CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

I-am umilit pe americani: Romania – campioana mondiala a interceptarilor

8 comentarii / 5458 vizualizări / 31 mai 2018

În timp ce o Românie întreagă comentează în fel și chip soarta șefei DNA, peşedintele Comisiei SRI face dezvăluiri năucitoare: în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi.

”Avem la comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională de la 1395 în anul 2005, până la 3701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. La nivelul mandatelor per total de acte de autorizare şi supraveghere avem creşteri de la 5000 – 2005, 8000 – 2006 până la cifre de genul peste 44.000 în anul 2014, respectiv peste 51.000 în anul 2015, iar în 2016, o dată cu apariţia deciziei CCR, vorbim de 12.000 în primele două luni de zile. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă”, a declarat preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, conform Mediafax.

El a mai spus, însă, că cifra mandatelor de interceptare ar putea fi mult mai mare, în condiţiile în care nu a avut acces la datele din 2016 şi 2017.

”Ni se par nişte cifre extraordinar de mari şi de multe. Nu putem să comentăm sau să contestăm noi, la nivelul comisiei, atât timp cât ele au fost stabilite de procurori în temei legal sau de judecători, însă credem că sunt prea multe astfel de ascultări, milioane de oameni ascultaţi în această perioadă, în contextul în care populaţia activă a României este de 9 milioane”, a mai spus Manda.

Ați reținut bine: 51.000 de interceptări numai în anul 2015, într-o țară cu populația de cca.20 de milioane de locuitori.

Spre comparație, la 300 de milioane de locuitori, SUA, țară care se confruntă cu terorism, droguri, trafic de arme ori criminalitate cibernetică la nivel înalt, a avut în 2015 în jur de 4000 de interceptări, iar în deceniul 2005-2015, un total de cca.40.000 de interceptări, după cum reiese din tabelul de mai jos, de pe siteul oficial uscourts.gov. Cam 80% dintre interceptările din SUA vizează, trebuie spus, domeniul drogurilor.

2

Statistic, în 2015, spre exemplu, în România s-a eliberat un mandat de interceptare la fiecare 392 de cetățeni, în timp ce în SUA la fiecare 75.000 de cetățeni. Comentariile sunt, probabil, inutile. (Bogdan Tiberiu IACOB)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. Ceașcă nici nu visa sa ajunga la performantele astea…

  2. In plus ascultarile se fac cu bani de la buget, cu salarii bine platite, cu sedii de lux si se analizeaza cu bauturica servita pe malul piscinei construite din banii ‘prostilor’. Cum s-a zice si f… si cu banii luati.

  3. în SUA se intercceptează tot traficul de date / telefoane etc. Mandatele de mai sus nu sunt pe siguranță națională. Siguranța Națională în sua e pe pilot automat.

    • Și în România.

  4. […] Bogdan Tiberiu Iacob scrie, că în România s-a eliberat un mandat de interceptare la fiecare 392 de cetățeni, în timp ce […]

  5. In romania absolut toate telefoanele sant ascultate de Noua securitate,nu numai alea cu mandate.Fiind un om oarecare,am reclamat in scris o data la Romtelecom,ca dupa 10 minute,de cand am comentat ceva intr-o convorbire telefonica in care am criticat o actiune a politiei,imediat securistul ce a ascultat,a sunat la telefonul meu amenintand,ca ”maine dimineata o sa te verifice comandantul politiei”.Nu mi-a raspuns romtelecom in scris la reclamatie,ci a sunat dupa vre-o dua saptamani un individ,spunand ca a fost ”o atingere de fir”!Ceva analog i s-a intamplat si unui cumnat de-al meu,care vorbind cu un prieten de-al sau din copilarie ce s-a mutat in covasna,au comentat diversiunea securista ca acolo cica romanii ar fi discriminati,prietenul sau spunandu-i ca din contra,acolo sant discriminati pozitiv,adica protejati,fiind minoritate cetatenii de etnie romaneasca(lucru adevarat,costatandu-l si eu cand am fost intr-o vara la TG.Mures, la un santier in practica studenteasca,iar maistrul era maghiar).Securistului ce asculta nu i-a convenit ce au spus si imediat l-a sunat pe cumnatul meu si cu o voce badaranesca i-a spus ca ”nu va bagati voi intreburile astea”.Deci daca la doi oameni care n-au cum fi obiect de mandate a ”justitiei independente”li se asculta telefoanele, rezulta ca le sant ascultate tuturor cetatenilor,nefiind valabila diversiunea asta ordinara,ca se asculta numai celor cu aprobare cu mandate judecatoresti.SRI-ul care zice ca cheltuie numai pe ceva zeci de mii de interceptari,ar trebui sa mai raporteze din gros in plus,cat cheltuie din banii oamenilor pentru ascultarea tuturor telefoanelr din romania.

  6. Sigur este o exagerare cu 6 milioane. Imi aduc aminte ca in 1990 se spunea ca peste 1 milion de oameni erau interceptati zilnic inainte de 1989 !!!!! Si nu era tehnica din ziua de azi. La o persoana care sa asculte zilnicun post aveai nevoie de de un milion de securisti pe ascultare !!!! O exagerare evidenta .

    • Securitatea poate veni cu precizări. :))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998