CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Iliescu si un avertisment uitat: ”Romania să nu mai ignore relatia cu Rusia, gazul e instrument politic”

9 comentarii / 3366 vizualizări / 25 ianuarie 2022

În ianuarie 2009, Europa s-a trezit cu gazele rusești tăiate, pe fondul unei dispute ruso-ucrainene în urma căreia Gazprom a închis robinetul, provocînd panică pe tot continentul. În România s-a declarat stare de urgență, singurul mesaj ”optimist” către români fiind opinia premierului Emil Boc că ”trecem iarna cu bine dacă nu scad temperaturile sub minus 15 grade”. Criza gazelor a împins toate cancelariile europene să discute despre nevoia unor măsuri care să elimine dependența de toanele Rusiei. Și România a decis la fel. Dar 13 ani mai tîrziu e mai rău în loc să fie mai bine.

”România poate depăşi criza gazelor dacă temperatura exterioară nu coboară sub minus 15 grade Celsius sau dacă nu apar defecţiuni în sistem”, a declarat premierul Emil Boc imediat după ce, în ziua de 7 ianuarie 2009, Rusia a închis robinetul gazelor livrate prin Ucraina. Ministrul Economiei, Adriean Videanu a luat decizia de a instaura starea de urgenţă.

Situația era gravă și suprapusă peste criza economică mondială declanșată în 2008.
Boc și președintele Băsescu s-a întîlnit de urgență pentru a găsi ”soluţii pe termen mediu şi lung pentru evitarea în viitor a unei crize similare”. Ciudat, niciunul nu a suflat vreun cuvînt despre măsurile concrete analizate. A naibii secretomanie.

Marile instituții europene au reacționat vehement la acea vreme, s-au făcut reuniuni și discuții diverse, s-au întrunit foruri, rușii au fost puși la zid, dar la fel și ucrainenii, care refuzaseră să achite niște datorii către Moscova.
S-a vorbit peste tot de luarea unor măsuri care să împiedice asemenea situații în viitor, la nivel european. E drept, anumite mari state din vest, precum Franța, s-au agitat mai puțin, susținînd că e o treabă strict între Rusia și Ucraina. De aici, lipsa unei poziții comune față de problema gazelor.

În România, o poziție lucidă a avut-o preşedintele UDMR, Marko Bela, care a punctat, public, că guvernul Boc ”ar trebui să aibă acest scop, de a elabora cât mai repede o strategie privind domeniul energetic, toate problemele legate de domeniul energetic, inclusiv o colaborare cu celelalte ţări în acest spaţiu al Europei, fiindcă a lipsit şi lipseşte această colaborare şi iată că ne trezim că fiecare ţară trebuie să se confrunte separat cu o problemă legată de furnizori”.
Traian Băsescu a luat imediat legătura cu Vladimir Putin, pe atunci premier, iar acesta a adresat României oferta de a cumpăra gaze direct de la Gazprom, referindu-se şi la firmele intermediare de pe piaţa românească.
O poziție extrem de pragmatică a avut, la acea vreme, Ion Iliescu. El a avertizat guvernanții că relaţia politică dintre România şi Rusia este foarte importantă şi nu poate fi ignorată.
„Noi nu trebuie să mai ignorăm relaţia bilaterală, directă, cu Rusia, pentru a aborda aceste chestiuni. Dar sunt interese mai mari ale Rusiei, inclusiv această relaţie cu Ucraina”. El a apreciat că gazul reprezintă „un instrument de acţiune politică”.

Criza gazelor s-a încheiat după vreo două săptămîni de tensiuni în întreaga Europă, în care nu lipsiseră acuzațiile la adresa SUA, care și-ar fi băgat coada, părerile că energia nucleară trebuie dezvoltată și nu lichidată, dezbateri despre necesitatea unor noi magistrale de gaz șamd.

Au trecut 13 ani de atunci și nici la nivel european, nici național, nu pare să se fi îmbunătățit ceva.
Nu avem o strategie coerentă și realistă în domeniul energetic, avem în schimb promisiuni făcute UE că trecem la hidrogen în loc de gaze și un aranjament dubios cu americanii pentru minicentrale atomice netestate pe undeva pînă acum.
România are depozite de gaze, în sol, maritime ori de șist care continuă să nu fie exploatate. Depozitele de gaze nu mai e obligatoriu să fie umplute, prin schimbarea legislației.
Nu am dezvoltat surse alternative de energie, precum cea eoliană ori solară.
Nu avem vreun contract avantajos, pe termen lung, cu Gazprom, cum are Ungaria, spre exemplu.
Nu am construit vreo nouă centrală nucleară.
Am închis nenumărate mine, dar și grupuri energetice pe bază de cărbuni, care ar mai putea furniza bine mersi energie.
Nu avem o relație mai bună cu Rusia.
Iar președintele actual, Klaus Iohannis, nici în vis nu și-ar găsi curajul să-l sune pe Putin în caz de criză.
Și dacă ar face-o, posibil ca Putin nici să nu-i răspundă.

