CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

”Hotul” Ciuca e istorie

4 comentarii / 8254 vizualizări / 18 ianuarie 2022

O bombă ”telefonată”. Ziua începe cu dezvăluirea plagiatului prim-ministrului Nicolae Ciucă, făcută de ziarista cu specializare în domeniu, Emilia Șercan. Eroul de la Nassyriah e, de fapt, hoț și a furat copios de la alții. Nu lipim noi asemenea etichete, ci exact cel care l-a propus în funcție. „Plagiatul e o formă de hoţie. Dacă e tolerată, concluzia politicienilor e că se poate şi mai mult” declara Iohannis acum trei ani. Estimare: premierul Ciucă nu va rezista loviturii. Poate trage de timp, dar nu îi va fi de folos. Reîncepe circul politic.

Ce dezvăluie Șercan în materialul publicat azi: ”Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului”.
Rîsul curcilor, între lucrările din care a plagiat Ciucă – cel care și-a elaborat teza de pe fronturi străine! – se numără una a generalului Mihail Popescu, cel care, în perioada doctoratului actualului premier era șeful armatei. Adică Ciucă a furat de la propriul șef.

Mai dezvăluie Șercan că demersurile de verificare a lui Ciucă au început în decembrie. Adică exact cînd era numit în funcție.

Spuneam mai sus că asistăm la o lovitură ”telefonată”. În box, asta înseamnă o lovitură care nu vine prin surprindere, se observă din timp.

Atacul la Ciucă ține de o strategie abilă, una care nici măcar nu e o premieră. O strategie utilizată în 2012, tot împotriva unui premier.

Să reamintim pe scurt cîteva fapte.

În primăvara lui 2012, ministrul educației din guvernul USL, Ioan Mang, e dat în vileag ca plagiator, care ar fi copiat un articol al unor cercetători japonezi. PDL, cu Emil Boc în frunte, reacționează imediat cerînd demisia lui. Pe 10 mai, premierul Victor Ponta anunță că Mang pleacă dacă acuzațiile se confirmă.
Apele se învolburează, se invocă „grave prejudicii de imagine aduse ţării”, atacurile politice se întețesc, PDL anunță moțiune împotriva plagiatorului, reacționează și presa internațională. Inclusiv o anume revistă britanică ”Nature”, despre care nu e clar ce legătură ar avea cu subiectul.
Finalmente Mang demisionează mai înainte de a veni verdictul specialiștilor privind plagiatul.

Ponta se bucură că s-a detensionat o situație periculoasă în an electoral.
Se bucură degeaba.
Cîteva săptămîni mai tîrziu, în iunie, aceeași revistă ”Nature” amorsează adevărata bombă: premierul Ponta și-ar fi plagiat teza de doctorat. Dezvăluirile sunt făcute de către o persoană anonimă, mai spune revista.
PDL cere imediat demisia lui Ponta, prin vocea lui Vasile Blaga.
Tevatura spulberă de la mare distanță, prin amploare, scandalul Mang și se întinde pe multe luni de zile.

De ce a rezistat Ponta loviturii?
Pentru că 2012 a fost un an teribil, poate cel mai agitat politic de după revoluție.
Manifestații de stradă, două guverne căzute, suspendarea președintelui, înlocuirea șefilor Parlamentului, două rînduri de alegeri șamd.
Ponta a scăpat pentru că au bubuit evenimente de foarte mare amploare. Și, mai ales, pentru că a cîștigat zdrobitor alegerile.

Acum, strategia din 2012 s-a repetat identic cu amorsarea scandalului de plagiat al ministrului Florin Roman. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului la vremea respectivă, conform relatărilor presei, să-și clarifice urgent situația ori să demisioneze.
Roman nu a putut clarifica, deci a plecat.
Am avut în acele zile agitate o serie de discuții cu maestrul Ion Cristoiu în care puneam amîndoi scandalul Roman pe seama unei strategii îndreptate, de fapt, contra premierului, pornind tocmai de la modelul Ponta 2012.
De aici, și opinia exprimată într-un editorial de către Ion Cristoiu că generalul Ciucă a greșit cu raderea lui Roman. ”Din obsesia de imagine a lui Nicolae Ciucă, Guvernul s-a clătinat la o simplă adiere. Ce se va întâmpla cînd vor veni uraganele?” se întreba el.
Iată că uraganul a venit azi.
Detonarea premierului însuși.

Nicolae Ciucă e departe de a avea acum șansa lui Ponta din 2012, cu excepția, poate, a declanșării imediate a unui conflict militar în Ucraina.
Premierul cu doar cîteva săptămîni în funcție stă foarte prost în șa.

La capitolul imagine nu doar că nu a reușit să adune puncte prin scurta prestație de pînă acum, ci mai degrabă am spune contrariul.

Politic, plagiatul său oferă USR un nou scop în viață. Partidul lui Cioloș se va reactiva brusc din amorțeală și va trage nonstop, de acum, cu toate tunurile în premier și președinte.
Klaus Iohannis, deja prăbușit în ochii poporului, va trebui să decidă dacă e cazul să-l ”ducă” pe Ciucă în spate, în noul scandal.

În repetate rînduri, președintele a luat atitudine dură împotriva plagiatului.

