CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Impreuna separat

0 comentarii / 1467 vizualizări / 21 aprilie 2013

Nu vom reusi decat impreuna si separat. Iata noul slogan USL lansat, de la tribuna Congresului PSD, de Victor Ponta. La ce se refera el concret? La obiectivele politice si economice ale USL, care presupun un efort concertat, si la europarlamentare, unde fiecare partid va actiona pe cont propriu. Ce putem descifra din maniera in care a fost facut acest important anunt si enunt? Care sunt consecintele separarii la europarlamentare?

In principiu, europarlamentarele ar putea fi atacate si impreuna, dar si separat. Nimic nu impiedica cele doua partide sa intocmesca o lista, respectand algoritmul politic rezultat in urma alegerilor parlamentare. Iar apoi sa faca, tot impreuna, eforturile din campania electorala. Urmand ca apoi candidatii, odata alesi, sa merga fiecare la grupul sau din Parlamentul European. Pe de alta parte, sub aspect ideologic, e mai sanatos ca cele trei familii politice din USL sa mearga separat. Asta daca PC ar dori, la randul sau, sa isi incerce singur sansele si sa-si trimita reprezentantii in familia popularilor. Un alt argument al separarii poate fi dorinta partidelor din USL de a-si masura fiecare, pe cont propriu, potenta electorala.

In mod normal, un anunt atat de important ma asteptam sa fie facut de cei trei lideri USL intr-o conferinta de presa comuna. Victor Ponta a ales altfel. Sa lanseze el aceasta decizie pe piata. Si intr-un mod destul de abrupt si de tafnos. Care, pe buna dreptate, i-a surprins pe ceilalti doi lideri USL, chiar daca ei inca nu s-au exprimat in acest sens. De ce a procedat Ponta astfel? Iata o intrebare cu multe puncte pentru cel care stie sa raspunda la ea.

Sunt destul de multi social-democrati care cred ca, fara ajutorul lor, PNL nu ar fi obtinut scorul foarte ridicat de la parlamentare. Sau chiar de la locale. Sunt la fel de multi liberali care cred ca nici PSD, fara PNL, nu ar fi atins scorul pe care-l are. Prin urmare, unii cred ca unu plus unu fac intotdeauna doi, in timp ce altii sunt convinsi ca alianta, numita USL, a transformat cifra doi in cifra trei. Niciodata nu se poate sti cine are dreptate. Pentru ca este cu neputinta sa organizezi, simultan, si alegeri impreuna si alegeri separat.

Acum ce ar putea rezulta in primavara anului viitor? Fie o surpriza placuta pentru PSD, care va obtine rezultate de peste doua ori mai mari decat ale liberalilor, fie, dimpotriva, un succes de proportii PNL. In timp ce PSD mizeaza pe cresterea evidenta a popularitatii sale, in conditiile in care dispune de un premier aflat in primul an de guvernare, PNL stie ca popularitatea Guvernului Ponta 2, spre sfarsitul anului si inceputul anului viitor, va incepe sa se erodeze. Astfel incat ceea ce astazi apare ca un castig al PSD, maine s-ar putea sa se transforme intr-un deficit.

Acum zarurile au fost aruncate. Fiecare partid va trebui sa isi joace sansele. Singur si pana la capat. Cred ca pentru PNL, daca aceasta optiune este un rau, raul e necesar. De ce? Pentru ca, intr-adevar, la primavara, la europarlamentare, vom vedea care este capacitatea reala a liberalilor de a se organiza, de a se mobiliza. Care este priza lor electorala? PNL s-ar putea sa aiba o surpriza placuta. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998