La televizor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, tocmai ne dă vestea minuată: facturile la energie nu se reduc retroactiv.
De acum căldura din case nu mai depinde de cîrmuitori, ci de temperaturile de afară.
În aproape un deceniu și jumătate de la marea criză a gazelor rusești, România nu a mișcat un pai. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Nea Nelu, problema nu e cu Gazele.

  problema e ca Russia este Ultimul Bastion impotriva dominatiei Jidovesti prin care se incearca distrugerea Civilizatiei Crestine.

  Greu pentru Talica sa pricepi chestiile astea, din moment ce ai cedat beslegei Imputite Saul Bruckner / silviu brucan, subumanu Jidov de la care a venit ordinul pentru executarea Ceausestilor.

  Apreciez totusi faptul ca ai vrut sa-l concediezi pe Rabinul Finantelor Romanesti – Mugurelsohn Isarescowitz, DAR CE SA VEZI ??….

  Ai primit un apel de la Klanul de Kamatari Jidani rothschild care ti-au transmis cam asa :
  „Oy Vey tavarisci Nea Nelu…. Nu e bine ce vrei sa faci cu cadrul nostru de nadejde Moshe Mugurelsohn Isarescowitz. Ai uitat ce-a patit Nea Nicu, daca s-a pus impotriva noastra?”

 2. Nea Nelu Cotrocelu a fost cel mai bun Presedinte al RO de dupa 90.
  Oricit se zbat subumanii neomarxisti sa-l blameze, asta e adevarul.

  COMPARATIV CU SUBUMANII CARE NE-AU FOST IMPUSI DE STRAINATATE, CA PRESEDINTI, NEA NELU A FOST:
  P E P S I

  Pacatul lui Capital a fost dragostea excesiva pentru iudeo-bolsevici, pentru jidani in general: alde Petrica Neulander, Besleaga Imputita Saul Bruckner / silviu brucan etc

