CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Implozie la CSM

0 comentarii / 1535 vizualizări / 27 februarie 2013

Cele doua tabere politice care se confrunta, insotite fiind de corurile mediatice, au puncte de vedere diametral opuse referitor la ceea ce se intampla in CSM. Unii spun ca e rau, altii ca e bine. Si oricat de antagonice ar fi luarile de pozitie, ele pleaca, totusi, de la un numitor comun. Si anume ca Justitia trebuie sa fie independenta. Ce ar fi ca, de la acest numitor comun, sa incepem sa construim? Si sa nu folosim numitorul comun pentru a ne bate unii cu altii pe ruinele fumegande ale Justitiei romanesti.
Un fapt nu este de nimeni contestat. Si anume ca, asa cum, de altfel, prevad normele democratice ale unui stat modern, cum scrie negru pe alb si in Constitutia de azi si cum va scrie si in Constitutia de maine, Justitia este o putere independenta a statului. Una dintre cele trei. Faptul ca cele trei puteri, care trebuie sa-si manifeste independenta nu numai teoretic, ci si practic, se si controleaza reciproc este o subtilitate care, pentru a nu complica lucrurile, nici nu ar trebui introdusa in acest demers editorial. Pana aici, ne intelegem, sa spunem, toti. Si basistii, si anti-basistii. Unde apare, insa, schisma?
Basistii spun ca, sub regimul care, desi scartaie din toate incheieturile, inca mai rezista, puterile statului au fost independente. Deziderat asupra caruia, ca un bun parinte, presedintele a vegheat. Noi, ceilalti, care nu suntem basisti, afirmam contrariul. Si anume ca puterile nu au fost independente. Ca nu a fost respectata regula numarul unu a democratiei. Ca puterea legislativa, adica Parlamentul, s-a aflat la remorca puterii executive. La remorca Guvernului. Ca o parte a puterii executive, care este institutia prezidentiala, s-a substituit, de multe ori, Guvernului, astfel incat s-a intamplat, pe vremea majoritatii PDL, ca Legislativul sa se afle nici macar la remorca Executivului, ci direct la remorca celui caruia ii placea sa se autointituleze drept sef al statului. Noi, anti-basistii, afirmam, utilizand fel de fel de argumente, ca si Justitia a fost subordonata. Ca regimul Basescu a controlat CSM. Care este, sau ar trebui sa fie, creierul, constiinta si inima puterii judecatoresti. Ca procurorii, dupa ce au fost inclusi, in mod viclean si incorect, in categoria magistratilor si au fost proclamati drept parte a Justitiei, au fost numiti nici macar de catre un CSM aservit, ci direct de ministrul Justitiei si de presedinte. Printr-o lege schimbata de Monica Macovei, sub regimul Traian Basescu si din initiativa acestuia. Iar ceilalti, basistii, sustin evident contrariul.
Si acum ce avem, in definitiv? Dincolo de aceste discursuri publice care se bat cap in cap si care s-au si externalizat, batalia ducandu-se in intreg spatiul european si chiar euro-atlantic, pana la urma suntem siliti sa contemplam o Justitie la pamant. Care, din perspectiva cetateanului, singura care conteaza, functioneaza defectuos.
Avem, insa, o sansa. Sa-i lasam pe judecatori si pe procurori in pace. Sa-i lasam sa decida singuri calea de urmat. Sa lasam CSM-ul in pace. Si sunt sigur ca astfel Justitia isi va regasi forta. Si independenta reala.( Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998