CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iliescu – lucrat ca la carte

9 comentarii / 4974 vizualizări / 18 decembrie 2018

Scandalul zilei: fostul președinte Ion Iliescu ar fi acordat un interviu amplu publicației franceze Le Figaro în care face praf PSD și actuala conducere a acestuia, ceea ce ar constitui, în mod firesc, o lovitură mai cumplită decît toate cele pe care se chinuie să i le administreze Klaus Iohannis și opoziția, în ansamblu. Doar că Iliescu dezminte categoric faptele. Unde să fie adevărul?

Dincolo de aspectul cel puțin straniu că interviul din Le Figaro a făcut valuri fără ca cineva din presa noastră să-l fi citit, pentru că publicația cere bani pentru asta, astfel că inflamarea provine doar de la două fraze difuzate la liber, rămîn și alte semne de întrebare.

”Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada, am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații.” scrie fostul președinte pe blogul propriu după declanșarea scandalului.

Pe de altă parte jurnalistul român Paul Cozighian, co-autor al materialului, susține că are înregistrarea interviului și că tot ce a spus Iliescu se regăsește acolo. Deja, o mică parte a dialogului a fost dată publicității, urmînd ca o parte mai consistentă să fie difuzată la un post TV.

Cine minte, în acest caz?

Într-un fel, s-ar putea ca niciuna dintre părți.
Nu total, cel puțin.

Mai exact, conform unor surse apropiate fostului președinte, povestea s-a derulat cam așa: luna trecută, cei doi ziariști, unul român, altul francez, au apelat la Gelu Voican Voiculescu pentru facilitarea unei discuții pur informale cu Ion Iliescu, la biroul acestuia. Foarte probabil, pe tema revoluției din 1989.
Discuția s-a dovedit cordială, a durat aproape două ore, iar fostul președinte chiar a spus, en passant, anumite lucruri despre starea actuală a PSD.
Numai că a făcut asta în condițiile în care cei doi nu și-ar fi declinat nicio clipă calitatea de ziariști ai Le Figaro ori intenția de a realiza și publica un interviu, Iliescu primind asigurări că totul e off-the record.
Pentru Paul Cozighian nici nu era dificil, avînd în vedere că el este la origine regizor și a filmat evenimentele din decembrie 1989, ceea îi asigura backgroundul necesar pentru o discuție cu figura nr.1 a acelor evenimente, într-un moment cînd se apropia a 29 aniversare.
Că nu a fost un interviu ca la carte o dovedește și intercalarea în discuție a lui Gelu Voican Voiculescu, greu de înțeles pentru un personaj care era, declarativ, doar mijlocitor.
În aceste condiții, e de înțeles și acceptul lui Iliescu pentru o eventuală înregistrare; de ce s-ar fi temut dacă nu era vorba de un material destinat presei?

Ulterior, s-a dovedit că materialul era, totuși, unul de presă.

Dacă Paul Cozighian va prezenta, azi, public, dovada că Ion Iliescu știa din capul locului că e vorba de un interviu pentru Le Figaro, informațiile de mai sus intrate în posesia Inpolitics se vor dovedi false, iar Ion Iliescu va rămîne într-un ofsaid uriaș.
În caz contrar, se cheamă că fostul președinte a fost lucrat ca la carte, în numele interesului de a lovi în PSD cu una dintre cele mai teribile arme. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. „PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării” ….

  Da da, si marmota, uite asa …

  Cand a fost sa I se ia lui partidul de catre Mircea Geoana, mosu’ urla din toti bojogii: „Aveti grija pe mana cui lasati partidul! Aveti grija pe mana cui lasati partidul …” de parca partidul asta era vreun chivot al legii sau salvarea umanitatii era legata de liderul lui.

  Acuma ca partidul a incaput pe mana altora, pe nea Nelu il doare fix in pix ca PSD e incaput pe mana lui Geoana, Ponta sau Dragnea. El oricum l-a pierdut, da-I in ma-sa pe pesedistii actuali, pesedistii care trebuiau protejati, oricum nu mai sunt demult la butoane. Mare character nea Nelu asta.

 2. …”a lovi în PSD cu una dintre cele mai teribile arme.” – pe bune? nu inteleg ce arma mai reprezinta azi nea nelu. nu cred ca prin psd sunt mai mult de 15-20 de fani ilescieni, iar in randul populatiei bastinase doar babele si mosii de peste 80 de ani sa-l mai regrete… vremea batranului politruc sovietic a apus de cativa ani buni, mai degraba creste nostalgia dupa ceausescu. iar asta v-o spune un om care are 46 de ani si care la revolutie il ura pur si simplu pe nea nicu, iar acum regreta vremurile acelea.

 3. Niste golanasi l-au „lucrat” pe tataia. Mult zgomot pentru nimic.

 4. A aparut inregistrarea. Nea Nelu a fost corect si serios. Golanasii au mintit, Iliescu a spus altceva despre PSD fata de ce a aparut in Le Figaro. In plus, nu a pomeni de Dragnea, asa cum au scris golanasii.

  • banuiesc ca poti sa postezi si inregistrarea daca esti asa sigur; ca doar n-oi fi un propagansit din ala…

 5. De cand intri intr-o institutie publica esti invatat ca ziaristii sunt ziaristi, indiferent ce promit; in fond, decizia de publicare e a redactorului-sef. Ilici a primit instructajul asta prin anii 50, chiar inainte de a pleca la Moscova ca agent DIE/CIE/SIE si nu se poate spune ca a uitat. Nu, doar ca a vrut sa dea si el un sut in rat porcului care urma sa fie taiat de satanisti „cu ocazia sfintelor sarbatori”. Sutn sigur ca i-a spus si Voican, ca s-au prezentat si ziaristii si ca l-a informat si SIE sau SRI inainte de interviu (adica nu era gazeta „provensalul drogat”, era ditamai „Le Figaro”).

 6. Asa e cind vrei sa faci pe desteptul si nu realizezi ca esti expirat. S-a bucurat ca l-au bagat in seama doi foame in git. Ce o fi primit Gelu? Vad ca tot cu tradarile se ocupa. La el sint ciclice si au predilectie pentru luna decembrie.

 7. Doamna Nina,sa incuiati usa si sa ascundeti cheia pt ca nea Nelu deschide usa la necunoscuti si isi inchipuie ca da interviuri ca in vremurile bune. Nea Nelu e sarac si cinstit dar jurnalistii de azi sunt smecheri in metoda de luat interviuri.

 8. Căutați serviciul best Wikipedia page creator atunci când sunteți la locul potrivit, faceți clic pe link și apoi veți obține rezultatul dorit, toți creatorii sunt profesioniști și au ani de experiență

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998