CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Haineala castiga un razboi pierdut

0 comentarii / 2005 vizualizări / 1 august 2013

Razboiul declansat de procurorul Oana Schmidt Haineala, acum presedinte al CSM, impotriva Antenei 3 si a unor site-uri, cum este Lumea Justitiei, se va desfasura, intr-o prima faza, la Judecatoria Cornetu. Adapostita intr-un camin cultural din judetul Ilfov. Acolo, doamna Haineala isi propune sa obtina un verdict in favoarea ei. Care sa-i puna pe jurnalisti cu botul pe labe. Si sa-i faca sa amuteasca. Un alt front l-a dechis Haineala prin intermediul Inspectiei Judiciare. Institutie subordonata CSM. La degetul mic al doamnei. Presa urmeaza, asadar, sa fie prinsa intr-un cleste. Victoria, daca va exista, ii va fi servita pe tava presedintelui Traian Basescu. In caz de infrangere, si-o incaseaza doamna Haineala.

La Judecatoria Cornetu avem de-a face cu un tertip, constand in alegerea unei instante timorate aflata la discretia doamnei Haineala, daca nu cumva si aservita de catre aceasta si cu un lant intreg de abuzuri si ilegalitati. Cererea lui Haineala, prin care urmareste sa obtina inchiderea pentru vecie a gurii unor jurnalisti, a fost depusa gresit, inregistrata initial ca document penal, motiv pentru care pe ea apar stersaturi si modificari. A fost si incompleta si, in mod normal si legal, instanta ar fi trebuit sa refuze inregistrarea acesteia. Dupa ce presa a semnalat “detaliul”, doamna Haineala a modificat data si, cu ajutorul pastei albe, a facut schimbari si completari. Penalistii spun ca este vorba de un fals si de un uz de fals. Dar cum Dumnezeu ne-am putea imagina ca, procuror de meserie fiind si ditamai sef al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Haineala s-ar putea deda la asemenea practici.

Cum aratam, un al doilea front l-a deschis prin Inspectia Judiciara. Aceasta este o institutie menita sa ancheteze practici neconforme cu legea, abuzuri si ilegalitati savarsite de catre procurori si judecatori. Cum ar fi, de exemplu, cele pe care tocmai le-am semnalat, legate de actiunea de la Cornetu a doamnei Haineala. Dar ce sa vezi? La sesizarea doamnei, pentru prima data, Inspectia Judiciara se ocupa de jurnalisti si vectori de opinie. Aveau ei sau nu avea dreptul, conform Inspectiei Judiciare, sa comenteze acte, fapte si atitudini ale unor magistrati? Si daca, Doamne fereste, Inspectia Judiciara o ia in serios pe doamna Haineala si scoate din palarie vreo concluzie, conform careia presa si analistii trebuie sa-si ferece buzele si sa nu-si mai exprime opiniile legate de eventuale abuzuri, derapaje ori acte de impartialitate ale unor procurori sau judecatori?

Iata, deci, cum presa este prinsa, ca intr-un cleste, de doamna Haineala cu intentia explicita de a-i zdrobi pe jurnalisti si de a zdrobi, in general, tot ceea ce numim libertatea opiniei.

Interesant, mai mult chiar, spectaculos, in aceasta inclestare in care, intr-un mod de neinteles, tace Parlamentul din care fac si eu parte, tace si ministrul Justitiei pe care il sustin si eu din banca majoritatii USL, tace si premierul Victor Ponta care este expresia vointei majoritatii parlamentare, iata, intervine in forta Asociatia Magistratilor. Aceasta da un comunicat prin care adopta o pozitie ferma. Nici CSM, nici Inspectia Judiciara si niciun tribunal nu pot interzice dreptul la opinie. Ceea ce nu inseamna ca doamna Oana Schmidt Haineala incremeneste in proiect. Dimpotriva, ea va merge mai departe. Pana la capat. Dar presedintele CSM este doar un instrument al unui alt presedinte. Traian Basescu. Daca Haineala invinge cumva, atunci Basescu va fi cel castigat. Daca pierde, va afla ca a jucat pe cont propriu. Dar poate castiga cineva un razboi gata pierdut? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998