CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Halucinantul final al scandalului Ciorogirla

0 comentarii / 1537 vizualizări / 3 octombrie 2011

O știre care a făcut valuri mult mai mărunte decît ar fi fost, poate, firesc: acum cîteva zile, cînd ne spărgeam capetele cu retragerea Nokia ori cu alte probleme cotidiene, s-a pus punct final unuia dintre cele mai mari și mai misterioase scandaluri militare ale ultimilor ani, e vorba de furtul armelor de la Ciorogîrla.

La mai bine de doi ani de la furtul unor arme dintr-o unitate militară de elită, cei 11 militari trimişi în judecată au fost condamnaţi definitiv de Curtea Militară de Apel, la pedepse cuprinse între un an şi trei ani de închisoare cu executare pentru călcare de consemn, fiind achitaţi – atenție! – pentru furt.

Bomba este aceea că o parte a lotului Ciorogîrla fusese condamnată de instanțele anterioare la pedepse infinit mai grele – cel puțin după standardele mioritice – de cîte 15 ani închisoare pentru furt de arme, iar sentința de miercuri i-a albit, brusc, pedepsele fiind comutate în 2-3 ani închisoare, pentru încălcare de consemn. Cum militarii în cauză au stat, deja, mult timp în arest preventiv, după sentința de miercuri își cam pot face bagajele pentru ieșirea de după gratii.

Prima mare întrebare: cum este posibil, într-o țară pretins normală, ca un lot de judecători, de la Tribunalul Militar București, să te considere vrednic de a încasa una dintre cele mai aspre sentințe care se dau în România, iar alt lot, de la Curtea de Apel, să te absolve complet de vina respectivă, inclusiv de plata despăgubirilor materiale către MapN?

Mai mult, instanţa militară a decis şi înlăturarea pedepsei complementare a degradării militare în cazul militarilor. Decizia Curţii Militare de Apel este definitivă.

A doua mare întrebare: dacă întregul lot Ciorogîrla a scăpat de acuzația de furt, cine a sustras, totuși, armele din unitatea militară?

Un răspuns pe care nu îl vom afla, mai mult ca sigur, niciodată. Pentru că pupatul pieței Indepedenții de la Curtea de Apel, confirmă strălucit, mai mult ca sigur, ipotezele inițiale ale mass-media potrivit cărora întreaga poveste a fost doar o regie a serviciilor secrete pentru a se oferi pretextul debarcării șefului Marelui Stat Major al Forțelor Aeriene, Constantin Croitoru, și a altor șefi din aceeași structură, cunoscuți pentru opoziția deschisă față de achiziționarea de avioane americane multi-rol la mîna a doua.

Scopul a fost atins: Croitoru & comp au fost executați, dîndu-se, totodată, și un semnal tăios către cei care ar fi fost tentați să miște în front, armele au fost găsite pe parcurs, iar principalii suspecți scapă discret, iată de spectrul temniței îndelungate, în favoarea unei pedepse mai degrabă simbolice în raport cu dimensiunea scandalului.
Iar regimul Băsescu bifează, satisfăcut, încă o diversiune de proporții încheiată cu succes. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998