CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Hurezeanu a dat lovitura diplomatică: președintele Austriei are pantofii linși impecabil

22 comentarii / 6340 vizualizări / 6 decembrie 2022

Inexistentul ambasador al României în Austria, Emil Hurezeanu, s-a strecurat perfid în primele rînduri ale bătăliei pentru Schengen fix la momentul potrivit: în ziua în care austriecii ne-au stins lampa și ne-au spus fățiș că mai stăm o tură. Mai întîi, Hurezeanu a apărut în presă cu niște declarații bizare, despre care nu se știa cînd, dacă și pentru cine au fost făcute; asta ieri. Azi, a trîntit o scrisoare de o slugărnicie inimaginabilă către președintele Austriei, care ar putea fi sintetizată astfel: dacă nu ne băgați în Schengen, s-ar putea să nu vă mai putem culege scamele de pe sacou. Hurezeanu nu a practicat diplomație în genunchi, ci direct cu limba pe bocancul austriac, începînd de la lustruirea împărătesei Maria Tereza și pînă la evocarea minunatelor momente cînd era bursier Herder la Viena, în comunism.

Și mai interesantă e alegerea adresantului: nu cancelarul, nu guvernul în ansamblu, nu ministrul de interne, ci președintele Austriei, care are un rol constituțional pur ceremonial și niciun cuvînt de spus în problematica Schengen.

Asta pentru că umilul Hurezeanu a vrut să se asigure că apelul său patetic nu va fi perceput decît strict ca o acțiune de protocol și nimic mai mult.

Extrase din scrisoarea ambasadorului român, care începe cu plecăciuni și sfîrșește cu scuze politicoase:

– Pe lângă funcţia mea actuală de reprezentant diplomatic al României, mă adresez dumneavoastră şi în calitate de rezident temporar al unui spaţiu comun care se revendică de la uzanţele unei tradiţii şi culturi administrative iniţiate de împărăteasa Maria Tereza. Efectele revigorante şi modernizatoare ale acestei tradiţii administrative care au radiat de la Viena peste graniţele fostei monarhii au condus la progresele unei regiuni extinse între izvoarele şi vărsarea Dunării. Este vorba despre un spaţiu cu o topografie deosebit de interesantă şi marcată de o simbolistică pregnantă, pe care dumneavoastră o cunoaşteţi foarte bine.

– Cu toţii suntem rezidenţi, actori şi formatori ai acestui spaţiu de valori care se articulează continuu de-a lungul Dunării, o axă a fluidităţii, a continuităţii şi, în consecinţă, a unei convieţuiri prin interacţiune. Este o regiune întinsă care nu ar fi putut înflori fără existenţa unei comunităţi de valori exprimate printr-o comunicare bazată pe respect.

”De secole admirăm şi ne orientăm după acţiunea politică, socială şi economică a Vienei”

– În spiritul tradiţiei iezuite, unul dintre principiile fundamentale ale abordării administraţiei tereziane şi al diplomaţiei moderne era şi următorul: Fortiter in re, suaviter in modo (Puternic în fapte, gentil în maniere n.n.). În ultimele zile, când guvernul federal şi-a revizuit în mod neaşteptat susţinerea tradiţională, valabilă de mai mult de un deceniu, pentru aderarea noastră la spaţiul Schengen, am regretat profund ignorarea acestor premise.

– Susţinerea Republicii Austria a fost întotdeauna parte a edificiului relaţiei noastre bilaterale, cu atât mai surprinzătoare a fost vestea care ne-a parvenit în urmă cu câteva zile din presă că această susţinere va fi retrasă.

– De secole admirăm şi ne orientăm după acţiunea politică, socială şi economică a unei Viene încărcate de tradiţii, atât în ceea ce priveşte practica de guvernare şi administrare, cât şi modul în care se construieşte şi se transmite acţiunea diplomatică.

”Vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie sau critică”

– Având în vedere toate aceste considerente, permiteţi-mi, domnule preşedinte federal, să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înţeles ca o reclamaţie sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări faţă de riscul unei rupturi a apreciatei tradiţii austriece în diplomaţie şi comunicare, care periclitează coexistenţa noastră constructivă de până acum.

– În calitatea mea de modest mediator, sper foarte mult ca modul de negociere şi de transmitere a punctelor de vedere ale apreciatului guvern federal pe tema Schengen să fie articulate din nou potrivit vechii tradiţii vieneze, cu respect şi apreciere, cu sinceritate şi deschidere.