  • Cam cat de retard sa fi – in viata – sa dai vina pe evrei, ca al tau popor e condus de niste retarzi?!
   Ce-a scris autorul… si ce concluzie ai tras tu?!
   Ce vina au evreii pentru ca ai nostri “falnici conducatori”, de tembeli ce sunt, ii iubesc pe toti tampitii, mai putin propriul lor popor?!
   Ii adulam pe aia de ne-au bombardat – la propriu -, pe cei care astazi ne-au transformat intr-o tinta – tot la propriu -, pe cei de ne-au furat – din nou, la propriu -, dar cica evreii lu’ nea Nelu’ sunt de vina… iar daca nu te-ai prins la cine m-am referit, pana acum, pune mana si deschide o carte de istorie (astept sa faci o comparatie intre cele doua mari puteri agresoare si de cate ori ne-au tras una-n bot, la propriu, fiecare dintre ele, de-a lungul istoriei…).
   NU! De vina sunt ai nostri de nimic conducatori! – ca ei “este” pro- europeni, pro-americani… dar, din pacate pentru noi si viitorul acestui neam, niciunul nu-i pro ROMAN! – sa n-au de proromania lu’ ponta, ca ala e chiar mai de nimic decat actualii si nu la el vreau sa pma refer
   Doi retarzi – ma rog, pana acum, “doar doi” s-au exprimat in sensul acesta – salutau astazi reluarea discutiilor privind aderarea Romaniei la OECD… cam cat de tembel, inca in viata, sa fi sa saluti o chestiune de care se discuta de mai bine de 25 de ani?! Cam cat de arogant sa fi sa crezi ca tara asta a inceput sa existe de cand te-a cocotat sekuritatea de kkt, aia a amerikanilor, pe functie, doar pentru ca le-ai jurat vesnica supunere?!
   Domnu’ “Malagamba”… nu evreii au vandut tara asta, ci prostii nostri de conducatori! Romanasii nostri, care pentru “faima si valuta” si-ar vinde si mama si tata si copii!!
   Nici macar neam de “Iuda” nu suntem!… ca ala s-a cait, dupa aia 30 de arginti si si-a pus streangul de gat! Mizerabilii astia, zisi si “ai nostri”, ne-au si ne pun NOUA streangul de gat!
   Ungurii au relatie cu Rusia?… AU!
   Austriecii au relatie cu Rusia?… AU!
   Nemtii… au relatie cu Rusia?… AU si astia!
   … pana si UE vrea relatie cu Rusia!
   Hai ca ne-am gasit noi, cu toti impostorii, hotii de case si de diplome, (ai nostri bravi “barbati de stat”… in genunchi, ca slugile) sa fim mai “jmecheri” si sa facem pe nebunii, cand vine vorba de vecinu’ de la est!
   Malagamba… vezi ca furi curent! – pe care multumita “prietenilor” de astazi, ai Romaniei, il platim mai scump decat orice si chiar oricine!
   Nu rusii sunt de vina, nu alde Iliescu e de vina – un nenorocit, daca ma intrebi! De vina sunt slugile de astazi – ale americanilor si nu numai – care au dat tara pe nimic, care ne-au amanetat viitorul si din cauza carora o sa ne trezim – din nou, pentru a nu stiu cata oara – cazuti in “minunata zona a nimanui”, aia gri, unde mori de foame, de proat ce esti! Nu mai da tu vina pe evrei – ca-si cunosc interesul – sau pe “rascrucea de drumuri” unde se afla “tarisoara” asta… Romania (cum spunea Caragiale); hai sa ne uitam in paru’ din ochii alor nostri conducatori si nu in paiul altora!
   Bine ca ne “tavalim” de grija Ucrainei, dar nu de a Romaniei! – pune bre, Malagamba, mana pe o carte de istorie si vezi cam ce prietenie (traditionala) ai avut, de-a lungul istoriei, cu iubita Ucraina! Vezi cam cat mult bine ti-a facut tie bine si neamului astuia romanesc, minunata asta creatie numita Ucraina!… si, tot asa, cam cat pret pune pe romanii care inca traiesc acolo! – vezi ca rusii te-au cumaparat, dar uiti ca nemtii, perfidul Albion si americanii sunt cei ce te-au vandut… iar asta nu o data!
   Murim de grija unor venetici, dar ne vindem sufletul si viitorul pentru si pe nimic!
   Asa ca, domnu’ Malagamba, daca istoria nu te-a invatat nimic, nu ii mai intoxica pe altii cu lipsa ta de cultura!
   Stai matale alaturi de Iohanis, Ciolacu, Aurescu, Basescu si alti “corifei” ai politicii noastre externe – aia de ne lipsesc de prin anii 70, incoace – si nu te mai deranja dand vina pe te miri cine, ca ai nostri “falosi e niste boi”! – daca nu sti chestia asta, boul e ala castrat, nicidecum taurul, cel responsabil cu reproducerea…
   Problema tarii asteia sunt unii ca tine, care aleg sa dea vina pe oricine – din exterior – dar nu se uita in propria ograda – la interior – si continua sa-i aleaga pe toti impostorii!
   Mai lasa-ne cu “oculta mondiala” si cu evreii, care conduc lumea, ca e deja patetica abordarea!
   Si, in ultima instanta, daca tot ii scoti pe evrei responsabili de toate, atunci hai sa mergem sa le predam lor tara – ca oricum asta facem, de secole – macar sa stim o treaba, daca tot sunt ei aia de conduc lumea!… ca de-ai nostri, tembeli functionali, ar cam trebui sa ne fi ajuns (iar alde amerikanii si europa… “ne iubeste” de nu mai “poate” de grija noastra!)

   • Ba tantalaule, ce nu pricepi nici tu nici Nea Nelu Cotrocelu e ca pe RUSSI ii doare la basca de gazele pentru Romanika.
    Atita timp cit sintem slugi la Jidovi si Americanci, cind politicienii nostri si presa sint vinduti strainilor si incita permanent la conflict cu ei, RUSSI nu vor misca un deget in favoarea noastra. PENTRU CE AR FACE-O ??

    RUSSIA trebuie sa faca fata unei posibile invazii Barbarossa 2.0, ei vor sa-si pastreze bogatiile patria si traditiile , nu sa-si faca griji pentru o tara ajunsa colonie a americancilor

   • Domne te-ai făcut degeaba avocat la evrei că n-ai dreptate. Evreii dețin Rezerva Federală Americană. Evreii dețin băncile. Evreii dețin presa și televiziunile sau propaganda. Evreii dețin corporațiile si BigFarma.Evrei dictează politica în Statele Unite. Statele Unite fac legea în România. Chiar nu-ți sună clopoțelul despre cine e stăpân în țară?

  • Valeu muica..ce bolborosesti acolo?
   Ai halucinatii cu BOI si JIDANI?Ca nu-nteleg nimic din toata poliloghia ta !!
   Ai diarheea la cap? Ti se trage de la Omicron sau de la VAXXXIN ?

   Schimba-ti plasa cu care prinzi fluturi pe cimpie, ca e gaurita si esti bun de Balaceanca, mai nene Homorosanu T U R R R N A T T O R E

 3. BTi, da-l dreaq Afara pe romosanu Homorosanu alias T U R R R N A T T O R E.

  L-au aruncat ca pe o masea stricata aia de la Activenews cind l-au vazut cit e de prost si ticalos

  Intra in polemici pe care nu le poate cistiga, delireaza la comentarii sub fel si fel de nume, pai asta nu e „Ecrivean” asta e o panarama .

