CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Iliescu: “Vizita lui Dalai Lama in Romania ne va strica relatiile cu China!”

1 comentariu / 1994 vizualizări / 20 aprilie 2010

Vizita lui Dalai Lama in Romana, la invitatia europarlamentarului Laszlo Tokes, va avea o serie de consecinte nu tocmai pozitive pe plan diplomatic, avertizeaza fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in exclusivitate pentru Inpolitics. Mai exact, sustine liderul PSD, prezenta in Romania a parintelui spiritual al Tibetului va strica relatiile externe pe care tara noastra le are cu China.

“China nu o sa priveasca vizita cu ochi buni!”
Zilele trecute, europarlamentarul Laszlo Tokes a anuntat oficial ca, in luna septembrie a acestui an, la inivitatia sa, liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, va efectua o vizita in tara noastra, dupa ce o vizita similara, programata acum doi ani, a fost stopata in ultima clipa in urma unor presiuni exercitate pe canale discrete de catre Ministerul de Externe. Motivul nu e greu de inteles: problema Tibetului este punctul cel mai nevralgic al Chinei, care reactioneaza extrem de dur la orice actiune derulata in favoarea cauzei tibetane. Pentru Laszlo Tokes, este o oportunitate perfecta, pentru ca el a declarat, deja, ca ”Tinutul Secuiesc este Tibetul Romaniei”, iar venirea lui Dalai Lama ar insemna cea mai fabuloasa campanie publicitara pentru un asemenea concept, liderul tibetan fiind, de regula, in atentia celor mai importante media internationale. Pentru Romania, insa, ar putea exista repercursiuni teribile, mai ales economice, din partea Chinei, ca sa nu mai vorbim ca operatiunea de asigurare a protectiei inaltului oaspete pe teritoriul unei tari cu multi chinezi, ar presupune pentru serviciile secrete si politie costuri de milioane de euro. Pe de alta parte, diplomatia romana nici nua re psobilitatea explicita de a bloca o asemenea vizita, pentru ca ar putea scandaliza, dimpotriva, anumite cancelarii sau organizatii vestice, mai ales ca Dalai Lama bifeaza inclusiv mega-staruri hollywoodiene pe agenda sustinatorilor cauzei tibetane. Una peste alta, Tokes pricopseste diplomatia de la noi cu cel mai fierbinte cartof posibil.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, este, si el, de acord cu ideea ca o asemenea vizita mai mutl ne-ar face rau decit ne-ar ajuta.“O astfel de invitatie trebuie foarte bine cumpanita. Nu o faci asa, deodata, ca asa ti-a venit tie. O vizita a lui Dalai Lama in Romania ar avea drept consecinta directa stricarea relatiilor pe care tara noastra le are cu China. China nu o sa priveasca niciodata o astfel de invitatie cu ochi buni. Desigur, e posibil ca prezenta lui Dalai Lama la noi in tara sa imbunatateasca oarecum, ca idee, si relatiile pe care le avem cu statele occidentale. Revin la ideea ca o astfel de invitatie trebuia, insa, foarte bine cumpanita inainte de a fi lansata. Bine ca Laszlo Tokes e persoana independenta si invitatia nu a fost facuta de la un nivel mult mai inalt. Totusi, Laszlo Tokes este europarlamentar roman”, avertizeaza fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. The awareness of a new star child, the first menietg, the warmth of coming change opens my heart even more. A blessed event, the opening of my heart, for we must all keep close protection on our vulnerability in this age of deceit and apathy. Love to the lovers, seekers, who want change and demand that we reach a deeper connection within ourselves and with others. Love to the parents for creating such a beautiful home life, growth opportunity, and encouraging environment for the young Indigo. Love to Hezekiah for being who you are, embrace your unique spirit and find solace in the brotherhood of your fellow Star Children. Love to us all for seeking truth in a world that excels in visual deception, as we step into the light to know our truest selves we find the reason they were buried to start with. I love you for having the opportunity to grow and expand within such a complementary environment, for you do exactly what I would-and strive to do now, as I recover from past set backs born by guides’ more fearful, ignorant, and stifling than I hope you ever encounter in your life. Love to life, and life brings love. May you find all the best wavesElise

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998