– În politica internă austriacă aţi fost, stimate domnule preşedinte federal, o voce a echilibrului, a clarităţii şi a respectului. Aţi ştiut, întotdeauna, să acţionaţi în mod înţelept şi precaut atunci când direcţia politică aleasă a fost greşită şi afecta reputaţia ţării dumneavoastră. Sunt ferm convins şi că ansamblul relaţiilor noastre bilaterale a atins o treaptă înaltă, pe care avem datoria s-o protejăm şi să nu o periclităm.

– În urmă cu 40 de ani am avut ocazia, fiind atunci bursier Herder, să păşesc în sălile imperiale în care astăzi vă exercitaţi mandatul de preşedinte federal. Percepţia mea de atunci a stat sub semnul imensei moşteniri a Mariei Tereza. Ca student, am fost atunci copleşit de istoria şi tradiţia vieneze, în plus am avut şansa de a avea parte la Viena de umanitatea şi de spiritul comunitar care îmi lipseau atât de mult din partea autorităţilor statale de atunci ale patriei mele.

– Astăzi, după 40 de ani, sunt iarăşi la Viena, în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria şi sunt încrezător că fundamentele comunităţii noastre de valori rămân omenia, respectul şi deschiderea reciprocă.

– Cu această convingere mi-am permis să-mi exprim, într-un mod poate prea personal, neobişnuit pentru un diplomat, gândurile şi îngrijorările mele privind pericolele cărora îi este expus, în momentul de faţă, parteneriatul nostru excepţional. Vă asigur, însă, mult stimate domnule preşedinte federal, că toate eforturile mele sunt puse în slujba scopului comun, şi anume, dezvoltarea cooperării noastre fără factori disturbatori, cu respect şi printr-o abordare între egali. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

22 Comentarii

 1. Deja am vomitat.

 2. Sclavii Securitatii pusi in functii nu stiu altceva ci doar sa dea limbi la greu, punand in genunchi poporul care le plateste salariul urias de ambasafor si functia si gradul de securist gradat la post! Scarbos!

 3. Cam cat de tembeli putem fi, noi ca popor, sa ne dam pe mana unor nimeni pe strada – zisi ambasadori si ministri de externe – care proslavesc alte neamuri, denigrandu-l pe al lor?!
  Chiar e asa de greu de priceput ca, fie de-ar fi peste cap sa ne dam, tot ne vor gasi cretinii astia un nod in papura?!
  Nu inteleg, de unde pana unde, mizeria asta de schengen a devenit o miza pentru vanzarea sufletului nostru!
  Un LINDIC de tara, cunoscuta noua sub numele de Austria, careia ne-am predat cu petrol, gaze, paduri si finante, ne sodomizeaza dupa bunul ei plac! – si bine ne face!!!
  Un mitocan de ambasador – arza-l-ar focul sa-l arda de TRADATOR – pus de un alt nimic de pres(edinte), tovaras de business si furaciuni cu neamu’ lor de degenerati, vand viitorul unei natii, ling clante, cururi si tot ce li se pune la dispozitie, doar doar le mai iese lor de ceva!
  Mark my words… the trith will set us free!
  Asa ca, hai sa vorbim pe sleau si – precum polonezii – sa cerem ce ni se cuvine si ce ne-a fost furat in secole, de-a randul!

 4. hurezeanu a dat din pelvis ca Iliescu
  si a lustruit bocancu lu Sissy cu cooru…….

 5. · Archduchess Gisela Rubinsteiner of Austria,
  alta cu sange albastru-verzuliu.

 6. Nu a iesit din rand aceasta sluga a coloniei. Alte slugi, nu scriu, ca nu stiu sa scrie, sau nu vorbesc, ca nu stiu sa vorbeasca, dar actioneaza ca slugi perfecte. El a dus slugarnicia la apogeu.

 7. Lumânări întoarse! Și sa vezi cum rămâne sclavul asta cu dildo-ul blocat în rect!
  Si se cere la pensie!
  Ca dacă e tot membru al federației de curling sa aibă parte de un tratament demn !

 8. […] Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 9. Austriecii ne-au defrișat pădurile de ani de zile, au bătut si ucis pădurari, au otravit cu mercur doi ministri si…nimic! Ni-meni nu a luat atitudine. Pentru un rahat cum este acest Schengen – ce avantaje economice am avea dintr-o vânturare printre granite, facem atata vâlvă. Insă tocmai abuzurile mentionate am impresia ca unii au crezut ca vor cântări. Adica daca ii lăsăm sa ne fure ne vor da niste granițe libere. Dupa anii 90 s-a mai facut tam-tam cu ”clauza natiunii celei mai favorizate”. Macar aceea mai aducea niste avantaje, insa Schengen nu rezolva nici o problema economica a RO. Din contra, asta trebuie sa ne faca sa ne indreptam umerii si coloana si sa ii tratăm pe austrieci, pe olandezi, etc. exact la fel: hai, sictir!

