CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

IMAS – un sondaj pe gustul PSD

11 comentarii / 5809 vizualizări / 14 iulie 2018

Ne-am trezit zilele trecute cu un sondaj pe surse, ”obținut” de Newsweek România și comentat în fel și chip în presă, în condițiile în care anunța, în premieră, răsturnarea podiumului politic. Astfel, pe primul loc în preferințele electoratului trece PNL, care devansează PSD, trendul fiind, în continuare, de creștere pentru liberali și de scădere pentru social-democrați. Un sondaj pe gustul PSD, am spune, oricît ar părea de paradoxal și un dezastru pentru liberali.

Aflăm, astfel, că PNL ar avea 29,2% din intențiile de vot, PSD – 28,4%, ALDE – 8,6%, USR – 11,3%, iar MRÎ, partidul încă inexistent al lui Cioloș – 8%. PMP are doar 2,8%. Conform studiului, PNL, USR și MRÎ ar aduna, în caz de alegeri, 53,3% dintre mandatele parlamentare.

Nu știm cine a plătit pentru sondajul difuzat de Newsweek, dar am putea lansa ipoteza că e vorba de PSD.
Pentru că partidul lui Dragnea e cel mai avantajat de această cercetare sociologică.
Una care vine cu puțin înaintea Consiliului Național al PNL, la care tema principală de dezbatere va fi convocarea unui congres extraordinar pentru înlocuirea actualei conduceri.
Și e firesc să fie așa: la un an de la precedentul congres, în PNL nimic nu merge cum trebuie.
Partidul nu are, practic, leadership, nu are programe, inițiative, idei, acțiuni de impact, parlamentarii săi votează haotic. Iar cînd, sporadic, le are, totuși, ele sunt o catastrofă.

Ludovic Orban are o singură preocupare: să-și planteze peste tot doar fidelii și să blocheze cît mai mult organizarea de ședințe de conducere – Biroul Executiv Național nu a mai fost convocat din martie, deși ar trebui să aibă loc lunar – iar CN a fost amînat și para-amînat pînă la termenul de 4 august, cînd, în mod normal, politicienii se află în concediu. Ori poate tocmai pe asta mizează și Orban.

Iată, spre exemplu, cum funcționează ideea PNL de selectare și promovare în funcții de stat a valorilor: după Biroul Politic din 2 iulie am aflat oficial, în chestiunea numirii unui șef la SIE, că ”votul dat de parlamentarii PNL trebuie să întărească sprijinul pentru Președintele Klaus Iohannis și că trebuie susținută propunerea domnului Klaus Iohannis”.
Ce importanță că Gabriel Vlase provine de la ”ciuma roșie”, denunțată permanent de liberali pe toate canalele?
Partidul nu are opinii proprii, ni se transmite, ci le preia mecanic pe cele, bune/rele, ale președintelui Iohannis.

Că în PNL situația e dramatică nu o spunem noi, ci chiar lideri ai formațiunii; s-a ajuns la excluderi, chiar, pentru criticile formulate.
Dar numărul nemulțumiților crește, nu scade; ultima opinie dură aparține Adrianei Săftoiu și a fost exprimată chiar ieri, la RFI: ”Regret foarte tare că în partid se iau decizii prin care sunt sancţionaţi oameni doar pentru că îl critică pe domnul Orban sau conducerea partidului. Lucrul acesta nu mi se pare în regulă şi cred că deja ştie şi domnul Orban că există o supărare din acest punct de vedere (…). Pe de altă parte, da, există nemulţumiri, ele au fost făcute deja publice, unele i-au fost spune domnului Ludovic Orban în şedinţe. Sunt decizii care uneori ne surprind”.

Da, scaunul lui Orban chiar se clatină.

Și, fix în acest context, apare un sondaj care arată că PNL e pe cai mai mari ca oricînd. Niciodată, în istoria sa, partidul nu a fost peste PSD în sondaje.

Un sondaj pe care Orban îl va folosi ca măciucă la CN de peste cîteva zile și cu ajutorul căruia va încerca să-și mențină scaunul.
Argumente?
Nu doar că PNL e vioara întîi a politicii, dar sondajul relevă că preluarea puterii după eventuale alegeri nu ar fi decît o chestie de banale negocieri cu USR și MRÎ, cele trei formațiuni avînd lejer peste 50%.
De ce să faci schimbări majore cînd lucrurile merg atît de minunat?
Un punct de vedere greu de combătut.

Cui folosește asta?
În primul rînd PSD.
Cel mai mare pericol pentru social-democrați ar fi acum o schimbare majoră la liberali și instalarea unei noi conduceri care chiar să pună partidul pe șine, să-l aducă în postura de autentic opozant, unul cu o personalitate proprie, nu importată de la Cotroceni precum lumina de Paști de la Ierusalim.
Pînă la alegerile din 2020, ar fi timp destul ca PNL să aibă parte de o reconstrucție serioasă, mai ales doctrinar.
Menținerea actualei conduceri, în schimb, va face ca lucrurile să băltească pe mai departe.
Ori, mai grav, va duce la o scindare a partidului pe linia PD-PNL, vechii democrați fiind cei mai nemulțumiți de situația din interior.