Nu mai departe de luna iulie ne spunea „Am toleranță zero față de orice abatere de la cultura integrității în mediul academic. Persoanele acuzate de plagiat să facă un pas în spate. Pentru a progresa ca societate, instituțiile abilitate trebuie să-i sancționeze drastic pe cei care își însușesc ilicit munca intelectuală a celorlalți, dar și pe aceia care facilitează acest lucru”.

Asemenea poziționări a avut cu duiumul de-a lungul anilor.
În zilele următoare, el va fi confruntat pe scară largă cu propriile declarații.
Va tăcea o perioadă. Dar cît va putea să o facă?

PNL e și el într-o situație complicată.
Jumătatea democrată a partidului a răcnit din toți bojocii în 2012 contra plagiatorului Ponta. Acum își va schimba punctele de vedere? În plus, numirea lui Ciucă la guvern a fost o țeapă dată foștilor democrați, pentru că Iohannis i-a dus cu preșul pînă în ultima clipă că premier va fi Lucian Bode.
Jumătatea liberală nu prea îl înghite de facto pe Ciucă, în frunte cu Florin Cîțu, deci e greu de crezut că îl va apăra cu entuziasm.
UDMR s-a pronunțat pe temă chiar săptămînile trecute, în scandalul Florin Roman: „Este o decizie corectă, asumată o greșeală, și-a depus demisia, s-a terminat acest conflict, acest scandal, și trebuie să mergem mai departe. Dacă apar astfel de suspiciuni, dacă apar astfel de probleme, se rezolvă prin demisie, e clar”, a spus președintele Kelemen Hunor. Ar putea schimba acum macazul?

AUR are o nouă și minunată ocazie să tragă în putere, președinte și premier la pachet.
Gruparea Ludovic Orban nu va rata nici ea ocazia.
Cît despre PSD, chiar dacă s-ar putea să nu dea de pămînt instituțional cu Ciucă, o va face precis în mod indirect.
Deși Ciucă s-a dovedit un premier comod pentru social-democrați, o demisie a lui ar crește exponențial ascendentul PSD asupra PNL. La următoarea desemnare, PSD ar avea un teren încă mai înalt de negociere, dacă nu cumva chiar ar prelua direct șefia guvernului.
E cert, de asemenea, că vom asista la o re-mobilizare a unei părți a societății civile, care vor declanșa o luptă de gherilă digitală – ori poate chiar stradală – pentru demisia premierului.
La anumite capitole, USR încă stă bine.

Peste toate, apărarea de azi a lui Ciucă, pe Facebook, aduce izbitor prin argumentație cu cea a lui Florin Roman și știm cît i-a folosit respectivului.

Cine îl va apăra, deci, pe premierul Nicolae Ciucă în noul război declanșat azi?
La o estimare rece, prea puțini încît să reziste pe picioare. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Nu stim de ce le trebuie astora doctorat. Uite lu’ Catu Matu nu i-o trebuit si iata ce destept, frumos si de succes prim-ministru o fost si ce grozav sef de senat ii el acuma. Ce autoritate o fi si ziarista asta, Sercan, sa puna ea diagnostice de astea comploicate, nu stie nime. Putem banui ca atacul asta vine dinspre USR, neimpacat fiind el de statutul de taiat frunze la caini..
  Ce se stie sigur, este ca nu ne mai permitem sa schimbam acum prim ministrii. Rusii se dau cu tancurile p aici p aproape. Americanii aduc trupe suplimentare in RO. Nu se poate acuma..
  Doamna Sercan poate sa si caute un iubit s o consoleze sau daca e prea tarziu pt asta, sa infieze un copil

 2. da, tinta finala de data asta nu pare a fi ciuca, ci insusi iohannis. Ca daca pica ciuca, lesne poate merge apoi suspendarea mai departe, cu referendum apoi cu succes pt demiterea plavanului, care e in picaj in toate sondajele..

  Daa, pare clar o lucratura a lui Coldea. Schema din 2012 este a lui, acum se repeta si pare a fi tot a lui. Dar nu pt ca se repeta, e a lui pt ca are o revansa fata de plavan, de demult cred. Iar mai nou, dupa ce i-a tras-o plavanul lui ciolos, compromitandu-l iremediabil si definitiv (daca mai era nevoie?) cu propunerea aia de premier, pe ciolos din politica, acum poate coldea cu sercan i-a tras-o poate fatal plavanului. Vom avea inclusiv demiterea dulapului?

  Pare totusi a avea o majoritate confortabila. Daca in pnl desi pare ca nu mai e popular, e clar ca-l sprijina, totul pare a ramane la mana psd si a lui Ciolacu. Care poate cere functia de premier. Sau nu, cu anticipate. Mi-e greu sa cred totusi ca psd in varianta ciolacu este atat de „intempestiv” si „rau” cu iohannis, si nu va fi „responsabil” fata de situatia grava a tarii, care nu va avea nevoie de o „noua criza”.

 3. De-aș fi Franklin, acum m-aș reactiva cu 2 comentarii.

  Plagiatoarea folosită de SRI pentru devoalarea colegilor milițieni cu doctorate la șto a dat lovitura. Deși absolut toate_tezele de doctorat ale securiștilor și armățarilor sunt hoții și prosteli, iată că a venit rândul lui Măciucă.

 4. lumea ingheata in case si o sa facem foamea, iar voi analizati daca doctoratul are alineat..
  Ciuca mi-e profund dezagreabil, dar puteti sa spuneti direct ca il dati jos, fara atata mascarada de 2 lei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998