CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

I-au tras-o rusii? Americanii? Ori si unii si altii?…

2 comentarii / 2878 vizualizări / 20 iunie 2014

Rîndurile care urmează, o spunem din capul locului, nu sunt destinate naivilor care cred în basme cu zîne bune ori rele din Justiție, cu spiriduși magici ai serviciilor sau cu zmei și Feți-Frumoși ai politicii care se prind în luptă dreaptă zi de vară pînă seară. În orice caz, nu celor care își imaginează că scandaluri gen FNI, ”Firul roșu” ori ”Bercea Mondial” izbucnesc în anii electorali importanți în mod natural, fără imixtiunea unor păpușari de mare calibru.

Geopolitic vorbind, România e mai mult ca oricînd un punct fierbinte pe hartă, la confluența intereselor rusești și occidentale, teren al unor bătălii mai mult sau mai puțin subterane.

Din acest punct de vedere, scandalul cu fratele președintelui, analizat la rece, e o ecuație mult mai complexă decît pare.

Să o luăm metodic.

Recent, Polonia și România sunt vizitate de Casa Albă, președintele, respectiv vicepreședintele SUA dînd semnale clare, directe, ale interesului față de cele două țări, un binom important în bătălia contra expansiunii rusești în Europa și nu numai, dacă ne gîndim la resuscitarea conflictelor în Irak.

La scurtă vreme după vizitele respective, în ambele țări izbucnesc scandaluri politice majore, după un scenariu aproape identic: înregistrări realizate în mod securistic, în care personaje importante în stat sunt prinse cu mîța-n sac.

În Polonia, într-o conversaţie înregistrată fără ca aceştia să ştie, vara trecută, şi publicată duminică de către Wprost, guvernatorul Bănciii centrale Marek Belka îi propunea ministrului de Interne Bartlomiej Sienkiewicz să-l susţină, în cazul unei crize a politicii bugetare a Guvernului, cerând în schimb demisia ministrului Finanţelor de la vremea respectivă, Jacek Rostowski, care a părăsit postul între timp, conform Mediafax. În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk.

Însuși premierul polonez Donald Tusk, un politician de dreapta, pro-occidental convins, nu a exclus joi posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, mai ales că scandalul a inclus descinderi în forță ale poliției și serviciilor secrete la sediul redacției ziarului care a amorsat scandalul. Presa și clasa politică din Polonia afirmă că înregistrarea respectivă ar fi opera serviciilor secrete rusești, care doresc destabilizarea țării pe fondul crizei ruso-ucrainene.

La București, apare tot o înregistrare fierbinte, care lovește năpraznic în familia președintelui de dreapta, pro-occidental convins, Traian Băsescu.

Opoziția de stînga jubilează și cere demisia acestuia, președintele e băgat în corzi și apelează la registrul emoțional pentru a evita plecarea din post.

L-au lucrat rușii pe Traian Băsescu, la pachet cu Donald Tusk?

Răspunsul poate fi lejer afirmativ, dar s-ar putea ca lucrurile să fie încă și mai complicate de atît.

De ce nu l-ar fi lucrat americanii?

Să o luăm din nou metodic.

De mai bine de un deceniu și jumătate, SUA se chinuie să nășească un mare partid de dreapta în România, ca unică soluție eficientă împotriva hegemoniei stîngii de sorginte comunistă, PSD. Doar cu un președinte pro-american la Cotroceni nu faci față acțiunilor stîngii, s-a dovedit prea bine, în timp. Polarizarea dreptei e, însă, o acțiune politică împotriva căreia s-au mobilizat forțe puternice, astfel că, și azi, dreapta e tot scindată.

În februarie 2003, într-un interviu dat ziarului ”Gardianul”, presedintele Comitetului SUA pentru NATO, Bruce Jackson, șoca opinia publică și clasa politică spunînd că se asteapta ca dupa ce Ion Iliescu va parasi scena politica sa existe o lupta pentru putere in interiorul PSD. „Cred ca PSD se va rupe, in cativa ani, in doua aripi”, spunea Bruce Jackson, adăugînd că una dintre aceste facțiuni va trece pe dreapta spectrului politic.

„Aceasta ruptura va oferi o sansa partidelor reformiste de centru-dreapta si s-ar putea sa aveti un sistem politic cu trei partide, aproape asemanator cu cel al Germaniei. In 2008 s-ar putea sa aveti o problema cu reforma care nu s-a infaptuit si va fi nevoie de o opozitie puternica pentru schimbare. Nu cred ca Iliescu si Nastase pot fi trasi la raspundere pentru ca sunt politicieni de succes”, a declarat Jackson.

PSD a rezistat, însă, bine pe picioare, iar dreapta a rămas slabită chiar dacă PD a trecut peste noapte, sub bagheta americanilor, de la stînga la dreapta.

Poate că niciodată mai mult ca azi nu au fost șanse ca dreapta să se unească iar visul american să se împlinească, în fine.

