o scara mult mai mica, in sectorul 5, Vanghelie, care avea tot timpul ceva dispute cu prestatorii, a lasat gunoaiele neridicate cateva zile…n-a apucat sa se declanseze vreun scandal, Oprescu, la data aia primar general, a rezolvat urgent problema…de fapt si dezapezirea (niciodata „anticipata” in sectorul 5, a fost rezolvata cu Primaria Capitalei, care, a inteles ca alegerea primarilor de sector n-o exonereaza de obligatiile fata de cetateanul din oricare sector…poate-i spune cineva lui Nicusor ca descentralizarea nu merge pana la abandonarea cetatenilor, numai pentru ca au avut ghinionul sa li se impuna modelul guvernarii prin delegati ai colonistilor…Ce viata democratica traiam si nu stiam! E totusi o conspiratie a ticalosilor iertati de „justitea” privatizata…poate ca, inainte de a arunca pietre in cei „desemnati” politic infractori de servicii, ar trebui sa-i inventariem pe indivizii cu probleme grave legale, dar, ascunsi, ori chiar achitati de justitie…si poate remarcam culoarele galbene/albastre pe care sunt directionati (pesedistii „norocosi” s-au inscris, deja, in partea corecta a politicii)

 6. Bine ca am scapat de Tudorache, provincialul parvenit si cocotat fix la sectorul 1. Si hot si nesimtit. Restul, se rezolva. Stilul face diferenta!

  • Restul se rezolvă, doar nu locuiești tu cu șobolanii din Sectorul 1. Tu stai cu oile din Băneasa.

  • Da, am scapat de hot si nesimtit si am adus o nesimtita proaspata, pe care nu o deranjeaza mizeria – de, asa e si la Paris cu gunoiul, poate nu stiati. Traiv-ar frantuzoaica.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998