 10. Emil Hurezeanu e cel mai odios membru al generatiei literare ’80. Din care de altfel nu face parte decit ca un mizerabil profitor.
  Recrutat minor -motivele si metodele sint binecunoscute, nu si de CNSAS, o unitate la vedere a Securitatii Noi – a avut un parcurs invidiabil. Mai intii a fost trimis la Europa Libera, unde s-a predat imediat ca sa fie acceptat. Fusese instruit de acasa. Prestatia lui la Europa Libera a fost submediocra, A fost recrutat din nou de cine a fost interesat. Individul asta n-a muncit niciodata, doar a dat din fundul enorm… Si a turnat tot ce a putut turna !

 11. ,,Actiunea politica, sociala și economica a Vienei”, dupa care se orientează domnul Hurezeanu, a ținut 300 de ani în subdezvoltare politica și economica popoarele dominate. Printre care și romanii din Transilvania. Care au primit bate pe spinare nu de la Viena, capitala muzicii, ci de la Imperiul Habsburgic. Ala care supraviețuiește in educația lui Karl Nehammer. Si care l-a pătruns pe Hurezeanu in diferite moduri, dar nu si la nivelul educatiei si practicilor politice.

 12. SECURISTII TREBUIAU IMPUSCATI DIN 1990…EI ERAU TALHARII CARE AU NENOROCIT POPORUL SI EI, ACESTI NEAM DE TRAISTA SI FRATE CU SURUBUL SI SAPA, SI-AU LASAT OPINCILE LA BARIERA SI S-AU INCIOCOIT…EI AU SCOLIT IN SCOLILE LOR DE CORECTIE, CA DESPRE PREGATIRE SAU EDUCATIE NICI VORBA. MAI PROST CA SECURISTUL LA DOMENIUL CULTURA NU VEI GASI CAT AI CAUTA. ACESTE MARACINI AU CRESCUT CA NEGII PE TRUPUL TARII…EI AU UCIS PREOTII, MONAHII, FEMEILE GRAVIDE, AU SANTAJAT, FURAT, EXPLOATAT….SA AJUNGA SA AIBA COPIII LOR DROGATI SI UCIGAND OAMENI PE SOSELE! SECURITATEA ESTE LEPRA ACESTEI TARI SI ASTAZI…SECURISTII LUI GABRIEL OPREA, TALPES, GELU OLTEAN, CRETU, TAVALITII CURVELOR POLITICE…CE JURAMANT FATA DE PATRIE! EI SE INCHINA LA CHILOTI, LA PACANELE SI LA ROLEX

  • Esti dus rau cu capul !

 13. Numele Lingaului este de fapt Curezeanu

 14. @ Dacă specialiștii ar putea spune dacă acceptarea în Spațiul Schengen ar contribui la mărirea valoarii deficitelor comerciale și financiare, chestiune ce ar fi dat dificultăți și în finanțarea proiectului de buget pentru anul viitor , ? E firesc și că domnul Hurezeanu vrea să și „huhurezească”, ?

 15. & Alte asecte, pe deficite, ar putea fi, creșterea migrației din zona asiatică și depopularea de albi a Europei occidentale, ca „evoluții”, aspecte vizibile și în Anglia cu zonele, India , Pakistan, țările arabe, ?

 16. & Dacă mai sunt zone în Uniunea Europeană prin care populația albă nu e în „recesiune demografică” , ?

 17. Câtă scârbă provoacă spălătorii ăștia de cururi!

 18. Slabe și subintelectuale Comentariile voastre de ingineri. Trist

 19. Empress Elisabeth of Austria – Wikipedia
  en.wikipedia.org › wiki › Empress_Elisabeth_o…
  Elisabeth was born into the royal Bavarian House of Wittelsbach. Nicknamed Sisi (also Sissi), she enjoyed an informal upbringing before marrying Emperor Franz …

  -curwa blenoragica,
  STICATA!

 20. @Psd-istul
  -e „arderea in candela”
  mai studie problema.

 21. daca era acoperit pt romania ajuta tara; dar curezeanu e descopertit pe fata pt america si rusia?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998