Una peste alta, cifrele din sondajul fostului pesedist Alin Teodorescu nu ajută deloc PNL, ci dimpotrivă. Suflînd vînt în pînzele blegi ale lui Orban, sondajul nu face decît să îndepărteze liberalii de o necesară schimbare majoră, pînă nu e prea tîrziu să se mai repare ceva. Spre bucuria lui Dragnea & comp. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Pnl e pe val, orban e cel mai bun. Mai ales ca a scăpat si de eticheta de penal….

 2. Risc o opinie: o „schimbare majora” in PNL, la acest moment, precum si de la acest moment inainte, NU mai este posibila. Definitiv.

  Argumente:
  (a) De la fondarea sa in anul 1875 si pana in anul 1950, cand toate partidele politice din Romania au fost interzise (cu exceptia PCR, fireste), PNL a avut in 75 de ani un numar de 7 presedinti:
  – Ion C. Bratianu – cca. 15 ani,
  – Dumitru Bratianu – cca. 1 an
  – Dimitrie Strudza – cca. 16 ani
  – Ion I.C. Bratianu – cca. 18 ani
  – Vintila Bratianu – cca. 3 ani
  – I. G. Duca – cca. 3 ani
  – Constantin I.C. Bratianu – cca. 13 ani

  (b) Din 1990 pana in prezent, deci in 28 de ani, PNL a avut nu mai putin de 9 (noua) presedinti:
  – R. Campeanu – cca. 3 ani
  – M.Ionescu-Quintus: cca. 8 ani
  – V. Stoica: cca. 1 an
  – Th. Stolojan – cca. 2 ani
  – C. Popescu-Tariceanu – cca. 4 ani
  – C. Antonescu – cca. 5 ani
  – K.W. Johannis – cca. 6 luni
  – V. Blaga – cca. 2 ani
  – A. Gorghiu – cca. 2 ani
  – R. Turcan (interim.) – cca. 6 luni
  – L. Orban – cca. 1 an
  Cu exceptia dlor Campeanu si Tariceanu, toti ceilalti presedinti ai PNL au fost niste simplii lefegii la stat toata viata lor, fapt de natura a intra in violenta coliziune cu esenta doctrinei liberale (initiativa privata) si cu deviza acesteia („Prin noi insine”). Este, asadar, total ilogic cum un angajat la stat poate avea ‘viziune’ liberala, in contextul in care acesta nu a fondat, nu a condus si nu a gestionat in viata lui nici cea mai mica forma de initiativa privata si asteapta de la stat lunar chenzina si avansul.
  (b) O caracteristica marcata adanc in ADN-ul post ’89 al PNL a fost permanenta auto-devorare a fostilor presedinti ai partidului, iar aici exemplele sunt prea numeroase pentru spatiul limitat de fata. A lipsit permanent PNL-ului decenta politica raportata la perspectiva istorica imediata, regula fiind balacareala patetica a ‘precedentului’ ca solutie de umplere a unui gol ideologic si doctrinar personal, dar si a anvergurii necesare unui conducator de partid.
  (d) PNL-ului i s-a inceput saparea gropii in mod temeinic si metodic inca din Mai – Iunie 2014 (evident, din interior, caci asa stiu romanii sa faca politica dintotdeauna) odata cu trocul ordinar negociat de ‘marele’ om politic Crin Antonescu in anul 2014 prin care partidul parasea grupul european ALDE (Alliance of Liberals and Democratic Party for Europe) in favoarea PPE (European People’s Party).
  Pretul? Motivul?
  Sotia dlui C. Antonescu, dna Adina Valean, devenea la 01 Iulie 2014 unul dintre Vicepresedintii Parlamentului European, din partea PPE desigur.

