CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Haos total in servicii: dezvaluire stupefianta a directorului SRI

0 comentarii / 6620 vizualizări / 25 ianuarie 2017

Opt ore de audieri ale conducerii SRI la Comisia de resort a parlamentului au avut loc astăzi, în urma scandalurilor din ultima perioadă. În final, directorul SRI, Eduard Hellvig a ținut un speech plat, adormitor, patetic per ansamblu, dar în care a scăpat o informație absolut șocantă, care ar merita să genereze dezbateri aprinse în societate și în clasa politică.

Concret, Eduard Hellvig a anunțat public, în contextul scandalurilor produse de dezvăluirile privind ”frăția” dintre generalul Florian Coldea și Sebastian Ghiță, ori dintre generalul Elena Istode și politicianul Cristian Rizea, că în SRI se elaborează și va fi curînd dat publicității un cod deontologic al ofițerului de informații. După cum a detaliat ulterior Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei SRI, respectivul cod deontologic are menirea, între altele, ”să clarifice până unde poate merge un ofițer de informații, un ofițer al SRI, în relații cu terțe persoane”.

Incredibil, dar real: a trebuit să treacă 27 de ani de la înființarea SRI și să apară scandaluri de tip Coldea în Seychelles și Istode la Monaco pentru ca șefii serviciului să decidă elaborarea unui cod deontologic intern și asta – extrem de important – în condițiile existenței, oricum, a unei legislații sterpe și decrepite în domeniu.

27 de ani, angajații SRI nu au avut, deci, un cod banal de conduită așa cum au pînă și elevii din școli, deși legislația autonhtonă nu a inclus pînă azi o lege a ofițerului de informații, din vina clasei politice.

Fie și numai acest element devoalează în toată splendoarea sa haosul sau, poate, mai corect spus, terenul viran pe care acționează serviciile din România.

În absența unui asemenea cod, de ce nu și-ar fi permis generalii din serviciu să chefuiască în ținuturi exotice de gît cu politicieni controversați? Cum să nu fie albiți de orice răspundere Coldea și Istode, după cum am fost anunțați după audierile de azi?

În paranteză fie spus, cei doi ar fi trebuit să dea socoteală ceva mai serios chiar și în virtutea necăjitei legislații existente.

Bunăoară, statutul cadrelor militare, care se aplică și angajaților SRI, prevede, la art.28
(1) Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;

Ori, generalul Elena Istode s-a etalat/pozat de gît cu Cristian Rizea înaintea alegerilor parlamentare din 2008 în care acesta a candidat din partea PSD la deputăție.
Cine poate garanta că Rizea nu a folosit respectivele fotografii cu șefa contraspionajului economic din SRI pentru a-și asigura ori consolida locul pe listă?

Evident, membrilor comisiei le-a fost de ajuns că li s-au prezentat niște chitanțe din care rezulta că și cei în cauză au scos ceva bani din buzunar în sejururile de la Paris, Toscana ori Nisa, deși nu au certitudinea că documentele nu erau false, altă declarație șoc, a lui Adrian Țuțuianu.

Nici nu are sens să mai amintim altă trăsnaie, anume că declarația de final a șefului Comisiei SRI, potrivit căreia Florian Coldea și-a cerut singur trecerea în rezervă contrazice vehement comunicatul oficial al SRI, conform căruia Coldea a dorit să rămînă în serviciu, dar directorul SRI a decis trecerea sa în rezervă. Confruntat de ziariști cu respectiva neconcordanță, Țuțuianu a rămas, netulburat, pe poziție, cu aerul că ar ști mai multe decît poate spune, deși, vorba lui Andrei Pleșu, per ansamblu a lăsat impresia că abia dacă știe ce spune. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998