CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iata si o raza de speranta

0 comentarii / 1553 vizualizări / 6 iulie 2010

In nebunia generala, cu care ne-a blagoslovit PDL si Traian Basescu, in special, clasa politica romaneasca, in general, si criza economica, in particular, iata ca mai exista si o urma de speranta. Evident, speranta sunt copiii. Dar si cei care pot transforma un vis in realitate. Ma voi abate, astazi, de la obiceiul meu de a scrie, cu obstinatie, despre oamenii politici. Si despre faptele politice. Si despre consecintele acestora. O zi, fac exceptie. Si ma voi referi la copii. La cei mai buni copii. Ei pot transforma aceasta exceptie, pe care o fac acum, intr-o regula. Fie ca, in viitor, cei care vor avea ceva de comentat sa o faca cu speranta si bucuria pe care incerc eu, acum, sa le strecor in acest material de presa.
Pare un simplu comunicat sec de presa: “la Snagov a avut loc marti, 6 iulie 2010, prima editie a competitiei de sah,Turneul Campionilor”. S-au batut cei mai buni copii din Romania. Campionii varstei de 8, 10 si 12 ani. Elita sahului romanesc de juniori, la restaurantul El Capitan, devenit celebru in urma unor demersuri prezidentiale, care au avut un cu totul alt scop.

Este pentru prima data, in Romania, cand cei mai buni jucatori de sah au posibilitatea sa se intalneasca intr-un “turneu inchis de opt”. Marea competitie a avut loc sub patronajul Marii Maestre Internationale, Elisabeta Polihroniade, si s-a bucurat de prezenta, ca invitat special, a Marelui Maestru International, Liviu – Dieter Nisipeanu, cel care a reusit, in 2005, cea mai mare performanta din cariera, devenind campion european. Exista si un sponsor principal, care s-a aflat, modest, undeva in spatele scenei. El se numeste Ion Biris.

Dupa ce copiii cei mai buni ai Romaniei, in materie de sah, aceste minti sclipitoare, isi vor fi luat cupele El Capitan si dupa ce cupa cea mare va fi adjudecata, peste doua zile, aceste sperante ale sahului romanesc vor pleca si se vor lupta pentru culorile patriei, intr-o mare confruntare la nivel european.
Printre acesti copii, care sunt elita sahului romanesc, se afla, poate, un viitor campion mondial. Si, cu certitudine, multi sahisti care vor aduce acasa mari trofee internationale.

Daca putem in sah, de ce nu am putea si in viata de fiecare zi? Daca avem copii atat de minunati, atat de inteligenti, atat de puternici in cel mai important sport al mintii – si sa nu uitam ca avem campioni redutabili si in olimpiadele internationale de matematica si alte stiinte exacte – ma intreb de ce nu am putea deveni, noi romanii, adevarati campioni si in competitia intre state? Astfel incat, candva, nu prea tarziu, sa putem fi cu adevarat mandri de viata pe care o ducem. De forma de civilizatie pe care am adoptat-o. De nivelul de educatie pe care il vom fi atins. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998