CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Imposibila alungare a Greciei

2 comentarii / 2546 vizualizări / 5 iulie 2015

Cine își imaginează și cine, mai ales, spune că Grecia ar putea fi alungată din Europa, se face vinovat de o mare inepție. Cum să alungi din Uniunea acestui continent, statul care a întemeiat civilizația occidentală? Dar și cine afirmă că Grecia poate fi eliminată din zonă euro și, mai ales, cei care spun că poate ajunge un stat non-UE, se fac vinovați de aceeași gravă eroare. Niciuna dintre amenințările consemnate mai sus nu poate stă în picioare. Într-o lume cât de cât rațională. În schimb, se poate întâmpla ceva mult mai grav. Împingerea statului grec într-un joc geopolitic din care Uniunea Europeană și NATO nu au decât de pierdut.
Este adevărat, criza datoriilor suverane a Greciei a atins un punct critic. Și, pentru moment, această țară lasă impresia că se prăbușește. Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Chiar dacă Atena refuză să sacrifice, în mod dramatic, nivelul de trăi al cetățenilor săi. Așa cum fără doar și poate va reieși în urma referendumului. Un referendum inițiat de guvernul de la Atena, care afirmă că este ținta terorismului financiar.
De ce s-a ajuns aici? Iată o temă îndelung dezbătută și care va mai fi încă dezbătută. În esență, „teroriștii financiari” sunt, în concepția guvernului Tsipras, nu numai reprezentanții FMI și ai Băncii Mondiale – de fapt, o mână de birocrați cu vedere înguste și lipsiți de orice altitudine geopolitică – ci și principalele state, așa-zis creditoare, și, în primul rând, Germania. Evident, ceilalți onorabili membrii ai Uniunii Europene, cel puțin oficial, afirmă contrariul. Și anume că grecii au dovedit iresponsabilitate în gestionarea banilor împrumutați. Și că au o atitudine criminală față de creditori. Această dezbatere nu se sfârșește azi.
Dar de ce este absurd să ne imaginăm o Grecie alungată din spațiul euro, din Uniunea Europeană sau chiar din NATO? Aici, răspunsul, pentru orice minte normală, mi se pare relativ ușor de dat. În primul rând, Grecia nu poate fi alungată, întrucât nu există nicio procedură în acest sens, asumată vreodată de către statele membre. În aceste condiții, opțiunea de a părăsi vreunul dintre spațiile mai sus consemnate aparține, în exclusivitate, poporului elen. Dar să inițiem o discuție de fond. Dacă s-ar întâmpla asta, cine ar avea cel mai mult de pierdut?
Grecia nu este deloc o țară atât de slabă cum pare în aceste zile. Chiar economia ei, lovită de o criză majoră a datoriilor suverane, este a treizeci şi patra economie din lume și a cincisprezecea dintre cele douăzeci şi opt de state ale Uniunii Europene. Produsul intern brut, pe cap de locuitor, se plasează destul de sus, aproape de 30.000 de dolari. Dacă vom face un minim efort și vom compara Grecia cu România, vom constată că statul nipon, cu cei doar unsprezece milioane de locuitori, are un cuvânt de spus, infinit mai mare decât noi sau Bulgaria, în materie economică. Dar geostrategic, cum se plasează Grecia? Deține una dintre cele mai importante poziții dintre statele Uniunii Europene și NATO. Cea mai mare economie a statelor balcanice reprezintă, în același timp, și punctul de intersecție cheie între Europa, Asia de Vest și Africa. Are vecinătăți vitale, atât pentru frontierele Uniunii Europene, cât și pentru frontierele NATO, în partea sa continentală, precum și în zona maritimă. Grecia are 13.600 de km de coastă de-a lungul Mării Mediterane și prin cele 1400 de insule poate asigura stabilitatea în întreaga zonă geopolitică sau, dimpotrivă, destabilizarea acesteia. Ce s-ar întâmplă dacă „teroriştii financiari” ar împinge lucrurile atât de departe încât Grecia ar decide să-și schimbe fundamental axa alianțelor sale politico-militare? Dacă Grecia ar fi împinsă până la capăt în brațele Moscovei? În paranteză fie spus, un brânci în această direcție tocmai i s-a dat, într-un mod surprinzător sau, după alții, deloc surprinzător, chiar de către Germania.
Dacă s-ar întâmpla, Doamne fereşte, astfel, ei bine, atunci, după ce și-a anexat peninsula Crimeea, consolidându-și poziția strategică majoră în Marea Neagră, Rusia ar putea primi un ajutor, cu totul și cu totul nesperat și nemeritat, care ar transforma-o, din nou, într-un jucător strategic egal cu Statele Unite. Ia să ne imaginăm puțin ce s-ar întâmpla dacă partea continentală, precum și uriașul arhipelag elen, și-ar schimba aliații? Dacă în felul acesta Moscova ar putea stăpâni, printr-un parteneriat cu Atena, Balcanii, Marea Egee și o bună parte din Marea Mediterană? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. ,,statul elen” si nu ,,statul nipon”

  2. gdp per capita nu mai e demult 30000 , e aproape de 20000 , iar al nostru se apropie de aceeasi suma

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998