CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Haosul produs de liberali in Capitala poate costa opozitia scump

0 comentarii / 2248 vizualizări / 19 aprilie 2012

Electoratul USL din București, orașul care dă în mare măsură tonul politic în întreaga țară, este profund bulversat de ultimele mișcări de trupe, și se conturează riscul să rămînă ca atare pînă la alegeri. Decizia lui Antonescu de a împinge oamenii USL spre candidaturi separate la nivel de sectoare va avea în mod cert efecte devastatoare pe 10 iunie, din motive pe care le vom expune mai jos. Or, un semi-eșec al USL la București poate relansa PDL în cursa din toamnă, pericol pe care, deocamdată, doar Ponta și PSD dau semne că îl conștientizează.

PNL este pregătit, după cum au relevat evenimentele de miercuri, să meargă în alegerile din București într-o formulă aiuritoare pentru electorat: candidați separați la primăriile de sector, candidați comuni la consiliile locale și cel general, și susținerea unui independent la primăria generală.
Asta înseamnă automat nu doar desfacerea alianței USL – chiar permisă de protocol – la candidaturile de sector, dar și a alianței PNL-PC. Cum se știe, USL nu e o alianță directă între trei partide, ci între PSD și alianța ACD, formată de PNL și PC.

Numai că legea alegerilor locale nu permite unui partid politic să candideze în aceeași unitate administrativ-electorală, precum capitala, în două alianțe diferite. Dacă va candida la consilii în alianța USL, PNL e obligat să renunțe la eventualitatea susținerii unor candidați la sectoare în parteneriat cu PC.

Una peste alta, alegătorul bucureștean va trebui să discearnă și să pună ștampila pe trei simboluri diferite, în alegeri: pe unul dintre cele trei partide la candidații de primari de sector, pe sigla USL la consilii și pe independentul Oprescu la Capitală.
O dramă și mai mare ar fi dacă uslașii nu s-ar înțelege nici la consiliile de sector și ar recurge tot la varianta candidaturilor separate, caz în care, de asemenea, alianța PNL-PC ar fi destrămată în favoarea alianței USL de la consiliul general. Iar acest lucru ar costa scump partidul lui Dan Voiculescu, pentru că ai lui conservatori ar trebui să candideze pe cont propriu, avînd ponderea binecunoscută în sondaje.

Cei care tind să subaprecieze impactul negativ al divizării electoratului unei grupări politice pe mai multe direcții distincte ar trebui să își amintească experimentul nefericit din 2000, atunci cînd Mugur Isărescu a obținut un scor jalnic în alegerile prezidențiale. Isărescu avea un dublu avantaj: o imagine excelentă în calitate de guvernator al BNR, la fel cum o are și azi, plus cea a unui premier care reușise să repare multe dintre erorile guvernării dezastruoase a CDR.
De ce a suferit, totuși, acel chix răsunător care i-ar fi tăiat, se spune, pînă azi cheful de aventuri politice?
E vorba, în cea mai mare măsură, de alegerea variantei neinspirate de a candida ca independent, dar acceptînd, totuși, susținerea unor partide din fosta CDR, lucru care i-a derutat și pe fanii premierului și pe cei, cîți mai erau, ai cederiștilor.
Al doilea motiv este canibalizarea voturilor de pe dreapta prin candidaturi ale unor politicieni cu un profil personal destul de asemănător, precum Isărescu, Stolojan, Roman și Frunda. Un apel al societății civile de atunci ca trei dintre ei să renunțe la cursă în favoarea unui al patrulea, căruia să îi crească șansele în fața neo-comunistului Iliescu a fost zadarnic, iar rezultatul îl știm: finală prezidențială Vadim-Iliescu.

Nu e exclus ca o canibalizare similară, la alegerile din iunie, între PNL, PSD și PC, tensiunile din interiorul PNL București, plus deruta în care se va zbate electoratul, să ducă la o victorie a lui Cristian Poteraș în sectorul 6, spre exemplu, la un procent mult mai slab în consilii sau chiar la înfrîngerea lui Sorin Oprescu, din motive pe care le-am expus și în urmă cu cca. două săptămîni.
Că Ponta a înțeles deja pericolul se vede din eforturile sale de a ține alianța închegată, deocamdată zadarnice.Să nu fie conștient, însă, Crin Antonescu de respectivul pericol atunci cînd se ambiționează să forțeze destrămarea parțială a USL în București? Exclus, ceea ce nu lasă loc decît variantei că strategia sa urmează alte interese decît cele de partid. Prietenii știu și de ce…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998