CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iarna si primavara de la Bucuresti

0 comentarii / 2154 vizualizări / 23 ianuarie 2012

Miscarile de strada, demonstratiile maraton dintr-un mare numar de localitati ale Romaniei au pus o presiune de o intensitate fara precedent asupra clasei politice. Coalitiei aflate la guvernare cetatenii ii pun in vedere ca doresc demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate. Cu alte cuvinte, daca tinem cont de aceasta doleanta, care este principala solicitare a manifestantilor, este necesar, pe de o parte, ca Guvernul sa demisioneze si, pe de alta parte, ca Presedintele Romaniei sa initieze procedurile de dizolvare a Parlamentului si de organizare grabnica a altor alegeri legislative. Dupa care, la termen, ar putea fi organizate alegerile locale, in luna mai. Liderii opozitiei solicita, in cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, declansarea schimbarii. Puterea se opune. Aceasta stare de lucru este denumita, atat in Romania, cat si in presa din lumea intreaga, iarna de la Bucuresti. Depinde de Presedintele Romaniei si de coalitia aflata la guvernare ca, in curand, foarte curand, sa se poata vorbi despre primavara de la Bucuresti.
Presedintele Romaniei se opune, fara sa declare, inca, in mod explicit acest lucru, organizarii de alegeri anticipate. Motivul principal este ca, in momentul in care apare o noua majoritate in Parlament, si mandatul sefului statului se clatina. Domnul Traian Basescu poate fi suspendat sau demis din functie. Nici coalitia nu doreste anticipate. Partidele care o compun se cramponeaza sa ramana la putere, cu dintii infipti in cascavalul unei economii muribunde. Si atunci, ce este de facut?
Pentru a raspunde acestei intrebari, trebuie sa vedem, in prealabil, ce mijloace are la indemana opozitia pentru a face ceea ce doresc cetatenii. Opozitia are de partea ei o situatie extrem de critica economica, financiara, politica si sociala, pe care a creat-o, cu rea intentie sau din prostie sau din ambele motive, coalitia care guverneaza. Din aceasta perspectiva, presiunea cetatenilor asupra clasei politice va creste in mod constant sau chiar exponential in sensul asteptat de opozitie. In fine, opozitia mai are de partea sa Uniunea Europeana. In acest moment, la nivelul Parlamentului European, incepe sa se dezbata, din ce in ce mai intens, tema Romaniei iar solicitarea organizarii de alegeri anticipate, pentru ca, in final, sa functioneze un guvern care sa se bucure de increderea populatiei, devine din ce in ce mai insistenta. Si, in fine, opozitia mai are de parte ei Constitutia.
Ciudat. Este vorba de aceeasi Constitutie pe care parlamentarii puterii o invoca pentru a refuza anticipatele. Ce spune Constitutia in spiritul ei? Ea spune ca, de cate ori o majoritate formala nu mai constituie o majoritate reala, pentru ca este refuzata de cetateni, trebuie organizate alegeri anticipate. Ce spune Constitutia in litera ei? Ca, pentru a fi organizate alegeri anticipate, Presedintele trebuie sa dizolve Parlamentul. El dizolva Parlamentul in termen de cel mult 60 de zile – deci, poate sa o faca si numai dupa o zi – din momentul in care, de doua ori consecutiv, un nou guvern nu este validat in Parlament.
Daca Presedintele si PDL sunt de buna credinta, atunci, respectand atat spiritul, cat si litera Constitutiei, este posibil ca, intr-un termen rezonabil de scurt de 30 de zile, sa fie parcurse aceste etape, urmand ca, apoi, intr-o luna sa avem alegeri si o noua majoritate. In aprilie cel tarziu am putea avea instalat un nou guvern. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998