CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Hertha Muller: ”Merkel trebuie sa inteleaga pericolul care vine din Rusia”

1 comentariu / 2496 vizualizări / 6 martie 2015

Laureata premiului Nobel pentru literatură, Hertha Muller, critică politica externă a Germaniei, într-un interviu acordat Die Welt și preluat de Hotnews, sugerînd că Merkel nu înțelege realul pericol prezentat de Putin și face aceleași greșeli ca liderii europeni care au crezut că-l pot convinge pe Hitler cu vorba bună.

Muller spune astfel, că ”Oamenii din Europa de Est, care au trait ocupatia sovietica, stiu ca dictatorii de teapa lui Putin nu reactioneaza decat la forta. Ratiunea si dialogul sunt vazute drept un semn de slabiciune. Angela Merkel cunoaste RDG-ul si KGB-ul. Disciplina ei diplomatica ii miroase lui Putin a „appeasement”. Sanctiunile sunt cu atat mai importante cu cat ele sunt, in prezent, singura metoda de a arata determinare si distantare. Lui Putin trebuie sa i se arate mereu perspectiva urmatorului nivel de sanctiuni. In schimb, ceea ce se spune pubic (in Vest, n.r.) este ca se doreste intoarcerea cat mai rapida la vechile relatii”.

Appeasement (liniștire, în română) e un concept utilizat, trebuie spus, în diplomație pentru a defini concesiile făcute unui adversar mai puternic în scopul evitării unui conflict și este bine ancorat de metoda fostului premier birtanic Neville Chamberlain de a negocia cu regimul nazist în speranța că astfel se va evita războiul. O metodă care, din păcate, nu a făcut decît să permită Germaniei lui Hitler să se întărească pînă la a încerca să cucerească întreaga lume.

”Cand am venit in Germania, am auzit din nou convingerea bine intentionata ca totul va fi bine daca discutam destul timp unii cu altii. Tot aici persista si convingerea ca „atata vreme cat se discuta, armele tac”. De parca una ar exclude-o pe cealalta. Vorbitul poate distruge multe lucruri. In ceea ce priveste discutiile dintre state, sper ca Merkel si Steinmeier, dincolo de disciplina lor diplomatica, sa stie cu adevarat cu cine au de-a face. In interesul Europei, ei trebuie sa inteleaga pericolul ce vine dinspre Rusia” mai spune laureata Nobel. (Mai mult aici)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Occidentul este plin de prosti, vorba lui Petre Tutea…Si tanti asta e experta in toate cele. Ce treaba o fi avand literatura dumneaei cu geopolitica, numai Dumnezeu stie! La ce te astepti, duduie, atunci cand zgandariti ursul in barlogul lui? La recunostinta? Dar pericolul nu vine si dinspre Germania? Cu cine a impartit la inceput Stalin Europa? Cine a cotropit si stapanit continentul european in anii 40? Dar acum cine il stapaneste? Pana mai ieri Rusia era buna ca se conforma intereselor voastre globaliste, acuma este rea ca s-a saturat de voi. Voi, occidentalii, l-ati starnit pe Putin.Voi nu vreti pace, voi vreti razboi! De asta provocati Rusia, sa fortati un nou razboi global. Voi veti fi vinovati pentru miliardele de victime pe care le va face noua conflagratie mondiala, nu Rusia!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998