CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ideea fixa

0 comentarii / 1739 vizualizări / 27 octombrie 2011

Diferenta dintre o proiectie vizionara asupra Romaniei si una marginita, de minima rezistenta, este data pur si simplu de capacitatea unor conducatori. De calitatile acestora. Intr-o chestiune de o importanta vitala pentru Romania, cea legata de pericolul mortal al unei noi recesiuni, la nivel global si national, Presedintele Traian Basescu s-a definit drept un personaj animat mai degraba de cateva idei fixe si ocolit cu desavarsire de idei de tip vizionar. De aici, obsesia sa legata de sursele de indatorare a statului. Faptul ca regimul Basescu-Boc, intr-un moment atat de important pentru viitorul Romaniei, reduce miza politica la doar atat, la resursele pe care statul le are pentru a se imprumuta, echivaleaza cu falimentul total al acestui tip de politici. Din pacate, vom suporta toti consecintele.
In ultimele zile, in fel de fel de declaratii, facute pe un ton onctuos, intre curse de avioane, intr-o continua naveta Bucuresti-Bruxelles, Presedintele Traian Basescu a tinut-o una si buna. Soarta Romaniei depinde de bancile comerciale. De subsidiarele din Romania ale unor banci europene. De capacitatea si de dorinta acestora de a imprumuta cu bani Guvernul. Daca acestea ne vor imprumuta, suntem salvati. Daca acestea nu ne vor imprumuta, suntem faliti. O fi adevarat?
Daca ar incerca sa fie cinstit cu sine insusi, cu romanii, cu partenerii nostri europeni, domnul Presedinte Traian Basescu ar trebui sa recunoasca o seama de realitati. In primul rand, faptul ca a existat un moment cheie al deciziei politice atunci cand regimul pe care il gestioneaza a decis o anumita solutie prin care Romania urma sa traverseze recesiunea. Prima recesiune. Aveam de ales: fie gestionam criza prin forte proprii, asa cum au facut cele mai multe state europene, si identificam solutii prin care sa compensam fuga banilor, fie imprumutam. Apeland la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Si conformandu-ne programului de austeritate dictat de aceste organisme. Guvernul Basescu-Boc a decis in numele nostru. Angajand statul intr-o spirala dubla. A imprumuturilor si a taierii graduale a cheltuielilor, simultan cu inghetarea investitiilor. (Sorin Rosca Stanescu)


Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998