CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iesirea din colaps

0 comentarii / 1770 vizualizări / 7 noiembrie 2013

Este o realitate. Situatia din invatamantul romanesc s-a degradat. Si nu de azi, de ieri. Fenomenul insa s-a accelerat exact din momentul in care Traian Basescu a lansat, de la Cotroceni, asa-numitul Program National pentru Educatie. La care au lucrat zeci de specialisti de marca din acest domeniu. Si care, culmea, nu si-au mai recunoscut opera. Iar „opera” a fost pusa in practica de guvernarile Boc. Deci, tot de Basescu. Unde ne aflam si ce e de facut?

Este clar ca dascalii au dreptate. Invatamantul romanesc este subfinantat. Cheia o reprezinta, pana la urma, bugetul. In Legea invatamantului se face vorbire despre 6 la suta din Produsul Intern Brut. Procent care, in mod obligatoriu, ar trebui sa ajunga in scoli. In linii mari, este o suma de aproximativ 8 miliarde euro. La acesti bani ar trebui sa se adauge altii, proveniti din fondurile europene. In special cele reprezentate de asa–numitul program POSDRU. Daca aceasta este legea, sa vedem cum este ea respectata de catre Guvern.

In realitate, din cei 6 la suta prevazuti de Legea invatamantului, in acest vital domeniu, nu ajung decat 2.5 la suta si, culmea, in acesti 2.5 la suta sunt inclusi si banii din fondurile europene. Adica in loc de 8 miliarde, doar 3 miliarde. Oare de ce? Unul dintre raspunsuri este chiar de natura legislativa. Prevederea din Legea invatamantului este ambigua. In sensul ca nu se specifica ce procent din PIB provine de la bugetul de stat si care este procentul pe care trebuie sa-l prevada pentru invatamant comunitatile locale. Cele doua entitati, Guvernul si autoritatea locala, se asteapta ca cealalta parte sa faca efortul financiar de care invatamantul are nevoie. A doua cauza este de natura politica. In mod instinctiv, guvernele taie de acolo de unde au sentimentul ca o pot face fara sa-si asume riscuri politice prea mari. Iar profesorii, in mod traditional, sunt mai putin predispusi, sau au fost pana acum, la proteste semnificative de natura sindicala.

Se pregateste un nou buget. In paralel cu descentralizarea. Atat bugetul, cat si descentralizarea vor avea un impact asupra invatamantului. Acest impact poate fi negativ sau pozitiv. De aici si nelinistea dascalilor. Care, pana la urma, i-a scos masiv in strada. Indiferent de alte considerente, indeferent de orice speculatii ori declaratii politice s-ar putea face, un lucru ramane clar: intr-un fel sau altul, banii alocati invatamantului trebuie sa creasca in 2014. Iar dascalii trebuie sa primeasca aceasta garantie. Sursele sunt aceleasi: procentul din PIB alocat de la buget, procentul din bugetele locale si banii europeni. Un prim demers l-a anuntat chiar astazi Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene: solicitarea, pe care a facut-o Comisiei, de a muta de la Mediu si Transport 350 de milioane euro, dintre care o parte vor fi destinati scolilor. O alta solutie este destinarea din POSDRU a mai multor proiecte pentru invatamant. In special in directia dezvoltarii si finantarii activitatilor extracurriculare. Adica a unui program prelungit in scoli. Mai multe ore facute de profesori inseamna mai multi bani. Practic venituri mai mari.

Dar marea batalie se va da in perioada imediat urmatoare. Batalia pe buget. Si pe procentul din buget. Nu ma indoiesc ca invatamantul va castiga in 2014. Dar problema e cat? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998