CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Habemus Papam

0 comentarii / 2094 vizualizări / 26 iunie 2010

Dar ce zic Papam, avem direct un nou Mesia, și încă unul cu ambiții politice. El s-a născut ieri, în direct, la ieșirea din celulă, cu mîinile încătușate adunate simbolic, a rugă, deasupra capului și a primit ”botezul” seara, în studioul OTV, unde telespectatorii tîrzii au putut urmări, fascinați, o curte a miracolelor care l-ar fi făcut invidios pe Hugo.

Dan Diaconescu intră în politică. Scurt, pe doi. S-a săturat, nu mai vrea…Nu mai suportă atîta nedreptate. S-au jucat cu nervii lui. Și-au bătut joc de televiziunea lui, de invitații lui, de elodia și magdaluiciumaca lui. A mai amenințat odată cu politica, și-a trimis chiar o realizatoare să candideze, la ultimele alegeri, dar de data asta s-a terminat. E pe bune. Stați pe aproape, fiindcă nici nu știți ce pierdeți…

Deocamdată, cei care au urmărit aseară OTV au asistat la întoarcerea regelui, e drept, fără calul alb al lui Nuțu Cămătaru, dar cu vreo 2-3 scutieri de 2 pe 2 metri, de parcă amintirea mascaților l-ar fi terorizat și în mijlocul celor dragi. Dar, dincolo de asta, urmărit de priviri umede și voci aburite, de șoapte duioase la ureche sub obiectivul camerei de luat vederi, de mîini calde și de mîndria de a fii contemporan cu el, de a respira același aer, DD a avut parte de tot tacîmul. I s-a cîntat o manea improvizată , ”Căsuța noastrăăăăăă, cuibușor de nebunii…”, probabil alte nebunii decît cele pentru care au descins mascații în studio deunăzi, i s-a tras un ”Mulți ani trăiască”, ba n-a scăpat nici a sa mamă de tratamentul lui Axinte, că doar era și ziua dînsei, și cea a eliberarării feciorului iubit.

A avut o ediție specială a ”Flăcării lui Adrian Păunescu”, cel care i-a dedicat o poezie (”Mirosim a cătușe-ncarnate/Mirosim a rugină de lanț”), ba chiar și niște cătușe sclipitoare, puse teatral, la mîini, în direct la TV, ca să înțeleagă toată lumea prin ce a trecut viitorul lider al nației. Peste toate, muzica trupei Queen, ”We are the champions”, reluată mereu și mereu, ca să înțeleagă mesajul ei subliminal chiar și oteviștii care nu au reușit să priceapă în o mie de ediții că Elodia nu e moartă, dar o văd doar inițiații. ”Bine ai venit în groapa cu lei” i-a susurat, mieros, sărbătoritului, avocatul Aurelian Pavelescu. Și aici chiar a nimerit-o, deși groapa a produs mai mult euroi și dolărei, vreo 33 de milioane, după Top 300.

Revenind, Diaconescu e ferm decis să își facă partid, are și un nume pentru el, Partidul Poporului Român, are semnăturile deja strînse, are ac de Cojocarul lor și are chiar primele promisiuni electorale. Procesele vor dura doar 50 de zile, se vor judeca numai cu jurați, iar arestările se vor face doar în cazuri extraordinare, și alea rezolvate prin cauțiuni, mici pentru cei săraci. Pentru că arestul de unde tocmai a ieșit e, din nefericire, plin de ”Dan Diaconești”, ”frații mei din celulă”, care trebuie eliberați. Se vor mări pensiile și salariile, și se va face dreptate poporului. ”Dan Diaconescu are stat”, un slogan numai bun pentru campania electorală. A, și să nu uit, mulțumiri domnului Nicu Gheară, care a promis că protestează pe lîngă premierul Marii Britanii, pentru că așa nu se mai poate. Dar ălora de la Realitatea TV ce facem, le mulțumim sau nu?…În fine, sunt și ei colegii noștri. Replicile se succed cu repeziciune, atmosfera e tot mai încinsă. Prin sticla ecranului, sarabanda mulțumirilor, care îi mai include pe frații Roncea, Ovidiu Zara, Ciutacu și Dana Grecu etc aduce oarecum cu strîngerea darului la nuntă. Cu deosebirea că cei care nu catadicsesc să vină la chefuri populare nu se aleg cu amenințări scrîșnite printre dinți: ”deținem date despre toți cei care ne atacă și trebuie să înțeleagă că nu e benefic să ne atace”. Punct. De ieri, lumea se împarte fix în două: cei care sunt cu Dan și restul.

Dincolo de peisajul din studio, e momentul să amintim, serios, că natura are oroare de vid. Mascarada otevistă cu sclipici și babe-nlăcrimate poate părea haioasă sau hidoasă, după gusturi, dar faptul că Dan Diaconescu ar putea crea valuri în politică e mai greu de tăgăduit. Scena politică a ultimilor ani a fost văduvită de absența lui Vadim Tudor, nu atît pentru ratarea parlamentului, cît pentru faptul că Tribunul a obosit și a îmbătrînit.

Diaconescu are azi 42 de ani, exact vîrsta pe care o avea Vadim în mai 1991, cînd a lansat PRM la apă, partid creat dintr-o revistă și care a făcut și desfăcut multe jocuri politice de vîrf, ani și ani de-a rîndul. Dan Diaconescu are șanse reale să devină noul Vadim. Îi lipsește erudiția, impetuozitatea și alonja Tribunului, dar are ceva în plus: o televiziune care l-a popularizat în toate colțurile țării. Peste toate, un episod plin de mister, cu procurori, mascați, șantaj și delațiuni era exact ingredientul de care avea nevoie ca să îi dea brînciul final spre glorie. Iar Dan Diaconescu e, și el, exact ingredientul de care are nevoie politica mioritică pentru a da întreaga măsurii a valorii sale. Puneți sau nu ghilimele, cum vreți.

Un lider de stînga care, cine știe, ar putea trece pragul electoral la limită, sau ar putea obține un scor neașteptat de mare, dar care e greu de crezut că va lăsa complet insensibil electoratul autohton. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998