CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Haos total la social-democrati: ”Merg la tribunal cu riscul ca se dizolva PSD”

8 comentarii / 3137 vizualizări / 7 august 2020

Teoretic, congresul PSD bate la ușă, azi fiind ultima zi pentru înscrierea candidaturilor. Problema este că tensiunile interne dar, mai ales, probleme majore cu statutul partidului vor duce aproape sigur lucrurile la tribunal. Ceea ce nu se întîmplă prea des în politica de la noi, ghidată de principiul ”rufele murdare se spală în familie”. Să vedem despre ce este vorba.

Actualul președinte interimar, Marcel Ciolacu, dorește să impună o regulă nouă la congres, prin care conducerea partidului să fie aleasă în bloc, prin moțiune votată de delegați. Efectul – nu tocmai benefic pentru partid, oricare ar fi el – e că moțiunea cîștigătoare aduce toată puterea în partid în mîinile unei singure grupări.
Tocmai de aceea, marele contracandidat al lui Ciolacu, senatorul Orlando Teodorovici, a declarat ieri Europei libere că nu e de acord cu ideea acestuia și că își va depune candidatura pe baza vechiului statut, care nu prevede votul pe moțiuni, altfel spus va candida singur și nu la pachet cu o întreagă echipă.

„O competiție la Congresul din 22 august se poate face strict pe Statutul actual al partidului, care prevede participare individuală. Voi depune candidatura pentru funcția de președinte al PSD și nu pe o moțiune, care nu este prevăzută astăzi în Statut. Am auzit niște voci pe la colțuri, niște voci de tractoriști, care nu cunosc nici legile țării, nici statutul. Ei vor să modifice legile țării când nu sunt în stare să respecte propria lege a partidului. Aceste voci spun că la primul punct în Congres se va vota modificarea Statutului, candidatura să se facă pe moțiune, iar la punctul al doilea să fie dezbătută moțiunea respectivă”, a susținut senatorul PSD.

Fostul ministru de Finanțe, care a fost și președinte executiv al PSD, a precizat că în cazul în care se va respinge candidatura sa pentru funcția de președinte se va adresa instanței pentru a se stabili cine are dreptate: el care a depus dosarul pe Statutul actual sau Marcel Ciolacu care depune un dosar pe moțiune.

„Pot să fie efecte secundare negative pentru partid. Atunci când există o acțiune în instanță care contestă actuala conducere e posibil să fie probleme cu înregistrarea candidaților PSD pentru locale, fie trimiterea banilor către partid de la AEP pentru campaniile care urmează până instanța nu va soluționa problema. Eu sunt mulțumit când se va pronunța instanța, chiar dacă trec doi-trei ani, voi arăta că actuala conducere dorește răul acestui partid”, mai spune el.

Numai că problema se complică exponențial: pe siteul oficial al PSD, deci sursa cea mai autorizată, apare statutul din 2018, care prevede că președintele e ales nu de congres, ci de către toți membrii partidului, prin alegeri interne directe.

Atît doar că, anul trecut, Viorica Dăncilă a fost aleasă președinte de către congres, după modificarea statutului.
Ceva nu se leagă? A fost uitat vechiul statut pe siteul PSD precum soldatul japonez în tranșee, după război?

Senatorul PSD Șerban Nicolae, contactat de Inpolitics, livrează o explicație explozivă: din cîte știe el, statutul modificat anul trecut nu a fost aprobat nici pînă azi de Tribunal, conform legislației.

Atît legea partidelor cît și statutul PSD însuși prevăd că statutul modificat nu poate fi aplicat de partid decît după aprobarea de către tribunal.
”ARTICOLUL 237: Modificările și completările prezentului Statut se aplică de la data admiterii lor de către Tribunalul Bucureşti” scrie în statutul partidului.

Este logic să fie așa, în conformitate cu legea partidelor și cu normele democrației, aceleași care interzic schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an înaintea scrutinului: nu poți schimba regulile în timpul jocului sau în preajma lui. Interdicția aplicării statutului modificat în același congres vrea să preîntîmpine abuzul de putere al conducerii în exercițiu, care poate schimba și alege regula de vot care o avatanjează cel mai mult.