  Astfel, anul 2014 poate fi considerat – fara teama de a gresi – drept inceputul sfarsitului pentru PNL.
  Este anul cand PNL a inceput un spectacol grotesc, ireal, de prostitutie politica nemaintalnita in intreaga istorie a acestui partid.
  Este anul cand PNL a fost ‘predat’ la cheie Sistemului care conduce in mod ocult Romania.
  Este anul cand, desi pt. doar 6 luni, PNL a fost ‘predat’ dlui K.W. Johannis care, in lipsa ORICAREI realizari cat de cat rezonabile din viata sa, avea nevoie de o oarecare anevergura pentru ‘traseul’ care-i fusese fabricat in laboratoarele Sistemului cu mult inainte de asta. Un extrem de modest profesor de fizica din invatamantul secundar trebuia ‘umflat’ cu pompa ideologica cat mai repede, caci de la data inscaunarii ca presedinte PNL (02 Iunie 2014) si pana la alegerile care-i fusesera temeinic ‘aranjate’ dinainte de catre ‘baieti’ erau mai putin de 6 luni, iar notorietatea nu putea fi fabricata nici chiar de catre ‘baieti’ in intervale atat de scurte de timp.
  Dupa alegeri, a venit randul unui alt mare alcoolic al Romaniei sa ‘calareasca’ si el vreo 2 ani PNL-ul, iar rezultatele activitatii politice ale dlui V. Blaga (caci despre el este vorba) ar putea fi dovedite doar de analizele sale de ficat din acea perioada.
  A venit apoi randul a doua ‘doamne’ (adunate de pe Centura politicii romanesti, pe care doar cei care nu dorisera nu le … plimbasera prin partid) sa ‘conduca’ si ele PNL-ul: ‘doamna’ (!) Gorghiu pt. cca. 2 ani si ‘doamna’ (!) Turcan pt. cca. 6 luni.
  Si dupa aceste doua ‘doamne’ (!), competente in cu totul altceva decat in intelegerea unei doctrine politice si conducerea unui partid, a venit randul ‘titanului’ liberal Ludovic Orban, un modest lefegiu la stat toata viata lui, santajat de DNA si de Sistem ba cu un ‘accident’ auto (aranjat si el) ba cu o ‘spaga’ pe care era gata, gata sa o primeasca de la Urdareanu (cel mai mare denuntator in viata al Romaniei), astfel incat a umplut definitiv de rahat numele PNL.
  Intrebare: cum ar mai putea avea loc VREODATA o “schimbare majora” in PNL in conditiile prezentate si dovedite mai sus?!?

  • Comentariul dv. e mai bun decat articolul.

  • Foarte bun comentariul, se vede ca sunteti liberal!Totusi, cred ca si Ionescu-Quintus, si Valeriu Stoica au fost si altceva decat lefegii la stat, si anume avocati!E drept ca „Valerică” s-a dedulcit la contracte cu statul, dar a ramas, totusi, avocat!

   • Va multumesc pentru aprecieri, insa, cu tot respectul, permiteti sa nu fiu de acord cu dvs. in ceeace ce-i priveste pe cei doi fosti presedinti ai PNL.

    Profesia, chiar daca este una liberala, nu poate garanta caracterul omului; este adevarat ca atat M.I. Quintus cat si V. Stoica au fost avocati, insa i-as considera de ‘conjunctura’ si nu de ‘vocatie’, in contextul
    in care activitatile celor doi (mult prea controversate pentru a fi detaliate aici) demonstreaza lipsa totala a vocatiei, atat de necesara profesiei de avocat.

    Si, nu in ultimul rand, as observa ca si Corneliu Zelea Codreanu a fost tot avocat, avand chiar si doctoratul in acest domeniu, luat la catedra profesorului A.C. Cuza de la Universitatea din Iasi, insa profesia atat de nobila pe care si-a ales-o nu l-a impiedicat sa comita ororile binecunoscute…

 3. Sondajul e o trompetă securistă. MRÎ la 8% și PNL în fața PSD cu un lider de o papagalitate inegalabilă și o cohortă de pedeliști penali în fundal reprezintă rodul fanteziei.
  Autorul se depășește pe sine punând în cârca PSD un vis erotic al Securității ceaușiste.
  În logica securiștilor mononeuronați, MRÎ rupe de la PSD 8%. Serviți apă câteva zile, veți înțelege mai târziu de ce.

 4. Trebuie totusi sa recunoastem precizia „swiss made” a sondajului, la zecime de procent. Au uitat insa sa metioneze ca marja de eroare este de ±99,9% pe un esantion de 100 de persoane „special” instruite.
  Manipulare? Vai, nu se poate, asa ceva este exclus, ar incalca „deontologia profesionala”.

  • Toți sociologii sunt colaboratori ai Securității. Dl. Teodorescu a colaborat și cu Securitatea anterioară.

 5. parca acum cateva luni tot imas a mai dat un sondaj cam cu aceleasi cifre, cu pnl peste psd. asa ca nu am incredere nici in imas, nici in palada, pieleanu sau curs.

  • Tot la digi. Acum câteva luni tu tot pupinbăsist erai.

 6. Sondajul comanadat de PNL m-a dus cu gandul la un banc mai vechi:

  „Se duce un om sa bea apa dintr-o fantana.La un moment dat se aude o voce:
  -Nu bea, ca e otravita!
  Omul continua sa scoata apa din fantana.
  -Nu bea ma,tu n-auzi ca e otravita!
  -nemtudom
  -Ahhh!Bea incet ca e rece!
  (sursa: http://www.banculzilei.ro:)

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998