CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Imposibila conditie

0 comentarii / 1953 vizualizări / 21 iulie 2015

Victor Ponta pune conditii. Nu ca ar fi în masura sa o faca. Ci asa. Ca sa se dea mare. Si îl informeaza pe presedintele Klaus Iohannis ca este gata sa demisioneze. Din functia de premier. Ca si cand asta ar fi o noutate. Numai ca nu o face oricum. El cere ceva la schimb. Ceva ce Klaus Iohannis nu îi poate da. Si atunci, la ce concluzie putem ajunge? Ca Victor Ponta blufeaza.
Pentru a demisiona din functia de premier, domnul Victor Ponta solicita garantii. Scrise. De la presedintele Klaus Iohannis. Si anume, ca acesta va numi un alt premier desemnat de actuala majoritate parlamentara, pe care nu îl va schimba pana la alegeri. Un nou premier care va fi batut în cuie. Este posibil asa ceva?
Sa judecam singuri. În baza unor informatii simple, aflate la dispozitie tuturor. În masura în care presedintele Klaus Iohannis dovedeste respect fata de Constituţie, el nu are altceva de facut decat sa se conformeze, fie si scrasnind din dinti, urmatoarei reguli: daca exista o majoritate parlamentara si aceasta propune un premier, presedintele trebuie sa-l numeasca. Fireste, daca întruneste conditiile prevazute în legea fundamentala. Nu este nevoie în acest sens de vreun angajament scris pe care Klaus Iohannis sa îl ia în fata si în favoarea unui cetatean obisnuit. Unui simplu membru PSD si unui premier care deja nu mai este premier, de vreme ce discuta, pe fata, despre demisia sa.
Sa admitem însa ca presedintele i-ar face un hatar lui Victor Ponta, în scopul de a scapa tara mai repede de el. Si ar semna imposibilul angajament. În baza acestuia, Ponta ar pleca la plimbare de tot, în tara, în spatiul european sau în spatiul non-european, si în locul domniei sale, la Palatul Victoria ar veni un alt premier, desemnat de actuala majoritate parlamentara. Fie el Gabriel Oprea, fie el Calin Popescu Tariceanu, fie el un PSD-ist pur-sange. Si daca asa cum se întampla atat de frecvent în Romania, ceea ce astazi pare batut în cuie, maine se destrama? Daca peste doua-trei luni sau la primavara, dintr-un motiv sau altul, actuala majoritate parlamentara nu mai exista? Si daca printr-o motiune de cenzura, Guvernul numit maine, cade poimaine. Ce ar trebui în aceasta situatie sa faca presedintele Klaus Iohannis? Raspunsul corect este ca el ar trebui, din nou, sa se conformeze Constitutiei. Adica, sa numeasca un premier, propus de noua majoritate parlamentara. Dar acest lucru, logic si de bun simt, vine în contradictie cu prezumtivul angajament scris pe care îl pretinde Victor Ponta de la Klaus Iohannis.
Daca s-ar petrece scenariul descris mai sus, atunci Klaus Iohannis, fie ar încalca grav prevederile Constitutiei Romaniei, pentru respectarea carora a jurat si a semnat în fata Curtii Constitutionale, fie ar încalca, la fel de grav, angajamentul luat în fata cetateanului Victor Viorel Ponta.
Şi acum, sa raspundem singuri la urmatoarea întrebare de bun simt: ce ar urma sa faca domnul Klaus Iohannis? Sa se conformeze sau nu pretentiilor lui Victor Ponta? Şi fiindca avem toate motivele sa stim care este raspunsul corect, mai trebuie pusa o ultima întrebare: nu putea Victor Ponta sa faca si el acest rationament? Orice i se poate reprosa lui Victor Ponta, cu exceptia faptului ca ar fi, cumva, un om lipsit de inteligenta. Pai daca si el cunostea raspunsul corect, atunci de ce a lansat provocarea? Din simplu joc de picioare. Pentru a mai trage de timp o zi-doua. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998