Pentru că mai toate partidele de la noi au încălcat grosolan, în timp, acest mecanism, s-a găsit și o explicație șemecherească, anume că se pot aplica pe loc regulile modificate atît timp cît ele nu afectează terți din afara partidului. Iar dacă schimbările se fac cu acordul congresului, se cheamă că cei din interior sunt de acord cu ele.
Dincolo de falsitatea totală a acestui raționament, se pune întrebarea ce face un membru al partidului care nu e de acord cu respectiva idee, dar e minoritar?

Răspunsul pare să vină, iată, de la senatorul Eugen Orlando Teodorovici, care anunță că va merge în instanță.
Contactat azi de Inpolitics, Teodorovici confirmă că, și din informațiile sale, statutul de anul trecut nu a fost aprobat de tribunal.

”Dar, chiar dacă ar fi aprobat, indiferent dacă vorbim de statutul din 2018, fie de cel din 2019, alegerea președintelui nu se poate face pe listă, CEx-ul poate doar iniția modificările la statut, dar ele nu produc efecte decît după ce sunt aprobate de tribunal. Ce vrea dl.Ciolacu să facă acum e doar o propunere de modificare a statutului, iar dacă congresul le validează, ele nu se pot aplica decît după ce le aprobă tribunalul. Nu poți modifica la punctul unu sistemul de vot, iar la punctul doi să pui la vot moțiunea. Și nu mi se pare corect nici ca un lider interimar să candideze la congres, pentru că are avantajele de partea lui, accesul la resursele partidului, la presă, la tot.
Eu am să îmi depun azi candidatura pe vechiul statut – 2018 sau 2019, nu contează – individual, pentru funcția de președinte, după care ea va trebui să fie validată. Dînșii sunt într-o mare eroare, iar dacă mi se invalidează candidatura, merg direct la tribunal, chiar cu riscul că se va ajunge la dizolvarea partidului. Dacă asta e necesar pentru reformarea PSD, asta facem. PSD trebuie să transmită că își respectă propriul statut mai înainte de a pretinde că respectă legile țării” afirmă el.

Reamintim că în 2014 s-a înregistrat primul caz în care tribunalul a respins modificările operate în statutul unui partid, PNL. Pentru că liberalii deja aplicaseră respectivul statut, PNL ar fi fost dizolvat de Justiție dacă cineva ar fi făcut, atunci, o solicitare în acest sens, lucru care, spre norocul liberalilor, nu s-a întîmplat. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Marcel Ciolacu e securist acoperit

 2. Chiparosule, mai ceva de produs pentru poporul roman, este? Ce ne-am face noi fara clarviziunea, luciditatea si hipercomtenta ta la cele patru operatii!

  Hai sictir juvete, tencpm-ta

  • E de ajuns un candidat care să încurce ofițerul desemnat de către SRI pentru controlul PSD. Teodorovici v-a dat înapoi masteratul nesolicitat, via presă, adică v-a dat deja muie.

   Înghițiți! :))))))))))))))))))

  • Ce ne-am face noi fara securisti”?Noi vrem democratie,dar nu pentru catei.E plina tara de functionali.

  • Ai.chelie si burta nu?

   • Toți românii umblă cu artexul la ei. Doar umerii sunt căzuți. Nimic nu-i oprește de la mici.

    • Amin !.Adevar grait-ai! Dar chelia si burta era o.chestie.asa la.figurat! Adică dacă ai parte doar de Manuela si nu de alte femei!

 3. […] Reamintim că în 2014 s-a înregistrat primul caz în care tribunalul a respins modificările operate în statutul unui partid, PNL. Pentru că liberalii deja aplicaseră respectivul statut, PNL ar fi fost dizolvat de Justiție dacă cineva ar fi făcut, atunci, o solicitare în acest sens, lucru care, spre norocul liberalilor, nu s-a întîmplat. (Bogdan Tiberiu IACOB)Sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998