CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Heideggerul ma-sii de viata….Cum l-a injurat badaraneste Plesu pe Petre Roman

0 comentarii / 1557 vizualizări / 2 martie 2012

Legenda spune că Andrei Pleșu a părăsit funcția de consilier prezidențial după ce Traian Băsescu l-ar fi înjurat de mamă la beție. Nimic surprinzător la Băsescu, dar, cu greu ți-ai putea imagina că filosoful însuși ar fi capabil de asemenea gesturi bădărănești. Iată, însă, că el e dat în vileag chiar de un fost prieten și colaborator apropiat, Petre Roman, care spune că Pleșu l-ar fi înjurat cu ceva timp în urmă, și încă grosolan. Informația apare într-un material publicat de Petre Roman astăzi, pe CorecNews, pe care îl reproducem mai jos.

”Un caracter slab

Cu doar cateva luni in urma aflam din presa despre scrisoarea lui Andrei Plesu catre Nicolae Ceausescu. Am fost rau surprins si m-a durut sa constat ca omul care in Decembrie 1989 parea sa aduca cu sine forta morala a disidentei anti-ceausiste era acelasi cu cel care ii scria dictatorului ca il informase pe lucratorul din Securitate despre activitatea grupului de meditatie transcedentala din care facuse parte.
A fost ministrul Culturii alaturi de mine atat in guvernul provizoriu cat si in cel investit de Parlamentul liber ales in mai ’90. L-am considerat prieten si totodata il admiram pentru scrierile sale. Andrei Plesu a mai devenit ministru (de Externe) la propunerea mea, inlocuindu-l pe Adrian Severin, dupa demisia legata de „lista spionilor”. Aveam un prieten comun – Adam Michnik – cu care ne-am intalnit de mai multe ori. Impreuna cu Andrei Plesu am scris o carte de dialoguri „Transformari, inertii, dezordini – 22 de luni dupa 22 decembrie 1989”.
In seara in care mi-am exprimat public surpriza si mahnirea ce le-am resimtit afland de scrisoarea catre Ceausescu, Andrei Plesu m-a sunat si cu un ton extrem de ofensat a spus ca scrisoarea aceea circula de mai multa vreme pe bloguri, ca nu era de fapt o scrisoare ci un memoriu, ca informarea data securistului era o practica obligatorie pentru supravietuire care acum n-are de ce sa ma surprinda. Dupa care m-a insultat grosolan si a inchis brusc telefonul mai inainte sa pot replica ceva.
Acum cateva zile a aruncat in „Dilema Veche” aprecierea sa ca sunt un „mediocru fudul care era prim ministru prin ’90”. Eu imi sustin afirmatia din titlu: e un caracter slab. Andrei Plesu a incercat sa ascunda, apoi sa minimalizeze scrisorile sale de supunere si obedienta fata de regimul Ceausescu. Comparatia cu Adam Michnik, pe care o faceam chiar eu, e absolut gresita si neavenita. Adam Michnik a fost aruncat in inchisoare de generalul Jaruzselski de unde a scris si el scrisori … pentru libertate si democratie. Cata vreme n-am stiut de „corespondentele” lui Andrei Plesu, nu m-am indoit de disidenta lui ante-decembrista. Am avut unele episoade dezamagitoare in care am constatat ca putea sa uite de prietenie daca-i servea unui scop anume. Dansul a „uitat” insa consecvent de propriile fapte care il plaseaza intr-o lumina foarte diferita de aceea care i-a fost atribuita in toti acesti ani”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998