CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Halucinant: cum combatea Tismaneanu comunismul din vila lui Ceausescu

0 comentarii / 2963 vizualizări / 26 iulie 2012

Noua conducere a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) i-a acuzat, azi, pe foştii şefi din IICCMER Vladimir Tismăneanu şi Mihail Neamţu că au cheltuit nejustificat de la instituţie peste 100.000 de lei împreună pentru călătorii şi camere de hotel scumpe.

Directorul Departamentului de Investigaţii Speciale al IICCMER, Marius Oprea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că istoricul Vladimir Tismăneanu, fost preşedinte al Consiliului Ştiinţific al institutului, a decontat 55.000 de lei pentru că atunci când venea din SUA în România se caza la „vila lui Ceauşescu” de la Snagov.
„Am fost oripilat să văd câţi bani s-au tocat. Domnul Tismăneanu a spus că lucrează pro bono. A lucrat pro bono, dar a decontat la Institut 550 de milioane (de lei vechi – n.r.) pe diurne, camere de hotel, pentru că putea să doarmă numai la Snagov, la vila lui Ceauşescu şi aia costă. E bine să condamni comunismul din vila lui Ceauşescu”, a spus Oprea, citat de Agerpres.

El l-a acuzat de cheltuieli exagerate din banii institutului şi pe Mihail Neamţu, fostul director ştiinţific al IICCMER.
„Un alt corifeu, mâna dreaptă a domnului Tismăneanu, domnul Neamţu, a decontat o serie de călătorii prin America de Sud. S-a plimbat omul ăsta în numele condamnării comunismului, a văzut toată lumea. A cheltuit şi el vreo 500 de milioane de lei vechi pe bilete de avion”, a susţinut istoricul Marius Oprea.

De asemenea, noul preşedinte al IICCMER, Dinu Zamfirescu, a afirmat că fosta conducere a institutului cheltuia fondurile publice pentru editarea unor cărţi ale lui Vladimir Tismăneanu sau ale prietenilor acestuia, volume care nu aveau legătură cu obiectul de activitate al instituţiei.
„Activitatea acestui institut a fost deturnată de la o vocaţie istorică la o vocaţie mai degrabă ideologică. (…) La Editura Curtea Veche, domnul Tismăneanu era şef de colecţie şi îşi publica scrierile cu fondurile alocate de IICCMER”, a acuzat seniorul liberal.

El a dat exemplul cărţii „Filozofie şi mit la Karl Marx”, de Robert Tucker, un autor american, despre care Zamfirescu susţine că este „evident amic cu domnul Tismăneanu”.

Lucrarea face o critică a primelor scrieri de tinereţe ale lui Marx, a menţionat Dinu Zamfirescu.

Un alt volum menţionat de noul preşedinte al IICCMER ca fiind editat din banii institutului este „Anatomia resentimentului”, de Vladimir Tismăneanu.

Totodată, Zamfirescu a arătat că în prezent IICCMER are un consiliul ştiinţific compus din 14 persoane, dintre care 9 sunt străini care trăiesc în SUA şi Marea Britanie, pe care el încă nu i-a cunoscut însă.
„Nu sunt plătiţi, din fericire, dar atunci când veneau în ţară li se plăteau drumul şi spezele respective, de hotel, ce li se mai dădea să aibă nişte bani de buzunar”, a spus şeful IICCMER.

Acesta a mai susţinut că fosta conducere a institutului cheltuia fonduri publice pentru organizarea unor conferinţe „în suc propriu”, la care nu era chemată presa şi care astfel nu aveau un rezultat concret.
„Sejurul lor dura câteva zile, erau nişte bani ai statului cheltuiţi pe aceste conferinţe în suc propriu, pentru că nu aveau o difuzare, presa nu era anunţată, din păcate. Se făcea o activitate puţin absconsă”, a acuzat Zamfirescu.

„Când deţinuţii politici continuă din păcate şi astăzi să o ducă foarte greu, pentru că sunt bătrâni, nu mai au medicamente gratuite, pensia este una de mizerie, în tot acest timp aici se făceau simpozioane simandicoase, se întâlneau între ei ca într-un soi de cenaclu şi totul costa”, a mai spus, la rândul său, istoricul Marius Oprea.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998