CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

I-am asteptat pe americani zeci de ani. Acum nu-i mai vrem?

0 comentarii / 1870 vizualizări / 1 iulie 2013

Interesele Rusiei vis-a-vis de gazele de sist nu reprezinta nicio noutate. Insa, se pare ca gazele de sist nu sunt singurul interes al Rusiei privind resursele din Romania. Un alt interes este legat de aurul din tara. Se cunoaste ca in spatele exploatarii de la Baia Mare se afla Polyus Gold, una dintre investitiile rusesti “tacute” din Romania.

La umbra campaniei propagandistice virale contra Rosia Montana, Polyus Gold e gata de a extrage aur romanesc de la Baia Mare – si nu numai aur -, cu aceleasi metode ca si RMGC, compania ruseasca nefiind stingherita insa de nici un “salvator” al “societatii civile” .
Astfel, in contextul in care toate privirile sunt atintite asupra Rosiei Montante, Polyus Gold, in spatele careia se afla rusii, se pregateste sa reia exploatarea haldelor de steril de la Baia Mare
Romania este teatrul unei lupte acerbe de control ale marilor puteri: Rusia, EU, SUA, pentru a controla resursele din zona.
In spatele tuturor discutiilor, manifestatiilor, dezbaterilor etc se afla
interesele politice ale marilor puteri de a controla resursele din Romania.
În aprilie, anul trecut, magnaţii ruşi Mihail Prohorov si Suleiman Kerimov, care deţineau Romaltyn prin Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Europa, au vândut activele companiei miniere de la Baia Mare (uzina de tratare a minereului aurifer şi trei licenţe de explorare în Maramureş) către o firma din Insulele Virgine Britanice afiliată companiei kazahe SAT & Company JSC. În mod oficial, Polyus Gold a încasat 20 milioane de dolari pentru aurul românesc. La rândul lor, kazahii au vândut 49% din Romaltyn către Fribourg Investments Ltd., fondul de investiţii controlat de Sturza. La prima vedere, ruşii s-au retras din afacere. Însă, la o cercetare mai atentă, ZIUAnews a descoperit că, sediul din Cipru unde este înregistrat offshore-ul deţinut de Sturza (221 Christodoulou Chatzipavlou, Helios Court, etaj 1, P.C. 3036, Limassol, Cipru), funcţionează at ITC Consultants (Cyprus) Limited, o firmă care este acţionar semnificativ la una dintre cele mai mari bănci comerciale din Rusia:
Evrofinance Mosnarbank. De numele aceleiaşi bănci se leagă cel al lui Suleiman Kerimov, acţionar la Polyus Gold, care a devenit – la rândul său – acţionar printr-o achiziţie estimată la 500 de milioane de dolari, preluând 10% din VTB bank’s (bancă acţionar la Evrofinance Mosnarbank).

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998