Încă înainte de euroalegeri mai toți ”dreptacii”, în frunte cu Băsescu, vorbeau despre inevitabila apropiere a partidelor de dreapta din perspectiva prezidențialelor, iar alegerile europene erau văzute doar ca un soi de cîntar care să evalueze pretențiile ulterioare ale protagoniștilor unificării. În plus, Băsescu nutrea speranța ca PDL să ia un scor suficient de slab pentru ca echipa Blaga să fie măturată, iar partidul să se alipească PMP, revenind sub pulpana jupînului de odinioară.

S-a întîmplat, însă, un accident.

Partidul puternic susținut de președinte, PMP, a luat un scor ridicol, mai mic decît al independentului Mircea Diaconu.

Un scor care nu era neapărat mic pentru o formațiune atît de tînără, e drept, dar era mic pentru ambițiile lui Băsescu de a revendica un rol major în noua construcție de dreapta.

S-a dovedit fără echivoc că Băsescu nu mai e un magnet pentru alegători. Ba, e chiar un balast nedorit.

PNL și PDL au prins curaj și au decis să demareze noua construcție fără Băsescu. Și fără Udrea.

Știau, în mod cert, că pe americani îi interesează foarte mult nașterea unui mare partid de dreapta și foarte puțin spre deloc dacă Băsescu și Udrea se regăsesc ori ba în el.

De aici, încep problemele.

Dintr-un artizan al unificării dreptei, Băsescu se transformă în personajul care pune tălpi acesteia.

Mișcarea Populară își desemnează candidat prezidențial propriu, deși știe că acesta va fărămița voturile dreptei, iar Elena Udrea își manifestă public scepticismul față de unificarea dreptei.

Ultimul trust de presă rămas băsist, apropiat Elenei Udrea, demarează dezvăluiri în serie despre prezidențiabilul dreptei, Klaus Iohannis și îl perie de zor pe candidatul PMP, Cristian Diaconescu, același pe care îl tăvăleau prin catran cu ani în urmă, cînd era pesedist.

Aceeași Elena Udrea face afirmații șocante, potrivit cărora PMP ar vota cu candidatul PSD în turul doi, dacă acesta nu va fi un om al baronilor și va fi un continuator al principiilor lui Băsescu. Principiile băsesciene, mai importante decît cele ale dreptei, cum s-ar spune.

Apare o misterioasă scrisoare a unui senator PSD care vorbește despre mită încasată de alt stîlp al dreptei, Crin Antonescu, și despre care ar ști și președinția. Iar Băsescu nu dezminte, semn că are aproape cert legătură cu demersul respectiv.

Paradoxal, Băsescu aproape a devenit mai deranjant pentru unificarea dreptei decît însuși PSD.

Și, pe cale de consecință, a devenit deranjant pentru interesele americane.

Nu altfel se explică și ciudata coalizarea împotriva lui și a Elenei Udrea a unor analiști altădată profund devotați Cotrocenilor.

Dar încă și mai devotați ”structurilor”, ca să folosim un termen voit mai ambiguu.

Nu strică nimănui, deci, ca Traian Băsescu să încaseze un avertisment puternic, să înțeleagă că orgoliile sale de final de mandat pot face mult rău reformei politice.

Scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu poate fi exact avertismentul necesar, un act care îl poate imobiliza moral și politic pe președinte pînă la finele mandatului.

În plus, arestarea fratelui președintelui e gura de oxigen de care justiția avea nevoie în fața acuzațiilor că e părtinitoare; de acum, pot veni arestări si mai spectaculoase ale unor personaje deranjante.

Iată argumente serioase, deci, pentru a crede că și americanii, nu doar rușii, ar fi avut interese în amorsarea scandalului Bercea Mondial.

Ori poate, cine știe, asistăm la un acord tacit între taberele pro-rusești și pro-americane, care își dau mîna contra unui personaj devenit incomod pentru toată lumea. Asemenea lucruri s-au mai întîmplat și se vor mai întîmpla. Pînă vom afla adevărul, nu ne rămîne decît să urmărim derularea evenimentelor, mai ales că se anunță, pe mai departe, extrem de spectaculoase. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. corect. bti, the best of the best, bti ar merita sa apara si la televizor

  2. Aceleasi intrebari din titlu mi le-am pus si eu. Este clar ca cineva cu o mare putere si influenta incerca sa scape de Traian Basescu, lovind in frate-sau, si la fel de clara este implicarea celor doi frati in tot felul de ilegalitati. Criza aceasta politica are insa o implicare mult mai profunda, dupa cum se va vedea nu peste mult timp, cand lumea se va angaja intr-o noua conflagratie globala. Al treilea razboi mondial va porni din Balcani si va avea ca motiv asasinarea unui important personaj politic. Cei interesati despre cine este vorba, sa caute pe internet presupusele profetii ale indianului Gupta Swami despre Romania.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998