CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Hotie la drumul mare

0 comentarii / 1537 vizualizări / 4 februarie 2011

Daca ceea ce Presedintele a anticipat la Bruxelles si daca ceea ce afirma procurorii de la DNA este adevarat, atunci situatia Romaniei este dezastruoasa, sub aspectul securizarii frontierelor. Caci ce inseamna securizarea? Nimic altceva decat controlul persoanelor si controlul bunurilor care intra in aceasta tara. Si asa cum s-a dovedit intr-un caz, cel de la Siret, nu a existat acest control.

El a fost inlocuit prin spaga. Prin spaga pe banda rulanta. Perfect organizata. De jos pana sus. Intr-un sistem de cooperativa. Si daca nu exista securitate la un punct de frontiera, de ce ne-am imagina ca exista securitate la celelalte puncte de frontiera? Si care este, pana la urma, motivul pentru care ne-am oparit si ne-am indignat atunci cand sefii statelor din Uniunea Europeana ne-au batut obrazul din acest motiv?
Eu nu ma numar printre naivi si sper ca nici cei care citesc aceste randuri nu se numara. Si poate nici cei care, de cate ori aduc critici argumentate puterii de la Bucuresti, ma ataca in forumurile de pe site-uri in fel si chip. Si, de cele mai multe ori, programat. Si daca nu sunt un naiv, voi face urmatorul rationament. Daca, in acest caz de la Vama Siret, s-a dovedit ca functionari ai Vamii si politisti de frontiera si-au cumparat posturile, de ce nu am putea trage concluzia ca si ceilalti, de la alte puncte de vama si de frontiera, au procedat la fel? Daca un post de acest fel, asa cum afirma procurorii DNA, a costat peste 200 de mii de euro, este de la sine inteles ca fiecare, dintre cei care au platit acest tribut, a incasat mai mult. Probabil de 2 – 3 ori mai mult. Altfel, nu merita riscul. Riscul banilor si al libertatii. Daca inmultim numarul de vamesi si politisti de fontiera cu suma de 200 de mii de euro, ne apuca ameteala. Pentru ca ajungem la un scor urias. Care s-a dus fix in buzunarele sefilor. Cine sunt sefii? In primul rand, cei care i-au numit in functie. Dar sunt si sefii sefilor implicati. Si asa mai departe. Pe sefii sefilor si asa mai departe cine i-o fi numit in functie? Partidul, cine altcineva? Care partid? Partidul PD-L. Si din partid, cine? Cei aflati la butoane. Inseamna ca buzunarele acestora sunt doldora. Dar cei aflati la butoane au si ei un stapan. Sa nu fi luat stapanul nimic? Haida, deh! Stapanul, poreclit in ultima vreme jupanul cel mare de catre doamna Elena Udrea – desigur, in discutiile particulare -, a fost in stare, pe vremea cand era Primar General al Bucurestiului, in al doilea mandat, sa pacaleasca societati de binefacere, donand la o licitatie un stift pe post de ceas de valoare. Sa refuze jupanul cel mare ploconul de la tartorii Vamei si Politiei de Frontiera? Sau de la tartorii tartorilor? Ma indoiesc.
Dar, atentie, statul a fost pagubit de cateva ori mai mult decat suma vamesilor si politistilor de frontiera, inmultita cu 200 de mii de euro. Pentru ca nu au intrat bani la buget. Si pentru ca Romania nu intra in spatiul Schengen. Paguba nationala e de mai multe miliarde de euro pe an. Adica exact cum afirmau multi dintre noi, ziaristii astia rai, nu cu multa vreme in urma. Si cum confirma astazi chiar procurorii lui Basescu. Ca sa inchei, voi consemna ca exista 10 centre regionale vamale si care arondeaza 84 de puncte vamale. Dintre care, cele mai multe sunt pe frontiera. Dar cooperativa functioneaza nu numai pe frontiera. Si oricum, cooperativa PD-L, in sensul larg al cuvantului, excede Vama si Politia de Frontiera. Functioneaza in toate directiile. Asa ca prejudiciul este cu adevarat urias. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998