  Pai ba Homorosanu, tu vorbesti de Seku? TU care ai avut angajament la ei?
  Ma CAC pe securitate, pe Sereimi, pe nato, pe Jidani si pe americanci ba Idiotule I

 4. Asa e in Colonie ..
  Ce va mai mirați atâta!?
  Un neam blestemat care se sinucide încet și sigur


 5. IERI:
  ”din totalul de 900 de comunişti existenţi la acea data(sept. 1944) în România, cei de etnie română puteau fi număraţi pe degetele de la o mână, “greul” îl duceau urmaşii lui Cain şi câţiva comunişti: unguri, bulgari, ruşi, ucrainieni şi armeni.
  În Biroul Politic al CC al PCR, cel mai autoritar organism politic la acea vreme, erau: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Robinsohn Puker, Teohai Georgescu (alias Burach Tescovici) şi Vasile Luca (alias Luka Laszlo), respectiv un român şi trei alogeni. În ministerul de externe singurii români erau femeile de serviciu, portarii şi şoferii. În rest “poporul ales”.
  17. Ana Robinsohn Pauker. Evreică. Ministrul Afacerilor Externe. Îi avea ca adjuncţi pe 18. Eduard Mezincescu (Mezingher), evreu. 19. Grigore Preoteasa. Căsătorit cu o evreică, 20. Nicolae Cioroiu. Căsătorit cu o evreică.
  Toţi directorii din Ministerul Afacerilor Externe erau evrei :
  21. Lăzărescu, 22. Mircea Bălănescu, 23. B. Şerban, 24. Clara Ardeleanu, 25. Ida Felix, 26. E. Păsculescu, 27. Ana Toma, 28. Cornel Bogdan, 29. Petre Iosif, 30. Dionisie Ionescu, 31. Nicu Şerban.
  Ambasadori evrei: 32. Gheorghe Stoica, la Berlin, 33. Davidovici, în Israel, 34. Simion Bughici, la Moscova, 35. Mircea Bălănescu, la Paris, 36. Petre Iosif, la Roma, 37. Silviu Brucan (Samuil Brukner), la Washington.”

  «Evrei în structurile de decizie ale statului român» – de Gheorghe Gavrilă Copil
  E mare diferenta fata de AZI? Bogdan Aurescu, ieri Bogdan Goldbaun….samd
  SAU:
  “[…] Noi nu dăm muncă inginerului al cărui tată este declarat chiabur, dar primim şi încredinţăm posturi de comandă colanei a cincea sioniste, pentru simplul fapt că ştiu să se lipească de partid.” (Petru Groza într-o discuţie cu Emil Bodnăraş, 23 iunie 1949)
  „În 1945, o mare parte a aparatului de stat şi de partid era în mîinile evreilor, aşa încît, în 1950, se ajunsese la o situaţie penibilă, în care poate 2% din populaţia ţării deţinea peste 25% din posturile cheie ale regimului. În această perioadă se povestea că singura deosebire între Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Economiei din Israel consta în faptul că în ministerul israelian se puteau găsi şi cîţiva arabi.” (din raportul de uz intern “Evreii din Romania: o minoritate care dispare” al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, datat 26 febr. 1964, sustras de Securitate din clădirea ambasadei, reprodus în versiunea tradusă de Securitate în Marius Oprea 2002b şi Solomovici 2004: 509-13)
  „Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘[…] Eu te-aş ruga să-mi spui de ce la CSP [Consiliul de Stat al Planificării] peste 80% sunt elemente de origine evreiască […] Tov. [Leonte] Răutu: ‘În sistemul editorial erau peste 40% evrei.’ […] Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘S-ar putea aduce nenumărate exemple. Am întrebat de ce la Consiliul de Miniştri sunt peste 60% elemente evreieşti, cine i-a adus acolo, au venit singuri?’” (din stenograma şedinţei Biroului Politic din 19 febr. 1960, apud Andreescu, Nastasă şi Varga 2003a: 641, 644 (pp. 625-646))
  „În primii ani de domnie ai tovarăşului Gheorghiu-Dej, evreii comunişti ocupaseră fotolii în toate etajele superioare ale politicii, culturii şi ale administraţiei de stat […] Este adevărat, comuniştii evrei erau peste tot, în Biroul Politic şi înaltul aparat de partid, […] în Armată, Securitate, Procuratură şi în Miliţie, […] în organismele de stat, economice şi culturale […].” (Teşu Solomovici 2001 II: 42)
  Dureros, dar adevarat!
  Evreii sunt infiltrati in toate structurile statului, in media cu sau fara complicitatea guvernantilor tradatori.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998